Sopiiko raakaravinto kenelle tahansa?

Raakaravinto voi parantaa vatsan kuntoa, kertoo Raakaruoka-aika! -kirjan kirjoittaja ja kouluttaja Outi Rinne.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raakaravinto voi parantaa vatsan kuntoa, kertoo Raakaruoka-aika! -kirjan kirjoittaja ja kouluttaja Outi Rinne.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Raakaravinto ei sovi herkkävatsaiselle.

Totta ja tarua. Kroonista suolistosairautta poteville raa’at kasvikset voivat olla liian työlästä sulateltavaa. Niille, joiden vatsaoireet eivät johdu sairaudesta, voi kuitenkin suositella raakaravintoa. Se voi jopa parantaa vatsan kuntoa. Useimmille sopii pehmeä, asteittainen siirtyminen raakaravintoon. Etenkin juurekset ja kaalit voi vaikka alussa höyryttää tai hauduttaa kevyesti. Sulamista helpottaa ruoan hienontaminen esimerkiksi smoothieksi. Myös hapantuotteet auttavat.

Raakaravinto on kasvissyöjän ruokaa.

Totta ja tarua. Perinteisesti raakaravintona on pidetty pelkästään kuumentamatonta kasvisruokaa. Kuitenkin viime aikoina on alettu ajatella, että raakaravintoa voi yhdistää mihin tahansa ruokavalioon. On myös sellaisia koulukuntia, joiden edustajat syövät kalaa tai raakamaitotuotteita.

Raakaravinto tulee perheelle kalliimmaksi kuin tavallinen kotiruoka.

Totta. Raakaruokavalioon kuuluvat olennaisesti esimerkiksi siemenet ja pähkinät, jotka ovat melko kalliita. Moni suosii luomua, joka on valitettavasti verrattain hintavaa. Jos suosii kauden kasviksia, raakaruokailija voi syödä melko edullisesti. Jos taas syö paljon raakasuklaakakkuja ja muita herkkuja, lompakko kevenee. Yksinruokailijalle raakaravinto ei välttämättä tule kalliimmaksi kuin tavallinen kotiruoka, mutta perheelle todennäköisesti tulee. Moni kuitenkin kokee, että sijoitus kannattaa, koska raakaruoasta tulee hyvä olo.

Seura 16/2013

X