Sormet muuttuvat kylmässä valkoisiksi – onko se vaarallista?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© colourbox
Valkosormisuus eli Raynaud’n oire on eri asia kuin huono ääreisverenkierto.

Huono ääreisverenkierto ja valkosormisuus on sama asia.

Tarua. Valkosormisuudessa eli Raynaud’n oireessa yksi tai useampi sormi tai varvas muuttuu kylmän seurauksena yhtäkkiä vitivalkoiseksi. Huonossa ääreisverenkierrossa sormet eivät niin selkeästi muutu valkoisiksi, vaan tuntuvat viileämmiltä.

Valkosormisuuden aiheuttavat poikkeuksellisen herkästi supistuvat hiusverisuonet, jolloin veri ei pääse riittävästi kiertämään. Valtaosalla valkosormisuus on vaaratonta. Jos oire kuitenkin alkaa yli 40-vuotiaana ja erityisesti jos oireeseen liittyy sormien turpoamista, nivelkipuja tai muita sidekudostaudin oireita, voi kyse olla vakavammasta oireesta, jolloin kannattaa hakeutua hoitoon. Sidekudostauteihin liittyvä Raynaud’n oire voi pahimmillaan johtaa sormenpäiden haavaumiin ja jopa pieniin kuolioihin.

 

Lämmin on paras hoito.

Totta. Kaikenlainen itsensä lämmittäminen auttaa. Kylmään vuodenaikaan on tärkeää pukea kädet ja jalat lämpimästi. Sormia voi pitää lämpimän veden alla. Valkosormisuuden hoidossa käytetään verisuonia laajentavaa verenpainelääkitystä, joka ehkäisee kuolion vaaraa. Betasalpaajat taas pahentavat oireita. Tupakointi kannattaa lopettaa ensimmäisenä.

 

Valkosormisuus on periytyvää.

Tarua. Tutkijat eivät ole toistaiseksi löytäneet geeniä, joka osoittaisi sairauden olevan periytyvää. Jossain määrin valkosormisuutta esiintyy enemmän naisilla.

X