Statiinit eivät ole ainoa kolesterolilääke – Mitä vaihtoehtoja on tarjolla, kun kolesteroli on koholla?

Jaa artikkeli
Statiinit ovat yleisin kohonnutta kolesterolia alentava lääkehoito. Tutkimusnäyttö niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista on mittava ja parempi kuin muilla lääkkeillä.
Statiinit ovat yleisin kohonnutta kolesterolia alentava lääkehoito. Tutkimusnäyttö niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista on mittava ja parempi kuin muilla lääkkeillä. © istockphoto
Statiinit ovat yleisin kohonnutta kolesterolia alentava lääkehoito. Myös uudet pistoksina annosteltavat PCSK9-estäjät ovat tehokkaita alentamaan veren kolesterolitasoa.

Kohonnut kolesterolitaso on yksi sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöistä. Sen merkitys riippuu kolesteroliarvosta ja muista vaaratekijöistä, kuten kohonneesta verenpaineesta, diabeteksesta, tupakoinnista ja siitä, onko valtimoissa jo todettu ahtaumia.

Hyvä hoito ottaa huomioon kaikki vaaratekijät ja lähtee terveellisistä elintavoista, kuten liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Lääkehoitoa tarvitaan erityistilanteissa, esimerkiksi silloin, kun vaaratekijöitä on paljon, kolesterolitaso on huomattavan korkea, tai on jo todettu valtimosairaus.

Statiinit aiheuttavat vakavia lääkehaittoja vain harvoin

Statiinit ovat yleisin kohonnutta kolesterolia alentava lääkehoito. Tutkimusnäyttö niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista on mittava ja parempi kuin muilla lääkkeillä.

Osalle statiinit voivat aiheuttaa lihaskipuja, joiden vuoksi käyttö ei ole mahdollista. Vakavia haittoja esiintyy onneksi hyvin harvoin. Usein vaihto toiseen lääkevalmisteeseen tai annoksen pienentäminen auttaa.

Jos statiinien käyttö ei ole mahdollista, voi tilalle kokeilla ravinnon sisältämän kolesterolin imeytymistä estävää etsetimibiä. Sen teho yksinään käytettynä ei ole statiinin luokkaa, kuten ei myöskään tutkimusnäyttö sen hyödystä.

PCSK9-pistokset alentava kolesterolitasoa tehokkaasti

Uudet, harvakseltaan pistoksina annosteltavat PCSK9-estäjät ovat erityisen tehokkaita alentamaan veren kolesterolitasoa. Ne vähentävät myös sairastuvuutta. Lääkkeet ovat hyvin kalliita, ja kokonaiskustannukset voivat olla useita tuhansia euroja vuodessa.

Näitä lääkkeitä käytetään ainoastaan erityistilanteissa, kun vaara valtimotaudista on hyvin suuri ja kolesterolitaso on lääkehoidon jälkeenkin jäänyt korkeaksi. Muita mahdollisia, mutta harvoin käytettäviä vaihtoehtoja ovat fibraatit ja resiinit. Niiden teho on huonompi, eikä niiden hyödyistä ole saman tasoista näyttöä kuin statiineista.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Jos statiiniryhmän lääkkeet on huolellisesti kokeiltu ja todettu sopimattomiksi, voisi kohdallasi toimia seuraavasti:

Ensinnäkin tulee korjata kaikki muut mahdolliset valtimosairauden riskitekijät huolellisesti ja varmistaa, että elintavat ovat terveelliset. Jos kyseessä on ennaltaehkäisevä hoito ja kolesterolitaso on vain vähän koholla, voisi statiinin tilalle kokeilla etsetimibiä.

Jos taas kyseessä on jo todetun valtimosairauden hoito ja kolesterolitaso on huomattavan korkea, voisi statiinin tilalle kokeilla PCSK9-estäjää. Koska kyseessä on hyvin kallis hoito, on huomioitava myös lääkkeen korvattavuuteen liittyvät seikat.

Hoitava lääkäri löytää asiaan varmasti kanssasi hyvän ratkaisun.

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehto.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Lue myös: Vegaaniruoka laski Sannan kolesterolia: ”Ruokavalioni toimii kuin kolesterolilääke!”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X