Hiustenlähtö huolettaa – Millaiset elintavat vahvistavat hiuksia? Milloin on syytä mennä lääkäriin? Ihotautien erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

Hiustenlähdön hoito vaatii kärsivällisyyttä. Tulokset näkyvät hitaasti. Ellei yksi hoito auta, kokeillaan toista – mutta ei useampaa hoitoa yhtä aikaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiustenlähtö huolettaa ja kaljuuntuminen pelottaa. Mistä apua hiustenlähtöön?

Hiustenlähdön hoito vaatii kärsivällisyyttä. Tulokset näkyvät hitaasti. Ellei yksi hoito auta, kokeillaan toista – mutta ei useampaa hoitoa yhtä aikaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Hiustenlähtö herättää huolen ja saa pohtimaan sen syitä. Kun hiukset harvenevat, mistä apu? Näin 10 kysymykseen hiuksista vastaa LT, ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski, Ihosairaala ja Lääkärikeskus Aava.

1. Millainen hiustenlähtö on poikkeuksellisen runsasta?

Ihmiseltä lähtee 60–100 hiusta päivässä. Irronneita hiuksia ei kuitenkaan tarvitse ruveta metsästämään ja laskemaan. Lattiakaivoon, hiusharjaan tai tyynylle jäävistä tavallista isommista tukoista kyllä tietää, koska hiustenlähtö on runsasta. Yhdestä huomiosta ei pidä huolestua. Kannattaa kysyä omalta, tutulta kampaajalta tai parturilta, onko hän havainnut asiakkaansa hiuksissa muutoksia.

Kun hiuksia alkaa huveta, on hyvä palata mietteissä kolmen–­kuuden kuukauden takaisiin tapahtumiin. Laihtuminen ja fyysisesti ja henkisesti hyvin kuormittavat tilanteet näkyvät hiuksissa viiveellä.

Lue myös: Näin hiustenlähtöön auttavat pistohoito, stressinhallinta ja ruokavalio

2. Milloin hiustenlähtö on syy varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle?

Jos hiustenlähdön lisäksi päänahka oireilee tai hiuksia lähtee läiskittäin, varataan aika lääkärille. Hiustenlähtöongelmiin saa apua ihotautilääkäriltä.

Päänahan tulehtuminen, hilseily ja ihottuma ovat ihotautien ­oireita. Ne voivat liittyä esimerkiksi tali-ihottumaan tai psoriaasiin. Läiskittäinen hiustenlähtö viittaa alopeciaan eli pälvikaljuun. Se on autoimmuunisairaus, jota hoidetaan esimerkiksi paikallisesti kortisonilla.

Syy tavallista runsaampaan hiustenlähtöön voi olla yleissairaudessa, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnassa, tai lääkkeessä, kuten metotreksaatissa.

3. Miten ikääntymiseen liittyvää hiustenlähtöä voi estää?

Hiusten kasvualustat eli hiusnystyt alkavat kutistua keski-iässä ja verenkierto niiden ympärillä heikkenee. Karvojen kasvuvauhti hidastuu ja hiusten lepovaihe pitenee, jolloin hiukset harvenevat. Hiuksista lähtee pigmentti, eli hiukset harmaantuvat. Muutokset liittyvät normaaliin ikääntymiseen, eikä niille voi tehdä mitään.

Osa iän myötä yleistyvästä hiusten harvenemisesta on perinnöllistä. Lähes jokaisella suomalaisella on perimässään hiustenlähtöä aiheuttavia geenejä. Perinnöllinen naistyyppinen hiustenlähtö alkaa yleistyä neljänkymmenen ikävuoden jälkeen ja miehillä miestyyppinen hiustenlähtö yleistyy iän myötä tasaisesti.

Naisilla hiukset harvenevat päälaelta, mutta miehellä hiusraja nousee tyypillisesti otsalla korkeammalle. Myöhemmin miehen päälaelle tulee pyöreä aukko.

4. Naisten hiustenlähtö – miten sitä hoidetaan ja hiustenlähtöä ehkäistään?

Paikallishoitona käytetään päänahkaan annosteltavaa minoksidiililiuosta. Sitä on olemassa kahta eri vahvuutta. Tehon huomaa neljän kuukauden jälkeen. Jos hoito auttaa, hiustenlähtö vähenee, hoitoa kannattaa jatkaa.

Lääkäri voi määrätä myös suun kautta otettavaa spironolaktonia. Sen ansiosta hiustenlähtö rauhoittuu noin puolella potilaista. Sitä tulee käyttää pitkään, kolmesta kuuteen kuukautta.

Vaikka finasteridi on tarkoitettu miesten hiustenlähtöön, toisinaan sitä käytetään myös naisilla. Näin tehdään kuitenkin vasta vaihdevuosien jälkeen. Jos lääkkeet auttavat, niitä kannattaa käyttää jatkuvasti jatkossakin.

5. Miesten hiustenlähtö ja kaljuuntuminen– mikä auttaa miestyyppiseen hiustenlähtöön?

Paikallishoitona käytetään päänahkaan annosteltavaa minoksidiililiuosta. Lisäksi voidaan käyttää suun kautta otettavaa finasteridi- tai dutasteridilääkettä. Samoja lääkkeitä käytetään myös eturauhasvaivojen hoitoon, mutta hiustenlähdön hoitoon riittää huomattavasti pienempi annos. Niiden harvinaisina haittoina on kuvattu muun muassa seksuaalitoimintojen häiriöitä, esimerkiksi erektio-ongelmia.

Jos hiustenlähtö alkaa hyvin nuorena ja voimakkaana, lääkkeet tehoavat huonommin kuin hitaasti etenevässä hiustenlähdössä.

Lääkettä kannattaa käyttää kuuden kuukauden ajan, jotta voidaan arvioida, onko siitä hyötyä. Jos lääke auttaa, sitä käytetään loppuelämä – tai niin kauan kuin mies itse haluaa. Hiuksia alkaa lähteä uudelleen, jos lääkkeen lopettaa.

Miestyyppistä hiustenlähtöä voidaan hoitaa myös hiustensiirroilla.

Lue myös: Totta vai tarua: Lisääkö kalju riskiä sairastua ihosyöpiin?

6. Koska kannattaa kokeilla mesoterapiaa?

Mesoterapiassa päänahkaan pistetään neulalla pieniä reikiä, joiden kautta sinne viedään hiusta oletettavasti kasvattavia aineita. Ihoon tehty reikä käynnistää haavan oman paranemisprosessin, joka voi elvyttää verenkiertoa ja lisätä paikallisten kasvutekijöiden erittymistä.

Mesoterapiaa voi kokeilla, oli hiustenlähtö millaista tahansa. Sen tehosta ei kuitenkaan ole juurikaan tutkimuksia. Eri menetelmiä ei voi verrata keskenään. Esimerkiksi neulojen syvyys ja hoidossa käytettävät aineet vaihtelevat.

7. Mitä on hiuspohjan PRP-hoito?

PRP (Platelet Rich Plasma) on hoito, jossa käytetään potilaan omasta verestä erotettua verihiutalerikasta plasmaa eli PRP:tä. Verihiutaleet sisältävät kasvutekijöitä, jotka edistävät solujen uusiutumista ja paranemista.

PRP-menetelmät eroavat toisistaan huomattavasti, eikä eri menetelmien tehosta ole riittävästi tutkimusnäyttöä. Hoidon teho riippuu muun muassa siitä, miten plasma erotetaan verestä. Teho voi olla erilainen silloin, kun PRP pistetään ihoon, kuin jos se laitetaan sinne mikroneulauksen yhteydessä.

PRP-hoito on kallista, ja se vaatii myös pitkäaikaista ylläpitoa. Yksi hoitokerta ei riitä.

8. Voiko hoitoja käyttää rinnakkain?

Hoitoja voi käyttää rinnakkain, mutta se ei ole järkevää. Jos käyttää kahta tai useampaa hoitoa yhtä aikaa, emme voi tietää, mikä hoidoista tehoaa. Tällöin on tavallaan usean menetelmän vanki pahimmillaan loppuiän. Se tuntuu myös taloudessa, sillä hiustenlähdön hoito on hintavaa.

9. Hiukset ovat jo aika ohuet, uskaltaako harventuneita hiuksia värjätä tai kihartaa?

Olemassa olevat hiukset ovat kuollutta ainetta. Niiden käsittely voi tuhota hiuksen pinnan, mutta juureen se ei vaikuta.

Voimakkaat käsittelyt voivat katkaista hiuksia ja huonontaa niiden laatua, jolloin ne tuntuvat ohuemmilta. Jos hiukset ovat valmiiksi harvat, kannattaa kysyä kampaajalta, mitä niille voi tehdä.

Hiuksiin suihkutettavat muotoilutuotteet eivät vahingoita niitä. Jos tuote saa aikaan optisen harhan ja hius näyttää sen ansiosta paksummalta, sitä voi huoletta käyttää.

Jos käyttää aina kovin kireää ponnaria ja tiukkoja päänahkaa pitkin kulkevia lettejä, hiukset altistuvat vedolle. Hiustenlähtö voi myös aiheutua tällaisesta vedosta.

Lue myös: Ikä näkyy hiuksissa – Asiantuntijan vinkeillä hoidat hiuspohjaasi oikein

10. Mikä auttaa hiustenlähtöön – millaiset elintavat vahvistavat hiuksia?

Monipuolinen terveellinen ruokavalio tekee hyvää myös hiuksille. Ravintolisiä ei tarvita.

Jos haluaa kokeilla ravintolisiä, niitä ei kannata käyttää lääkkeiden rinnalla. Kerralla testaan yksi aine ja ellei sillä hiustenlähtö tule hallintaan, vaihdetaan toiseen. Hiustenlähdön hoito vaatii kärsivällisyyttä.

Artikkelia on muokattu 13.10.2023 klo 12:53

Lue myös: ”Hiukseni lähtivät – mikään hoito ei tepsinyt” – Stressi laukaisi parantumattoman autoimmuunisairauden

Lue myös Anna.fi: Miksi yhdelle kasvaa pitkä tukka ja toisen hiusten kasvu tyssää olkapäille? Hiustutkija kertoo, mikä vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset kasvavat

X