Suomalaistutkimus: Liikunta suojaa tappavalta aivoverenvuodolta – Tupakoitsijoilla sairastumisriski laskee muita enemmän

Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Liikunnan vaikutuksista lukinkalvonalaisten aivoverenvuotojen ehkäisyyn on ollut aiemmin vain vähän näyttöä.

Uusi suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa laskee lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon riskiä noin viidellä prosentilla. Hyöty kasvaa samassa suhteessa lisääntyneen liikunnan kanssa.

Liikunta vähentää elimistön tulehdustilaa

Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto on aivoverenkiertohäiriöistä kaikkein kohtalokkain, sillä jopa puolet sairastuneista kuolee kuukauden kuluessa.

Suurin osa vuodoista on peräisin aivovaltimopullistumien eli aneurysmien repeämisestä, jolloin veri vuotaa pääasiassa aivojen isoimmista valtimoista aivokalvojen väliseen tilaan nostaen kallonsisäistä painetta sekä heikentäen aivojen verenkiertoa.

Neurokirurgi Miikka Korja uskoo liikunnan vaikutusten liittyvän elimistön yleisen, ja siten myös aivovaltimoiden seinämien, tulehdustilan vähenemiseen.

Liikunta on hyväksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä – Hyödyn suuruus ja laaja-alaisuus positiivinen yllätys

Hikiliikuntaan ryhtyminen ei ole välttämätöntä, sillä jo työmatkaliikunta ja muu kevyt arkiliikunta tuovat tarvittavan terveyshyödyn.

Työmatkat on siis syytä liikkua kävellen, pyörällä tai vaikka hiihtäen.

”Jo kevyt hikiliikunta, kuten puolen tunnin kävely- tai pyöräilylenkki neljänä päivänä viikossa, laskee riskiä noin 20 prosenttia iästä ja sukupuolesta riippumatta”, kertoo julkaisun ensimmäinen kirjoittaja, lääkäri Joni Lindbohm.

Liikunnan tiedetään olevan hyväksi monen muun sydän- ja verisuonitaudin ehkäisyssä, joten uudet tutkimustulokset eivät ole yllättäviä.

”Hyödyn suuruus ja laaja-alaisuus eri ihmisjoukoilla oli kuitenkin positiivinen yllätys.”

Tupakointi on suurin riskitekijä, vaikka tupakoitsijat hyötyvät liikunnan vaikutuksista eniten

Varsinkin tupakoitsijat hyötyvät tuloksista. Liikunta laskee heidän sairastumisriskiään jopa kaksi kertaa enemmän kuin muulla väestöllä.

Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että tupakointi on edelleen lukinkalvonalaisten aivoverenvuotojen suurin riskitekijä ja tupakoinnin lopettaminen on ensisijainen keino ehkäistä taudin ilmaantuvuutta.

Tupakoinnin lopettamisen lisäksi kannattaa hoitaa myös verenpaineensa kohdalleen ja liikkua säännöllisesti.

X