Suomalaistutkimus: Suun terveydellä nykytietämystä suurempi merkitys hyvinvoinnille – Aivovaltimoiden veritulpissa on havaittu suuperäisiä bakteereja

Jaa kaverilleTilaa Seura
Tuore suomalaistutkimus on löytänyt yhteyden hoitamattomien hammastulehdusten ja aivoveritulppien välillä.
© iStock
Uudessa suomalaistutkimuksessa on löydetty aivovaltimoiden veritulpista bakteereja, jotka ovat peräisin ihmisen suusta. Hoitamaton hammastulehdus voi johtaa vakaviin seurauksiin ja jopa kuolemaan.

Tuore suomalaistutkimus on löytänyt yhteyden hoitamattomien hammastulehdusten ja aivoveritulppien välillä.

Yhdysvaltalaisessa Journal of American Heart Association -tiedelehdessä kerrotaan Tampereen yliopiston johtamasta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin potilailta otettuja aivoveritulppien imunäytteitä. Niitä tutkittiin bakteerien geenimonistusmenetelmällä.

Jopa 84 prosentista imunäytteitä löydettiin suusta peräisin olevien streptokokkibakteerien DNA:ta. Veritulppapotilaiden näytteistä löydetyt streptokokin DNA:n määrät olivat moninkertaisia verrattuna samojen potilaiden normaaleihin verinäytteisiin.

Streptokokki ei ole haitallinen suussa, mutta verenkiertoon päästessään se aiheuttaa sydänläppien tulehduksia ja lisää tulppautumisen riskiä. Tutkimusryhmän johtajan, professori Pekka J. Karhusen mukaan bakteeri pääsee tulehtuneesta hampaasta verenkiertoon joko hampaan vieruskudoksesta tai juuresta.

Aivovaltimoiden veritulpat aiheuttavat 87 prosenttia aivohalvauksista.

Tulehduksia kannetaan jopa vuosikymmeniä hoitamattomina

Suomalaistutkimus osoittaa, että hammastulehdusten ehkäisy ja hoito on vielä aiemmin tiedettyäkin tärkeämpää, sillä hoitamattoman hammastulehduksen seuraukset voivat olla hyvin vakavat.

Pekka J. Karhusen mukaan hoitamattomia hammastulehduksia on suomalaisilla paljon.

”Hammastulehdus on oikeastaan ainoa tulehdus, jonka suomalaiset jättävät hoitamatta. Jos ihmisellä on vaikkapa virtsatietulehdus, hän menee lääkäriin. Hammastulehdusta sen sijaan moni kantaa hoitamattomana vuosia tai jopa vuosikymmeniä.”

Hoitamattomat hammastulehdukset ovat ongelma erityisesti vähemmän varakkaalla väestöllä. Koska hammaslääkäriin meneminen on kallista, sitä vältetään terveyden kustannuksella.

Sama tutkimusryhmä on aiemmin löytänyt samoja suuperäisiä bakteereja muun muassa sydänäkkikuolemaan menehtyneiden henkilöiden sepelvaltimoiden ahtaumista ja sydäninfarktipotilaiden sepelvaltimoveritulppien imunäytteistä.

X