Totta vai tarua? Suupielen halkeamat johtuvat hammastahnasta

Punoittavan pikkupepun hoitovoidetta voi käyttää muillakin ihoalueilla, ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä vinkkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Punoittavan pikkupepun hoitovoidetta voi käyttää muillakin ihoalueilla, ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä vinkkaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Syy halkeileviin suupieliin on B-vitamiinin puutteessa

Tarua. Rohtuneet huulet ja halkeilevat suupielet ovat tavallinen yhdistelmä, joka vaivaa tyypillisesti kuivaihoisia ja atoopikkoja. Heillä iho voi kuivua niin, että siihen tulee ihottumaa, ja ihottuma rikkoo suupielet.

Kostea suupieli halkeilee herkästi. Iäkkäillä ihmisillä madaltunut purenta aiheuttaa monesti suupielen ihoon poimun, jota sylki kostuttaa, ja kostea iho hautuu rikki.

Hammastahna voi pahentaa halkeamia

Totta. Natriumlauryylisulfaatti on ainesosa, joka saa hammastahnan vaahtoamaan. Kovin herkkäihoista se voi ärsyttää.

Markkinoilla on vaahtoamattomia hammastahnoja, joihin herkkäihoisen kannattaa vaihtaa. Vaahto ei ole hammastahnassa puhdistava tai hampaita hoitava osa – ilmankin pärjää.

Vauvan peppurasva parantaa suupielen halkeamat

Totta. Jos vaiva ei ole paha, sinkkipitoinen, vauvan ärtyneen pepun hoitoon tarkoitettu voide voi auttaa. Se kuivattaa ja suojaa ihoa, ja estää mikrobien kasvua ja kirvelyä.

Ellei sinkkivoide riitä, tarvitaan lääkerasvoja, yleensä mietoa hydrokortisonivoidetta. Joskus suussa voi olla hiivatulehdus, joka vaatii lääkärin hoitoa.

Lue myös:

Miksi jalkapohjien iho halkeilee?

X