Ovatko kuidut sydänystävällistä ruokaa? Lue asiantuntijan ohjeet ja huomioi sydämen terveys, teet valintoja ruokalautaselle

Jokainen voi tehdä valintoja sydämen hyväksi. Monet niistä tehdään ruokalautasella. Kokonaisuus on kuitenkin se, mikä ratkaisee pitkällä aikavälillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maustamattomia pähkinöitä ja manteleita on suositeltava käyttää noin 30 grammaa, eli kourallinen päivässä. Kuva: OM-arkisto

Jokainen voi tehdä valintoja sydämen hyväksi. Monet niistä tehdään ruokalautasella. Kokonaisuus on kuitenkin se, mikä ratkaisee pitkällä aikavälillä.
Teksti: Nina Sarell

Sydän kiittää, kun suosit sydänystävällistä ruokaa. Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa kertoo oikeasta ruokavaliosta – huomio nämä asiat, kun teet ruokavalintoja sydämen terveys mielessä.

Onko kasvisruokavalio parempi veren rasva-arvoille kuin sekaruoka?

Lihan puuttuminen ei yksin takaa hyvää ruokavaliota, vaikka se osaltaan auttaakin siinä. Osa kasvissyöjistä syö runsaasti juustoa, josta kertyy merkittävästi tyydyttynyttä rasvaa. Jopa vegaaniruokavalion rasvan laatu voi olla huono, jos käytössä on pääasiassa kookosrasva/-öljy.

Sekaruokavalio kasvispainotteisena on hyvä, kun muistaa käyttää riittävästi pehmeitä rasvoja ja vähentää tyydyttyneitä eli kovia rasvoja. Myös kasvisruokavalioissa pätee sama sääntö. Kokonaisuus ratkaisee!

Voiko kuiduista olla apua sydämelle?

Kyllä. Kuitu, erityisesti liukoinen kuitu, alentaa LDL-kolesterolia. Liukoista kuitua on erityisesti kaurassa sekä palkokasveissa, hedelmissä ja marjoissa.

Sekaruokavalio kasvispainotteisena on hyvä, kun muistaa käyttää riittävästi pehmeitä rasvoja.

Sekaruokavalio kasvispainotteisena on hyvä, kun muistaa käyttää riittävästi pehmeitä rasvoja. Kuva: JUKKA PAKARINEN/SKOY

Voisiko pähkinöillä ja manteleilla parantaa kolesteroliarvoja?

Mahdollisesti. Pähkinöiden – paitsi kookospähkinän – rasvasta suurin osa on pehmeää rasvaa, joka alentaa LDL-kolesterolia. Maustamattomia pähkinöitä ja manteleita on suositeltava käyttää noin 30 grammaa, eli kourallinen päivässä.

Juon perinteiseen tapaan pannukahvia. Olisiko syytä olla huolissaan?

Suodattamattomassa kahvissa kahvin rasva-aine jää juoman sekaan. Siksi 5–6 kupillista suodattamatonta kahvia päivässä nostaa LDL-kolesterolia noin 0,3–0,4 mmol/l. Espresson vaikutus on hieman vähäisempi kuin pannukahvin tai turkkilaisen kahvin. Myös osa automaatti- ja kapselikahveista on suodattamattomia. Sen sijaan pikakahvit on valmistettu suodatetusta kahvista.

Kuva: istockphoto

Kuva: istockphoto

Ikuisuuskysymys: voiko kananmunia syödä vai ei?

LDL-pitoisuutta suurentaa tyydyttyneen rasvan lisäksi ruoan sisältämä kolesteroli. Se, miten suuri vaikutus on, riippuu muun muassa perimästä.

Kananmunan keltuaisessa on runsaasti kolesterolia, jopa 250 mg/kpl. Kananmunan keltuaisten määrää onkin hyvä rajoittaa 3–4 kappaleeseen viikossa, jos veren LDL-pitoisuus on kohonnut tai on jo todettu valtimotauti.

Otteita jutusta Kolesteroli yllättää, joka on julkaistu aiemmin Kotilääkärin numerossa 11/2018.

Lue myös: Hoida sydämen terveyttä oikein – Näin asiantuntijat ohjaavat ja antavat 17 vinkkiä sydänterveyteen

X