Tämän päivän iäkkäät ovat fyysisesti edellisiä sukupolvia toimintakykyisempiä – Lihasvoima ja kävelynopeus ovat tärkeitä voimavaroja

Ikäihminen hyötyy hyvästä kunnosta erityisesti, jos joutuu parantelemaan luunmurtumaa. Fyysinen toimintakyky toki parantaa elämänlaatua myös arjessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liikkuminen lisäsi tyytyväisyyttä korona-aikana, jolloin muita tekemisiä rajoitettiin.

Ikäihminen hyötyy hyvästä kunnosta erityisesti, jos joutuu parantelemaan luunmurtumaa. Fyysinen toimintakyky toki parantaa elämänlaatua myös arjessa.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Jyväskylän yliopiston tuore väitöstutkimus osoittaa, että tämän päivän iäkkäät ovat fyysisesti toimintakykyisempiä kuin samanikäiset muutama vuosikymmen sitten. Samassa tutkimuksessa ilmeni, että toimintakyky auttaa fyysisiä koettelemuksia kohdatessa.

Aikaisemmin kykyä käsitellä vastoinkäymisiä on tutkittu enemmänkin mielen näkökulmasta.

”Tutkimukseni tulokset viittaavat siihen, että lihasvoima ja kävelynopeus kuvastavat tärkeitä voimavaroja, joita kriisin sattuessa elimistö ottaa käyttöön”, kertoo terveystieteiden maisteri Kaisa Koivunen tiedotteessa.

Toimintakyky parantaa elämänlaatua

Ikäihminen hyötyy hyvästä kunnosta erityisesti, jos joutuu parantelemaan luunmurtumaa. Fyysinen toimintakyky toki parantaa elämänlaatua myös arjessa. Kun sosiaalisia kohtaamisia piti alkaa puolitoista vuotta sitten vältellä, moni suuntasi metsälenkille tai sauvakävelylle.

”Hyvä liikkumiskyky todennäköisesti auttoi ihmisiä pysymään omaehtoisesti aktiivisina ja tyytyväisinä elämäänsä siitä huolimatta, että tekemisen mahdollisuuksia oli rajoitettu.”

Kansallisen senioriliiton teettämän tutkimuksen mukaan eläkeläiset kaipaavat enemmän tietoa muun muassa terveyden ylläpidosta sekä liikkumisesta. Senioriliitto vaatiikin, että kuntien tulisi varmistaa ikäihmisten mahdollisuudet liikkua esimerkiksi eläkeläisalennuksin ja vapaalippuja tarjoamalla.

Lähteet: Kansallisen senioriliiton ja Jyväskylän yliopiston tiedotteet

Lue myös: Helmi Leimu, 78, ohjaa ikätovereitaan liikkumaan vapaaehtoistyönä: ”Ikäihmiset kertoivat ja näyttivät, että arvostavat apuani – Tunsin, että teen jotain arvokasta”

Helmi Leimu

Helmi Leimu liikuttaa vertaisohjaajana paitsi ikätovereittensa lihaksia, myös aivoja. Tällä kertaa nystyröitä hierottiin Kimblellä. © Ossi Parvela

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X