Tee sinäkin sokerilakko

© Seppo Saarentola
Haluaisitko vähentää sokerin syömistä? Kokeile sokerilakkoa. Sokerilakon jälkeen omenakin maistuu taas makealta.

Maailman terveysjärjestö suosittelee aikuisen päivittäiseksi sokerimääräksi noin kuutta sokeripalaa. Suomalaiset ravitsemussuositukset löysäävät rimaa alle 20 palaan päivässä. Mutta sekään ei riitä: viime vuonna julkaistun Eurostat-tutkimuksen mukaan nassutamme 35 palaa eli noin 90 grammaa sokeria päivässä. Miten makeaa elämää!

Onko sokerista haittaa?

Sokeri on kohtuullisesti käytettynä vaaraton aine. Se onkin sitten eri asia, mitä 35 sokeripalaa tekee ruokavalion kokonaisuudelle.  Hyvin usein nämä sinänsä vaarattomat 370 typötyhjää kaloria valtaavat tilan kasviksilta, marjoilta ja hedelmiltä. Silloin sokeria ei voi enää pitää täysin harmittomana huvina. Sokeri ei tutkimusten mukaan aiheuta riippuvuutta, mutta piintynyt tapa siitä voi tulla. Mitä enemmän ihminen syö tiettyä makua, sitä enemmän hän siitä pitää.  Jatkuva makean napsiminen siis ylläpitää kierrettä, jossa käyttö yltyy koko ajan. Kierteen katkaisemisessa sokerilakko on yksi toimivimpia keinoja.

Miksi lakko kannattaa?

Sokerilakko on kuin tipaton tammikuu. Se herättää pohtimaan omaa sokerinkulutusta ja voi myös auttaa korjaamaan ruokavaliota pysyvästi.

Suu tottuu vähitellen vähempään sokeriin ja alkaa aistia makeutta marjoista, maitotuotteista ja viljoista.  Lakon jälkeen entiset herkut maistuvat liian makeilta, ja makean syöminen vähenee usein pitkäksi aikaa.  Sokerilakko myös virkistää: insuliinintuotannon ja verensokerin tasoittuminen tuntuu pirteämpänä olona, ja esimerkiksi iltapäivän väsymyspiikit jäävät pois. Vaikka kieltäytymisen sanotaan vain voimistavan himoja, joillekin sokerilakko toimii päinvastoin. Kun opit ottamaan makeannälän tietoiseen tarkasteluun sen sijaan, että sammuttaisit sen automaattisesti suklaalla, mieliteko on helpompi ohjata luonnollisen makeisiin marjoihin ja hedelmiin.

Laihtuuko sokerittomalla?

Jos syöt päivässä keskivertosuomalaisen 35 sokeripalaa, saat pelkästään sokerista 370 typötyhjää kaloria. Samalla kalorimäärällä voisit syödä ylimääräisen keittolounaan joka päivä. Todellisuudessa herkuttelu kuitenkin koettelee housunnappia tätäkin tehokkaammin. Harva rouskii sokeria sellaisenaan, vaan imelästä nautiskellaan mitä mielikuvituksellisempina herkkupommeina, joihin yhdistyvät sokerin lisäksi myös rasva ja valkoiset jauhot. Juustokakut, keksit, muromyslit, suklaat ja jäätelöt sisältävät suhteessa paljon enemmän energiaa kuin pelkkä sokeri. Sokerin jättäminen pois ruokavaliosta karsii lautaselta koko joukon tällaisia turhan energian lähteitä, jotka pitävät painokäyrän nousujohteisena. Tämä saattaa tiputtaa päivittäistä energiansaantia sadoilla kilokaloreilla, ja vaikka samalla lisäisit ruokavalioon hedelmiä ja lisäisit kasvisten määrää reilusti, paino voi alkaa pudota. Vain kuukauden pituiseen lakkoon ei tietenkään kannata ladata suuria odotuksia. Kun tavat palaavat entiselleen, myös paino nousee takaisin. Mutta jos kokeilusta jää hihaan pysyvästi terveellisimpiä ruokarutiineja ja hiukan maltillisempi suhde herkkuihin, sokerilakko on hyvä ja terveellinen harppaus kohti pienempää uimapukua. Pitkällä aikavälillä paino putoaa mitä todennäköisemmin – sokeristen ja rasvaisten herkkujen vähentäminen on jokseenkin pomminvarma keino hillitä kalorinsaantia.

Tiesitkö tämän sokerista?

• Runsas sokerin syöminen saattaa nostaa veren kokonaiskolesteroli- ja triglyseridiarvoja. Runsaan sokerin saannin on havaittu pienentävän HDL-kolesterolin määrää veressä ja lisäävän LDL-kolestreolia.
  • Runsaan sokerin syömisen tiedetään lisäävän myös elimistön matala-asteista tulehdusta ja hapetus-stressiä.
  • Sokeri vie tilaa terveellisiltä ruoilta ruokavaliossa. Paljon sokeria syövän ruokavaliossa on usein myös huonolaatuisia hiilihydraatteja.
  • Erityisen haitallista sokeri näyttää olevan juotuna. Jo reilut puoli litraa limsaa tai muuta runsassokerista juomaa päivässä lisää diabeteksen riskiä 20 prosenttia.
  • Sokeri voi aiheuttaa rasvamaksan. Maksa rasvoittuu jo kolmen viikon karkki- ja limsakuurilla, jossa sokeria saadaan huomattavia määriä päivässä (250g).
  • Sokeri lisää kihdin riskiä.

Mitä lapsetkin sanovat?

Koko perheen yhteinen sokerilakko säästää suurilta kiusauksilta. On helpointa, että kaapeista ei löydy mitään sokeripitoista kuukauteen. Lasten päähän ei pidä kuitenkaan istuttaa ajatusta siitä, että jotkin ruuat olisivat pahoja tai kiellettyjä. Heidän lakostaan voi tehdä sallivamman ja pitää heidän ruokavaliossaan esimerkiksi satunnaiset jälkiruuat tai pastan, jos se tekee arjesta helpompaa.

Kuinka pitkä lakko?

Hyvä pituus sokerilakolle on kuukausi. Se on myös minimiaika – lyhemmässä ajassa lakon parhaat puolet jäävät ehkä mielitekojen varjoon. Kuukaudessa ehdit huomata, mitä hyvää sokerittomuudessa on.

Pitkän tauon jälkeen viattomina pitämiesi herkkujen syömisestä tuleekin huono olo. Ehkä höpsöimmät sokerimurot, limonaditarjoukset ja keksikimarat on helppo jättää jatkossa kaupan hyllyille.

Mitä lakon jälkeen?

Päivien kuluessa olet luultavasti laatinut kolmesivuisen listan kaikista niistä herkuista, joilla aiot juhlistaa lakon loppumista. Älä ylläty, jos et pystykään siihen. Kauan kaivattu vitivalkoinen pasta-annos ei ehkä houkuttelekaan. Pian entiset tottumukset kuitenkin alkavat palata takaisin. Ehkä muistat silti vielä
kauan, miten ihanalta maistui äkilliseen mielitekoon nauttimasi raikas mandariini.

Lähteet:
WHO (2015). Sugars Intake for Adults and Children. www.who.int/ Teemu Hallamaa (2014).
WHO: Sokerin käytön vähentämisestä terveyshyötyjä. YLE terveys 6.13.2014. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
www.fineli.fi. Euromonitor (2015). Where Are Our
Calories Coming From? Actions Being Taken to