Tekeekö koira terveeksi?

Koira liikuttaa omistajansa jalkoja ja tunteita. Ajatus koirareseptistä kytee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tekeekö koira terveeksi?

Koira liikuttaa omistajansa jalkoja ja tunteita. Ajatus koirareseptistä kytee.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Tekeekö koira terveeksi?

Koira on lenkkikaveri ja se saattaa paikata puuttuvaa perheenjäsentä. Usein se vahvistaa ihmisten välistä yhteenkuuluvuutta, sillä koiranomistajat muodostavat oman tiiviin alakulttuurinsa. Koiran mahdollisuutta ylläpitää omistajansa toimintakykyä ja terveyttä ei silti välttämättä vielä tunnisteta kunnolla.

”Koiran pito saattaa auttaa ehkäisemään tai viivästyttämään joidenkin sairauksien puhkeamista. Kuitenkin tutkimus ja terveydenhoitojärjestelmämme ovat painottuneet sairauksien hoitoon ennaltaehkäisyn sijaan”, toteaa Risto Ojanperä, Suomen Kennelliiton hallituksen varapuheenjohtaja.

Liikuttava lemmikki

iStock

Tekeekö koira terveeksi?

Tutkimuksissa on huomattu, että ahkera arkiliikkuja on monesti kuntoliikkujaa paremmin turvassa istumisen vaaroilta. Arkiaskelia koiranomistajilla riittää ja koira saa liikkeelle ihmisiä, jotka eivät ehkä ulkoilisi yksin.

”Runsas istuminen yhdistetään metaboliseen oireyhtymään, sydän- ja verisuonitauteihin ja kakkostyypin diabetekseen. Se on myös itsenäinen kuolemanriskiä kasvattava tekijä”, lääketieteen ja kirurgian tohtori, stressitutkija Heimo Langinvainio kertoo. Hän vetää Kennelliiton Hyvää elämää koiran kanssa -tutkimusprojektia.

Eläimen läheisyys laskee tutkimusten mukaan ihmisen sykettä ja verenpainetta. Koiran silittely estää stressihormoni kortisolin eritystä ja lisää mielihyvähormoni endorfiinin tuotantoa.

Koira myös vahvistaa kaiken ikäisten ihmisten tunneilmaisua ja kykyä tunnistaa sekä käsitellä omia ja toisten tunteita.

”Koiran ja ihmisen suhde on aito vuorovaikutussuhde. Koira hakee katsekontaktia ja pystyy herättämään pelkällä hyväksyvällä läsnäolollaan ihmisessä myönteisiä tunteita”, Heimo Langinvainio selventää.

Kennelliiton asiantuntijaryhmä haluaa selvittää, voisiko koiraa tarjota keinoksi yksinäisyyden estoon. Varauksetta Heimo Langinvainio ei kuitenkaan tällaista koirareseptiä kaikille kirjoittaisi.

”Koira vaatii hoitoa ja vastuu voi olla yhdelle ihmiselle liian suuri. Sen sijaan esimerkiksi palvelutalossa voisi olla koira, jonka hoitoon asukkaat saisivat halutessaan osallistua.”

Yhteyttä hyvinvointiin tutkitaan

Koiranomistajat uskovat, että koira saa ihmisen voimaan paremmin. Suomen Kennelliitossa halutaan tutkia myös mahdollisuutta, ottavatko ennestään hyvinvoivat ihmiset koiria. Vastauksia Kennelliitto hakee Hyvää elämää koiran kanssa -tutkimusprojektillaan.

”Tiedämme, millaiset seikat tukevat koiran ja millaiset ihmisen hyvinvointia, mutta tutkimus näiden tekijöiden korrelaatiosta puuttuu. Haluamme tietää, millainen merkitys koiralla on ihmisen psyykkiselle ja sosiaaliselle terveydelle”, Risto Ojanperä sanoo.

Vastausten toivotaan vaikuttavan koiranpitoa koskeviin asenteisiin.

”Suhtautuminen koiran ja ihmisen välisen suhteen oikeutukseen on vielä kovin kielteistä. Esimerkiksi laitoksessa asuvalla ihmisellä ei halutessaan ole mahdollisuutta koiranpitoon”, Ojanperä toteaa.

Kennelliitto käytti tutkimuksessaan Terveys 2000 -kyselyn aineistosta kertynyttä tietoa koiranomistajien elintavoista ja koiran merkityksestä mielenterveydelle. Tieto on kansanterveydellisesti tärkeää, sillä kolmella neljästä suomalaisesta on tai on ollut koira.

Kotilääkäri 1/2015.

Lue myös: Näin autismikoira voi tukea ja aktivoida arjessa autismikirjon lapsia ja nuoria – Katso video!

10 asiaa, jotka paljastavat, että koirasi rakastaa sinua enemmän kuin mitään muuta koko maailmassa

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X