Atopia pakotti Anittan ammatinvaihtoon – Näin toimiva hoito atooppiseen ekseemaan lopulta löytyi

Kun Anitta Punavaaran atooppinen ihottuma paheni, hän ei enää pystynyt tekemään työtään hierojana. Lopulta löytyi sekä toimiva hoito että uusi ammatti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anitta Punavaara sai atooppisen ihottumansa kuriin niin hyvin, että työkyvyttömyys­eläke voitiin purkaa ja hän pääsi takaisin työelämään.

Kun Anitta Punavaaran atooppinen ihottuma paheni, hän ei enää pystynyt tekemään työtään hierojana. Lopulta löytyi sekä toimiva hoito että uusi ammatti.
Teksti: Katriina Lundelin

Kun atopia äityi Anitta Punavaara joutui jättämään työnsä hierojana vuonna 2012, hän koki itsensä hyödyttömäksi ja tarpeettomaksi

”Atooppinen ihottuma elää usein aaltoliikettä. Minulla iho-oireet alkoivat jo lapsena. Pahenemiskausia oli ensin 80-luvulla ja uudestaan 90-luvulla. Lopulta 2010-luvulla tilanne paheni sellaiseksi, että siitä muodostui este työlleni hierojana.”

Muutamien takapakkien jälkeen oikea hoitokeino löytyi, ja Anitta pystyi palaamaan työelämään uudelle alalle. Iholiiton kurssilta löytyivät taas toimivat palikat sekä tavalliseen arkeen että ihonhoitoon.

Atopia äityi hierojan työssä – ihottuma kutisi ja kirveli

”Minulla on välillä ollut atopian kanssa pitkiäkin hyviä kausia. Kun olin tehnyt hierojan työtä silloisessa työpaikassa noin kolme vuotta, atopia alkoi oireilla yhä pahemmin. Jatkuva peseminen ja hieromisesta käsiin aiheutuva hankaus pahensivat iho-oireitani niin paljon, että työnteko sattui.”

Anittan käsiin ilmestynyt ihottuma kutisi ja kirveli sietämättömän paljon. Käsiin tuli haavaumia ja pahimmillaan sormista lähti kynsiäkin. Haavaumat olivat kipeitä.

Etenkin vesi yhdistettynä pesuaineeseen sai Anittan käsien ihon oireilemaan. Haavaumia ilmestyi myös jalkapohjiin, vaikka suora ärsytys kohdistuikin ammattihierojalla käsiin.

Diagnooseina atooppinen ekseema ja palmoplantaarinen pustuloosi

Anitta hakeutui hoitoon yksityiselle ihotautilääkärille, jolla oli käynyt jo vuosia aikaisemmin julkisella puolella. Lääkärin hän valitsi hyvän kokemuksen perusteella ja koska tämä on omalla alallaan erittäin arvostettu.

Lääkäri tutki Anittan silmämääräisesti ja lisäksi myöhemmin hänelle tehtiin keskussairaalapuolella epikutaani-allergiatestit, joilla selvitetään kosketusallergiaa. Siinä tutkittavat aineet laitetaan iholle iholappujen avulla, ja aineet saavat vaikuttaa useamman vuorokauden.

Allergiaa ei Anittan atopian taustalta kuitenkaan löytynyt. Sen sijaan hän sai diagnoosin atooppisesta ekseemasta. Myöhemmin diagnoosiin liitettiin myös ppp eli palmoplantaarinen pustuloosi, jota kutsutaan myös kämmenten ja jalkapohjien märkärakkulaksi.

”Oireisiini alettiin etsiä hoitoa, mutta aivan helposti oikea hoito ei löytynyt. Yrittäjänä jouduin sinnittelemään vaivojeni kanssa puolitoista vuotta, koska en voinut lopettaakaan. Oli elettävä.”

Hoito alkoi lääkkeillä sitten jatkui voiteilla

Ensin Anitta sai lääkettä, joka otettiin suun kautta tabletteina. Lääke tehosi ensin hyvin, mutta jonkin ajan kuluttua sen teho heikkeni ja kutiseva ihottuma palasi. Lääke vaihdettiin toiseen, mutta uusi valmiste ei enää tehonnut yhtä hyvin kuin ensimmäinen.

Välillä käytössä oli kortisoni- ja perusvoiteet, antibioottikuuri sekä A-vitamiinijohdannaiset. Oireet vaivasivat silti. Anitta sinnitteli koko ajan töissä.

”Lopulta jäin sairauslomalle, koska työnteko oli mahdotonta. Vuoden jälkeen sairausloma muuttui määräaikaiseksi työkyvyttömyyseläkkeeksi. Se oli henkisesti raskasta. Olin vasta 45-vuotias, kun jouduin luopumaan työnteosta.”

Siinä vaiheessa, kun atopia vei Anittan sairauslomalle, löytyi lopulta lääkerasva, joka alkoi todella tehota. Lääkerasva vain oli todella kallista: se maksoi noin 370 euroa sen jälkeen, kun Kela-korvaus oli vähennetty hinnasta.

Vuosittainen omavastuu tuli tietenkin nopeasti täyteen, mutta alkuvuodesta rasvan hinta tuntui kyllä sairauslomalaisen kukkarossa.

Lue myös: Atooppisen ihottuman kutinaa, kirvelyä ja rasvausta – Näin Iina-Emilia löysi sopeutui elämään ihosairauden kanssa

Anittan atopia rauhoittui hyvillä lääkkeillä ja tarkalla kotihoidolla. Esimerkiksi suojahansikkaita hän käyttää joka kerta, kun vaikka vain lisää puita hellaan.

Anittan atopia rauhoittui hyvillä lääkkeillä ja tarkalla kotihoidolla. Esimerkiksi suojahansikkaita hän käyttää joka kerta, kun vaikka vain lisää puita hellaan. © Anna-Katri Hänninen

Atopia ja arki oikeille raiteille Iholiiton sopeutumisvalmennuksen avulla

Oikean lääkityksen lisäksi käänteentekevä hetki oli, kun Anitta osallistui silloisen Iholiiton sopeutumisvalmennukseen vuonna 2012 (Iholiitto on nykyään osa Allergia-, iho- ja astmaliittoa). Kelan virkailija ymmärsi suositella kurssia, josta Anittan elämä sai lopulta kokonaisvaltaisesti uuden suunnan.

Valmennus kesti kaksi viikkoa. Anitta sai sieltä paljon tietoa, kuinka atopian kanssa pärjää arjessa. Kun tämän tiedon yhdisti lääkäriltä saatuun lääketieteelliseen apuun, hän sai atooppisen ekseeman lopulta kuriin.

”Opin valmennuksessa esimerkiksi sen, kuinka tärkeää on käyttää suojahanskoja. Minulla on omakotitalossa puuhella ja jokaisessa huoneessa pönttöuuni. Minun ei kannata ajetellakaan, että laittaisin puita uuniin ilman suojahanskoja.”

Myös peittohoidot olivat hyvä vinkki, joka osoittautui Anittalle suureksi avuksi etenkin jalkapohjien ihottuman kanssa. Peittohoidossa ihon haavaumat peitetään rasvalla ja keinoiholapuilla tai muulla pehmeällä lapulla.

”Sopeutumisvalmennus oli kannaltani hieno kokemus. Siinä ei ollut tärkeää ainoastaan atooppisen ekseeman hoitoon saamani vinkit, vaan myös vertaistuki, jota sain toisilta atoopikoilta.”

Kurssin innostamana Anitta teki myös kokonaisvaltaisen elämäntaparemontin. Hän muutti ruokailutottumuksiaan ja alkoi liikkua säännöllisesti. Samaan aikaan eräs Anittan läheinen kuoli, ja hänen koiransa muutti Anittan luokse.

”Tämän pienen tiibetinspanielin kanssa liikuimme paljon ulkona. Nyt koira on jo kuollut, mutta silloin se toi elämääni paljon iloa ja säännöllisyyttä.”

Vapaapäivinään Anitta lepää ja tekee käsitöitä, esimerkiksi kutoo kangaspuilla ja neuloo.

Vapaapäivinään Anitta lepää ja tekee käsitöitä, esimerkiksi kutoo kangaspuilla ja neuloo. © Anna-Katri Hänninen

Voiton puolella atooppisen ekseeman kanssa

Anitta elää atooppisen ekseeman kanssa lopun ikäänsä, mutta ihovaivojen ei tarvitse rajoittaa häntä elämästä täysipainoisesti. Kun hän sai oireet kuriin sopivien rasvojen ja arjen apukeinojen avulla, työkyvyttömyyseläke voitiin purkaa ja uusi suunta löytyi vielä työelämässäkin.

”Stressi pahentaa ihottumaani. Pärjään oireideni kanssa parhaiten, kun huolehdin siitä, että nukun riittävästi ja teen asioita, jotka rentouttavat ja palauttavat minua riittävästi.

”Valmistuin merkonomiksi vuonna 2018 ja siirryin työskentelemään kaupan alalle. Sain vakituisen työpaikan vielä 55-vuotiaana, vaikka kuvittelin, ettei tämän ikäistä enää kukaan palkkaa.”

Korona-aikana Anitta on joutunut tiivistämään hoitorutiinejaan entisestään. Jatkuva peseminen ja käsidesin käyttö eivät ole silti pahentaneet hänen iho-oireitaan sietämättömiksi. Kerran opittu kaava on toiminut hyvin: rasvaa, suojaa ja huolehdi yleisestä hyvinvoinnista.

”Olen huomannut, että stressi pahentaa ihottumaani. Pärjään oireideni kanssa parhaiten, kun huolehdin siitä, että nukun riittävästi ja teen asioita, jotka rentouttavat ja palauttavat minua riittävästi. Neulon joka päivä ja teen muitakin käsitöitä, kuten kudon kangaspuilla. Minulla on viime aikoina ollut lomia vain vähän, joten käytän vapaapäiväni lepäämiseen.”

Lue myös: Atopiaa sairastava Matti: ”Ihottuma on vienyt minut pahimmillaan jopa sairaalaan”

X