Lääkekokeilu yllätti kakkostyypin diabetesta sairastavan Anjan – Uusi hoito auttoi painonhallinnassakin

Uusi diabeteslääke toi tasapainon Anja Ahlgrenin diabeteksen hoitoon – ja auttaa jopa tukemaan painonhallintaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uusi diabeteslääke toi tasapainon Anja Ahlgrenin diabeteksen hoitoon – ja auttaa jopa tukemaan painonhallintaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Anja Ahlgren on sairastanut kakkostyypin diabetesta 15 vuotta. Tänä aikana hän on kokeillut monia eri lääkkeitä.

”Sopivan diabeteslääkkeen löytäminen on ollut hankalaa, koska olen saanut sivuvaikutuksina muun muassa pahaa ripulia ja maksa-arvoni ovat heikentyneet. Siksi en epäröinyt, kun diabeteshoitaja viime vuonna kertoi, että voisin päästä mukaan uuden lääkkeen testiryhmään,” Anja kertoo.

Lääkekokeilussa semaglutidia pistoksina

Lääkekokeilussa Anja pisti semaglutidia sisältävän lääkettä kerran viikossa.

”Aluksi merkitsin muistutuksen maanantai-aamuksi kalenteriini, mutta aika pian opin muistamaan pistopäivän ulkoa.”

Uusi lääke sopi Anjalle hyvin, ja sokeriarvot paranivat testijakson aikana.

Sivuvaikutuksia ei juuri tullut. Iso ilonaihe oli myös se, että lääke vähensi ruokahalua ja napostelua. Samalla Anjan painoi putosi muutaman kilon.

”En usko ihmedietteihin, vaan elämäntapamuutokseen”

”En kuvittele, että lääke yksinään laihduttaa, mutta se tukee painonhallintaa, johon olen kiinnittänyt viime vuosina erityistä huomiota.”

Anja on kokeillut monenlaisia dieettejä. Useimmiten paino on tullut takaisin, mutta muutama vuosi sitten hän onnistui pudottamaan 15 kiloa.

”En usko ihmedieetteihin, vaan elämäntapamuutokseen. Nykyään otan esimerkiksi töihin mukaan kunnon eväät ja välipalaksi rahkan tai hedelmän. Jos en pidä kiinni säännöllisestä ruokarytmistä, nälkä ja makeanhimo ovat illalla pohjattomat.”

Lääkekokeilun jälkeen Anja käytti toista pistettävää lääkettä tablettilääkityksen rinnalla, mutta se ei tehonnut sokeriarvoihin yhtä hyvin kuin testijakson lääke.

Alkuvuodesta Anja yllättyi iloisesti, kun kuuli diabeteshoitajaltaan lääkekokeilussa olleen lääkkeen tulleen peruskorvattavuuden piiriin, mikä mahdollisti siirtymisen sen käyttöön pysyvästi.

”Minulle tärkeintä on lääkkeen tehokkuus. Ylimääräinen hyvä puoli on se, että lääkettä ei tarvitse muistaa ottaa päivittäin”.

Diagnoosi yllätti – väsymys kieli diabeteksesta

Alun perin kakkostyypin diabeteksen diagnoosi tuli Anjalle yllättäen. Se paljastui laboratoriokokeissa, jotka oli määrätty muista syistä.

”Kun sain diagnoosin, ajattelin, että ei voi olla totta, eihän minulla ole edes oireita. Kun pysähdyin asian ääreen tarkemmin, osasin yhdistää ruokailujen jälkeen usein tulleen väsymyksen diabetekseen.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X