Luomi paljastui melanoomaksi – Duudsonien Jarno Laasala eli viikkoja epätietoisuuden vallassa: ”Kuolema tuli silloin iholle”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jarno Laasala
Jarno Laasala oli 37-vuotias, kun luomi iholla osoittautui melanoomaksi. © Heli Hirvelä
Duudsoneista tunnettu Jarno Laasala sai pysäyttävän puhelun istuessaan meikattavana juuri alkamassa ollutta pressitilaisuutta varten. Luomi oli paljastunut melanoomaksi.

Melanooma eli ihosyöpä todetaan noin 1 700 suomalaisella vuosittain. Noin 40 prosenttia diagnoosin saaneista on yli 70-vuotiaita. Atlantin ylikin purjehtinut Jarno Laasala oli 37-vuotias, kun hänellä melanooma todettiin. Elämään tulivat vuosiksi myös pitkät hihat ja lahkeet.

Paljon luomia iholla

”Minulla on aika paljon luomia kehossa, ja olen niitä aina välillä käynyt tarkistuttamassa. Oli kevät 2017 ja olin muuttanut edellisenä kesänä Los Angelesista takaisin Suomeen. Edellisestä tarkistuksesta oli vierähtänyt jonkin verran aikaa, kun selästäni löytyi luomi, jossa oli vähän sellaista värimuunnosta.

Menin sitä sitten näyttämään lääkäriin. Matti Kartamaa oli lääkäri, joka sanoi, että tämä kannattaisi poistaa ja lähettää tutkittavaksi.”

”Luomesta löydetty melanooma”

”Olin Posse-ohjelman pressitilaisuuteen valmistautumassa MTV3:n studioilla ja istuin maskeeraajan tuolissa, kun puhelin soi. Lääkärini soitti ja kysyi, olenko minkälaisessa paikassa. Oikeastaan siinä vaiheessa jo tajusin, että luvassa ei ole hyviä uutisia.

Matti kertoi, että luomesta on löydetty melanooma. Hän rauhoitteli kyllä, että ennuste voi olla hyvä, mutta sanoi myös, että uusi leikkaus tarvitaan. Piti selvittää, onko syöpä päässyt leviämään.

Se oli todella pysäyttävä hetki. Hoidin kyllä sen pressitilaisuuden, mutta en ollut mitenkään parhaissa fiiliksissä. Ei sitä asiaa varmaan tullut kohdattua vielä silloin oikeasti tai syvemmin. Semmoinen pieni ahdistus alkoi kuitenkin välittömästi hiipimään päälle. Pressitilaisuuden jälkeen kerroin ystävilleni Jarpille ja HP:lle, että nyt on tällainen löydös tullut ja lähdin kotiin.

Meidän oli tarkoitus lähteä pian sen jälkeen koittavana viikonloppuna yhdessä firman reissulle, mutta jättäydyin pois. Koin, että tarvitsin omaa aikaa käsitelläkseni tätä yllättävää tietoa.

Oli lopulta tosi pysäyttävä asia ymmärtää, että ei tässä ollakaan kuolemattomia.”

Lue myös: 12 kysymystä ihosyövästä – Miten terveen luomen erottaa pahanlaatuisesta? Onko levinnyt melanooma kuolemantuomio?

Leikkauksen odottaminen piinaa – Lopulta selvisi hyvä uutinen

”Minun melanoomassani karuin asia oli lopulta se odottelu. Sitä uutta leikkausta joutui odottamaan joitain viikkoja ja elämään epätietoisuuden kanssa.

Leikkauksessa selästäni otettiin peukalon kokoinen pala ihoa, joka lähetettiin tutkittavaksi. Sitten selkä tikattiin uudestaan kiinni ja jäätiin taas odottamaan tuloksia. Tulosten saapumisessa meni ehkä noin kaksi viikkoa.

Uutiset olivat onneksi todella hyviä: syöpä ei ollut levinnyt. Ihoani kuitenkin kuvattiin ja kävin kontrollikäynneillä useamman vuoden ajan.

Enää  minun ei tarvitsisi käydä kontrolleissa, mutta olen kuitenkin halunnut käydä.

Vuosi melanooman löytymisestä minulta poistettiin taas kaksi luomea, jotka myös tutkittiin. Siinä tuli uudelleen se jännitys, että mitä jos niistä löytyy syöpä. Se meni tunteisiin. Onneksi luomista ei löytynyt mitään hälyttävää.”

Jarno Laasala

Televisiotuotantojen ohessa Jarno Laasala luennoi nykyään kouluissa ja yrityksissä itsemyötätunnosta ja siitä, miten vaikeuksien kautta päästään voittoon. © Heli Hirvelä

Tässä ja nyt

”Tästä kokemuksesta on lopulta seurannut hyviä asioita. Kuolema tuli iholle. Se sai palaamaan nuoruudessa rakastamani maastopyöräilyn pariin ja ostamaan uuden maastopyörän. Ostin myös uuden videokameran. Tavallaan rupesin tekemään uudelleen sellaisia asioita, jotka ovat olleet minulle nuoruudesta asti tärkeitä.

Suuren asian äärellä ymmärtää sen, kuinka kiitollinen voi olla tosi pienistäkin asioista.

Edelleenkin minun pitää vältellä auringonottoa, käyttää aurinkorasvaa sekä seurata ja käydä näyttämässä ihoani aina välillä. Nykyään suhtaudun kuitenkin rauhallisemmin asiaan. Pitkään olin niin varovainen, etten halunnut olla sortseissa tai t-paidassa edes kesähelteillä.”

Lue myös: Epäiletkö melanoomaa? Millainen luomi on syytä tarkistuttaa? Näin lääkäri vastaa 12 kysymykseen luomista

X