Eläkkeelle jäävä Marja: ”En halua olla äidin omaishoitaja”

Jaa artikkeli
Tuleeko Marjasta äidin omaishoitaja? © anssi keränen
Eläkkeelle jääminen pelottaa Marjaa. Äidin mielestä Marjalla olisi eläkkeellä hyvin aikaa hoitaa ikääntynyttä äitiään.

Marja on jäämässä eläkkeelle vuoden päästä. Elämänmuutos ei tunnut mukavalta, sillä Marjan äidillä on oma suunnitelmansa tyttären eläkeaikaa ajatellen.

”Sittenhän sinulla on aikaa, joten sinähän voit muuttaa tänne minua hoitamaan”, äiti sanoi Marjalle.

Marjaa äidin suunnitelma kauhistuttaa. Äiti ehdotti Marjalle omaishoitajan roolia, koska Marjalla ei ole omaa perhettä. Kaikilla Marjan sisaruksilla on lapsia.

”Eihän sinulla ole sitten muutakaan tekemistä”, äiti muotoili asian.

Marjaa äidin sanat loukkaavat. Koska Marja on lapseton, äidin mielestä Marja käyttää aikansa turhuuksiin. Tällaisia turhuuksia ovat esimerkiksi tapaamiset miesystävän kanssa, harrastekerhot ystävien kanssa, teatteriretket ja matkustelu.

Äidin mielestä Marja voi aivan hyvin muuttaa asumaan viidensadan kilometrin päähän lapsuudenkotiinsa. Äiti ei ymmärrä Marjan jäävän kaipaamaan omaa elinpiiriään ja läheisiään kotikaupungissaan.

Räjähdysherkkä äiti-tytärsuhde

Äidin mielestä ihmisen pitää olla toisille hyödyksi eikä käyttää aikaansa vain itseään ajatellen.

Marjan mielestä hän on hyödyttänyt jo ihan tarpeeksi muita lähihoitajan raskaassa työssä yli 30 vuoden ajan. Nytkö hänen pitäisi ruveta ilmaiseksi hoitajaksi äidille? Mitä eläkkeelle jäämistä se olisi? Hänhän olisi käytännössä edelleen vanhustenhoitaja, kuten työuransakin aikana.

Äidin puheet suututtavat Marjaa, mutta hän ei halua suututtaa äitiään. Marjan ja äidin välit ovat aina olleet läheiset mutta räjähdysherkät. Nyt Marja ei halua riidellä, mutta ei missään nimessä myöskään toteuttaa äidin toivetta. Mitä hän voi tehdä?

Konfliktin välttely ei auta

Marja ei halua suututtaa äitiään. Mitä hän pelkää? Onko äidin suuttumus ollut Marjan lapsuudessa jotenkin niin tuhoisaa, että sitä on pitänyt vältellä hinnalla millä hyvänsä. Mitä tapahtuisi, jos Marja kerrankin suuttuisi?

Usein konfliktien välttely kertoo hankaluudesta kohdata vaikeita tunteita. Taustalla voi olla esimerkiksi kokemus siitä, että oma tahto on tullut lapsuudessa niin jyrätyksi ja mitätöidyksi, että lopulta se on pitänyt kokonaan kuolettaa ja alkaa elää toisia miellyttäen.

Millainen Marjan rooli oli hänen omassa lapsuuden perheessään? Onko hän kenties ollut aina perheen vastuunkantaja ja joutunut luopumaan omista tarpeistaan muiden hyväksi?

Vaikuttaa jokseenkin ristiriitaiselta, kun äiti sanoo, että ihmisen pitää olla toisille hyödyksi eikä käyttää aikaansa vain itseään ajatellen, kun hän itse samanaikaisesti osoittaa suurta itsekkyyttä vaatimalla tytärtään luopumaan omasta ajastaan hänen hyväkseen. Millaisesta arvomaailmasta käsin äiti on tytärtään kasvattanut, ja miten hän on mahtanut tytön itsetunnon kehitystä tukea?

Jos et halua olla äidin omaishoitaja, kerro se

Marja tietää, että ei tahdo jäädä äitinsä omaishoitajaksi eikä halua muuttaa takaisin lapsuudenkotiinsa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää näin ollen asian ilmaiseminen myös äidille.

On monia muitakin keinoja osoittaa myötätuntoa ja välittämistä äitiään kohtaan kuin omaishoitajaksi ryhtyminen. Marjalta vaaditaan nyt rohkeutta sanoa Ei ja kohdata siitä seuraava konfliktitilanne.

Marja voisi hyötyä asian läpikäymisestä ulkopuolisen tahon kanssa ennen kuin ottaa asian esille äitinsä kanssa. Kenties miesystäväkin voisi omalla läsnäolollaan häntä tässä tukea. Viimeistään tässä vaiheessa napanuoran on kuitenkin aika katketa, tai muuten Marja ajautuu tilanteeseen, missä hän toimii vastoin omaa tahtoaan ja tulee valinneeksi katkeran marttyyrin roolin.

Tea Talhola vs. perheneuvoja, pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi, pappi, Nurmijärven seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus

X