Enkeli-Elisasta kirjoittanut Minttu Vettenterä elää kahden miehen kanssa polyamorisessa suhteessa: ”Miesten erilaisten työaikojen vuoksi parisuhdeaikaa järjestyy”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Minttu Vettenterä
Alopeciaa sairastava Minttu on tottunut pitkiin katseisiin. ”En aio peitellä sairauttani hiuslisäkkeiden avulla jatkossakaan.” © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA
Vaikeudet ovat muovanneet Minttu Vettenterästä naisen, joka ei enää sure, mitä muut ajattelevat. Ei vaikka hän elää suhteessa kahden miehen kanssa ja vaikka enkeli-Elisasta syntynyt kohu oli ajaa hänet äärimmäiselle rajalle.

Kun Minttu Vettenterä sairastui alopeciaan ja hänen hiuksensa alkoivat lähteä tukkoina, päätti hän ettei alkaisi peitellä kaljuaan. Hän kun ei peittele elämäänsä muutenkaan, ei kirjoittamastaan enkeli-Elisasta syntynyttä kohua eikä sitä että elää kahden miehen kanssa polyamorisessa suhteessa.

Nyt Minttu kertoo, miten hänen elämäntarinansa on johtanut tähän.

Perusperhe ja äidin kuolema

Minttu syntyi vuonna 1972 ja vietti lapsuutensa ydinperheessä johon kuuluivat isä, äiti ja kaksi lasta.

Elämä järkkyi, kun äiti äkisti kuoli sairauskohtaukseen vuonna 2010.

”Se oli aikuiseksi kasvamisen paikka. Minulle, jonka ei koskaan pitänyt aikuiseksi kasvaa.”

Minttu kuvailee olleensa nuorempana aina se syrjään jäävä lapsi. Rankka koulukiusaaminen sai nuoren naisen vetäytymään kuoreensa, ja se heijastui myös seurustelusuhteisiin.

”Parin haparoinnin jälkeen olen tutustunut kumppaneihini netissä. On ollut helpompaa tutustua kirjoittamalla.”

Rakkaus löytyi netistä

Hän tutustui aviomieheensä jätettyään deitti-ilmoituksen nettipalstalle. Ilmoitukseen vastasi omalaatuiselta vaikuttava nuori mies, joka lähetti Mintulle kuvan kirjahyllystään. Yksi asia hyllyssä kiinnitti Mintun huomion.

”Siinä olivat kauniisti rivissä kaikki Stephen Kingin kirjat.”

Noin kuukausi viestin jälkeen Kingin kirjaan perustuva, Vihreä maili-elokuva oli tulossa ensi-iltaan.

”Menimme ensi-iltaan yhdessä, ja sillä maililla me olemme yhä.”

Minttu muistelee rakastuneensa kilttiin ja hyvään mieheen. Ihmiseen, joka vakuutti hänelle että kaikki järjestyy, ja että kaikki oli mahdollista.

”Ja sellaisena näen hänet yhä tänäkin päivänä. Meillä oli kummallakin taustallamme hyvin vaikeita asioita, ja uskon että hitsauduimme näin hyvin yhteen myös siksi, että rakkauden lisäksi suhteemme lujitti päätös. Päätimme että tässä on se ihminen, josta haluamme pitää kiinni.”

Pari katsoi toisiaan silmiin ensimmäisen kerran ystävänpäivänä, ja maaliskuussa mies polvistui hokkarit jalassa kesken kirpeän pakkaspäivän.

”Naimisiin menimme marraskuussa, ja seuraavana kesänä syntyi esikoisemme Nessa.”

Kriisin paikka, kun monisuhteisuus astuu elämään

Vuodet vierivät tuoden mukanaan tavallista parisuhdearkea työkiireineen ja tahmeine päiväkotiaamuineen. Perheen onni täydentyi vielä kahdella lapsella, Melianilla ja Ossella.

Vielä vuonna 2011 polyamoria, eli monisuhteisuus, oli Mintulle vieras ajatus. Hän oli aina pitänyt luottamusta ja uskollisuutta tärkeimpinä osina parisuhdetta. Hän jopa julisti olevansa yhden miehen nainen – kunnes huomasi vaihtelevansa viestejä avoimessa parisuhteessa elävän miehen kanssa.

Aluksi kyse oli vain keskustelusta, halusta vaihtaa ajatuksia. Mutta Minttu rakastui. Perhe oli käynyt läpi juuri suuria myllerryksiä, takana oli muutto vieraalle paikkakunnalle Mintun miehen työn perässä.

”Jälkikäteen ajateltuna ymmärrän, että silloin jo toistakymmentä vuotta jatkunut parisuhteeni oli ajautunut kriisiin. Rakastuttuani toiseen mieheen, en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin avioeron. Koin rakastumisen niin totaalisen vääränä, etten osannut nähdä muita keinoja.”

Avioeron harkinta-aika osoittautui heidän kohdallaan hyväksi. Minttu kipuili kahden rakkauden välillä, ja lopulta kumpikin miehistä nosti pöydälle poikkeuksellisen vaihtoehdon – mitä jos he kaikki asuisivat yhdessä?

”Olin tutustunut aiheeseen ystävieni ihmissuhteita seuratessani, mutta en osannut sanoa, sopisiko se minulle. Päätimme kuitenkin yrittää. ”

Minttu Vettenterä

Lasten lisäksi koirat ovat Mintun henkireikä Hukka ja Tonttu vetävät hänet liikkeelle silloinkin kun itse ei jaksaisi. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Polyamoria – ja ylpeys omasta laumasta

Asian julkituominen jännitti, ihmisten reaktiot vaihtelivat laidasta laitaan.

”Lisäksi olin tuolloin jo raskaana, ja tiesimme että lapsi ei ollut aviomieheni. Osa tuijotti ja kysyi että: Minttu, mitä helvettiä? Jotkut esittivät huolensa lapsista, ja toiset taas olivat onnellisia.”

Polyamoriasta tuli lopulta asia, jonka vuoksi Minttu toteaa olevansa aikaisempaakin ylpeämpi omasta laumastaan – lapsistaan, perheestään, suvustaan ja ystävistään. Tapa miten he ottivat asian vastaan ja alkoivat elää arkea perheen rinnalla oli samaan aikaan upea ja arkinen.

”Se miten molemmat mieheni saivat vieri vieressä olla kantamassa hautaan rakasta mummoani, merkitsi minulle enemmän kuin osaan kuvailla.”

Arki kolmen aikuisen kuvioilla rullasi eteenpäin omalla painollaan, niin hyvässä kuin pahassakin. Lapset sopeutuivat tilanteeseen Mintun mukaan todella hyvin.

Vaikeimmalta tuntui selittää asiaa päiväkotiin, kouluun ja neuvolaan. Vertaistukea tai toimintamalleja ei löytynyt.

”Meistä tehtiin myös lastensuojeluilmoitus. Syyksi oli kaikessa yksinkertaisuudessaan kirjattu huoli lasten hyvinvoinnista.”

Lastensuojelu saapui, valmiiksi pahoitellen. Kun loppuarvio lopulta tuli, Minttu tunsi itsensä voittajaksi.

”Tilanne oli hyvin stressaava, vaikka tiesin että meillä on kaikki hyvin. Tuuletin lujaa, kun loppuarvioon oli kirjattu, että kolme aikuista on perheemme vahvuus.”

Enkeli-Elisa aiheutti rikostutkinnan

Vuodesta 2012 tuli taitekohta. Samana viikonloppuna kun Mintun miesystävä vieraili perheessä ensimmäisen viikonlopun, julkaistiin paljastusjuttu enkeli-Elisasta.

Enkeli-Elisa on Mintun kirjoittaman Jonakin päivänä kaduttaa -kirjan päähenkilö. Tarina kertoo koulukiusatusta, itsemurhan tekevästä Elisalta. Kirja nousi kaikkien tietoisuuteen, kun syntyi kohu siitä, että Minttu oli kirjoittanut Elisalle muistosivun sekä blogin tämän vanhempien nimissä.

”Tiesin että juttu on tulossa, mutta ajankohta yllätti.”

Poliisi aloitti asiasta rikostutkinnan, Minttua epäiltiin petoksesta. Hän myönsi, että Elisan tapaus ei ollut todellinen vaikka hän aiemmin näin kertoikin. Rahallista hyötyä hän ei tavoitellut, eikä sitä suuremmin saanutkaan. Hänen tarkoituksensa oli hyvä, saada näkyvyyttä vakavalle asialle. Syytettä ei nostettu.

”Minut oli kuitenkin jo leimattu paitsi mielenvikaiseksi, myös laskelmalliseksi paskiaiseksi, joka päätti ratsastaa vaikealla aiheella. Näin jälkikäteen on helppo nähdä, että monta asiaa olisi pitänyt tehdä toisin.”

Kun Minttu miehineen lähti raskausajan ultraäänitutkimuksesta, valokuvaaja ja toimittaja odottivat heitä sairaalan pihalla. Kun Minttu ei suostunut antamaan heille haastattelua, nämä seurasivat heitä kotiin. Avioerohakemus päätyi lehtien sivuille suurin otsikoin varustettuna.

”Kotimme kuvat julkaistiin lehdessä. Se rikkoi jotain todella perustavanlaatuista turvallisuudentunnetta. Sain liki päivittäin viestejä, joissa minulle toivottiin kuolemaa.”

Myös hänen läheisensä, sisko, isä ja ystävät, saivat osansa. Minttu ymmärsi tehneensä virheen, mutta rangaistus tuntui ylimitoitetulta.

”Ahdistus kasvoi niin isoksi, että eräänä yönä kirjoitin kaikille tärkeille ihmisilleni kirjeet. Surin elämääni, joka jäisi elämättä. Koin, ettei minulla ollut enää mitään mahdollisuuksia jatkaa elämää.

Aamun valjetessa poltin kirjeet ja hakeuduin psykiatrian poliklinikalle kriisijaksolle, joka on tänä päivänä kestänyt kuusi vuotta.”

Perhe kasvaa  ja isyydet selvitetään

Perheen neljänneksi lapseksi syntynyt Mio toi suuren valon mukanaan. Koska Minttu oli edelleen naimisissa, hänen aviomiehensä oltiin merkitsemässä automaattisesti Mio-pojan isäksi.

”Soitin varatakseni ajan isyyden selvittämiseen. Ajanvarauksesta vastannut henkilö naurahti. Totesi, ettemme me kuulu heille. Olin totaalisen tyrmistynyt vastauksesta. Sain kuitenkin lopulta neuvon soittaa lastenvalvojalle ja tilanne lähti purkautumaan.”

Vuonna 2015 onneen tuli särö. Minttu ja Mion isä erosivat.

”Tietenkin se hämmensi ja sekoitti perheen dynamiikkaa, kun hän ei enää ollut oikeastaan millään tavalla elämässämme mukana. Yhdessä me kuitenkin selvisimme siitäkin.”

Perhe alkoi elää kahden aikuisen pyörittämää arkea. Elämä tasaantui ja normalisoitui. Sitten vuonna 2016 kuvioihin astui mies. Lämmin, kiltti ja valmis ottamaan vastaan koko paketin.

Uusi raskaus mullisti elämä – pieni down-tyttö täydensi perheen.

Kun Minttu syksyllä 2017 huomasi olevansa raskaana, tunteet vaihtelivat ilosta hämmennykseen.

”Tiesimme, että lapsi olisi miesystäväni. Raskausuutinen oli iloinen yllätys, mutta nosti pinnalle monenlaisia tunteita. Tämä oli miesystäväni ensimmäinen polysuhde, ja ulkopuolisen paineen vuoksi olimme monesti kyseenalaistaneen suhteemme.”

Ensimmäisen ultraäänen koittaessa olo oli kuitenkin varma. Ultrassa kulmiaan rypistävä kätilö nosti esille epäilyn, että kohdussa kasvavalla vauvalla ei ollut kaikki hyvin. Kromosomiseula kertoi, että vatsassa majaili pikkuinen down-tyttö.

”Iloiseen odotukseen kytkeytyi myös pelkoja siitä, mitä haasteita tämä toisi mukanaan.”

Raskausviikolla 36+6 syntynyt tyttö, Elsa, painoi kolme kiloa, ja vaikutti kaikin puolin hyvinvoivalta. Kuuden tunnin iässä vauva kuitenkin kiidätettiin teho-osastolle. Vauvalta löytyi leikkausta vaativia vikoja sydämestä. Nyt ensimmäinen operaatio on käyty läpi, ja tilanne on rauhallinen.

”Tällä hetkellä Elsa määrää hyvin pitkälle ajankäyttömme. Parisuhdeaikakin on siis melko kortilla.”

Minttu Vettenterä

”Elsa ei ole sairas, vaan aivan erityisellä rakkauden kromosomilla varustettu iloinen tyttö”, Minttu sanoo. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Ei orgioita

Yhdeksi polysuhteen parhaaksi puoleksi Minttu kertoo sen, että lastenhoitaja löytyy kotoa.

”Pääsemme helposti toisen mieheni kanssa elokuviin tai syömään, kun toinen voi olla lasten kanssa. Miesten erilaisten työaikojen vuoksi parisuhdeaikaa järjestyy.”

Mustasukkaisuutta Mintun suhteissa ei ole. Mintun miehet ovat hyväksyneet toisensa, tekevät asioita yhdessäkin.

”Olemme sopineet, että suhteemme on suljettu, muita kumppaneita kuvioon ei enää ole tulossa.”

Suurimmat polyamoriaan kohdistuvat virheelliset luulot liittyvät seksiin.

”Valitettavan usein törmään luuloon, että polyamoria tarkoittaa orgioita tai että olisi kiinnostunut seksistä kaikkien vastakkaista sukupuolta olevien ihmisten kanssa. Monet yhdistävät polyamorian myös pettämiseen.”

Jokainen polyamorinen suhde on erilainen.

”Jos esimerkiksi kaikki suhteessa ovat bi-seksuaaleja, on mahdollista, että kaikilla on suhde keskenään. Koska meillä ollaan heteroita, on kyse kahdesta erillisestä parisuhteesta, joita yhdistää yksi yhteinen osapuoli.”

Minttu kuvailee perhettään samaan aikaan sekä normaaliksi että erityiseksi.

”Meillä on tavallinen, turvallinen ja huolehtiva perhe. Kolmen aikuisen perheessä arki ei kuormita yksittäistä aikuista niin paljoa, on enemmän vastuunkantajia.”

”Rakastan miehiäni suuresti katsellessani, miten he ovat lastemme kanssa, ja miten lapset rakastavat heitä. Meidän perheessämme on kaksi huippua isää, ei yhtään puolikasta.”

X