Katso video! Katutanssi ei katso ikää – Funky Mama Maarit Salminen ilmoittautui hip hop -tanssitunnille ensimmäistä kertaa 50-vuotiaana

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maarit Salminen
Salminen kannustaa keski-ikäisiä kokeilemaan lajia ja asennoitumaan tunteihin ennakkoluulottomasti. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA
Maarit Salminen näki tv:stä katutanssia ja ihastui. Nyt 59-vuotiaana hän on paria tapaturmaa ja monta nuorta ystävää rikkaampi.

Äänekkäät bassot jytisevät Vantaan katutanssiopistossa Myyrmäen kauppakeskuksessa. Käytävällä tulee vastaan Maarit Salminen, 59, jonka tanssitunti on alkamassa.

Maarit Salminen

Katutanssissa joutuu käyttämään vartaloa monipuolisemmin kuin monessa muussa kuntoilulajissa. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

”Rakastan tanssia – se on minun juttuni”, kertoo Salminen.

Katutanssi ei katso ikää. Salminen ilmoittautui hip hop -tanssitunnille ensimmäistä kertaa 50-vuotiaana.

Kipinä syttyi, kun Salminen näki television Teemu Korjuslommin tanssivan Talent Suomi -televisio-ohjelmassa lockingia.

”Nähtyäni esityksen ajattelin, että juuri tuollaista haluan oppia.”

Salminen ilmoittautui heti ensimmäiselle tanssitunnille.

”Sama telkkarin Teemu veti sattumalta kursseja Järvenpäässä lähellä kotiani. Luulin, että ryhmässä olisi muitakin aikuisia, mutta tanssisalin ovella tajusin, että vanhimmat tanssijat olivat parikymppisiä. Minut otettiin hyvin vastaan.

Tanssista hyvinvointia

Yhdeksän vuotta myöhemmin Salmisellä on harjoitukset viisi kertaa viikossa.

Locking oli ensimmäinen Salmisen opettelemista tanssityyleistä. Se on syntynyt funk-musiikin innoittamana 1970-luvulla. Se on energinen tanssi, joka sisältää myös hauskanpitoa ja huumoria.

Salmiselle katutanssiharrastus ei ole ollut pelkästään terveydellisesti hyödyttävää, vaan se on säteillyt positiivisesti ystävyyssuhteisiin ja hyvinvointiin.

Sitäkin tärkeämpänä hän pitää uusia nuoria ystäviä, jotka ovat innostaneet kokeilemaan lajin monipuolisuutta.

”Aloittaessani lockingin olin ainoa viisikymppinen. Suurin osa ryhmäläisistä oli nuoria, ala-asteikäisiä tanssijoita. Ei se minua haittaa.”

Maarit Salminen

Locking on energinen tanssi, jossa on mukana myös huumoria. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Monipuolista liikuntaa

Tänään tanssitunnilla on luvassa housea. House-tanssilajissa korostuu nopea ja monimutkainen jalkatyö yhdistettynä sujuvaan vartalon liikkeeseen. Tämän päiväisellä tanssitunnilla tulee hiki pintaan kaikille, mukaan lukien ohjaajalle. Liikkeiden sarjoja toistetaan niin pitkään, että ne hallitaan ja niitä voi käyttää musiikin mukana.

Salmiselle house-tyyli on jo entuudestaan tuttu. Yhdeksän vuoden aikana tanssityyleistä tutuksi ovat tulleet locking, hip hop, popping ja house viimeisimpänä.

”Raskasta oli, mutta ihan hyvin sujui”, sanoo Salminen tunnin jälkeen, mutta jää heti perään alkavalle toiselle tunnille.

Monipuolinen liikunta kuuluu Salmisen elämään. Hän pitää aktiivista liikuntaa hyvänä pohjana raskaalle katutanssille. Hyvän peruskunnon myötä hän on välttänyt krampit ja rasitusvammat.

Katutanssin suurimpia haasteita ovat Salmisen mukaan liikkeet. Hän on tottunut liikkumaan harrastuksissaan sulavasti. Katutanssissa hän on joutunut käyttämään vielä monipuolisemmin vartaloa. Virheasennoilta hän ei ole täysin pystynyt välttymään varsinkaan haastavassa lockingissa.

”Locking3 pluss -tunneilla minulle on sattunut tapaturmia. Takareisi on mennyt poikki ja vasen polvi on mennyt sijoiltaan. Jouduin olemaan yli puoli vuotta sivussa, mutta se ei pysäyttänyt minua.”

Jotkut liikkeet ovat sellaisia, joita Salminen ei pysty tekemään.

”Pitää tarkkaan miettiä, mikä on turvallista. Ei pidä ryhtyä yrittämään sellaisia liikkeitä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa.”

Salminen sairastaa astmaa. Pelkästään sen takia hänen täytyy pitää huoli omasta fyysisestä kunnosta.

”En silti valmistaudu mitenkään erityisesti tanssitunneille. Kunhan muistan ottaa lääkkeet ennen tuntia”, hän kertoo.

Tyttären innoittama harrastus

Salmisen tytär on harrastanut jo pitkän aikaa hip hop -tanssia.

Maarit Salminen

”Katutanssi tuntui alkuun haastavalta lajilta”, Maarit Salminen kertoo. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

”Innostuin itsekin lajista, kun seurasin häntä. Se näytti mielestäni niin kivalta.”

Salminen on kahden lapsen äiti. Tanssiharrastus lähti tyttären innoittamana, mutta myöhemmin innostus on tarttunut myös poikaan.

”Vanhempi poikani Toni alkoi harrastaa katutanssia minun innoittamanani.”

Salmisen lapset ovat tukeneet häntä harrastuksensa kanssa alusta alkaen.

”Lapseni ovat olleet erittäin ylpeitä äidistään”, Salminen iloitsee.

Hän on saanut lisäksi paljon tukea tutuilta ja jopa tuntemattomilta etenkin kilpailutilanteissa.

Funky Mama on Salmisen tanssinimi. Sillä hän kilpailee battleissa ja SM-kilpailuissa.

Hip hop, house ja locking ovat Salmisen bravuureita kilpailuissa.

Kilpailu-uransa parhaan tuloksen Salminen on saavuttanut SM-tasolla. Viime kerralla hän pääsi kahdeksan parhaan joukkoon. Tämän lisäksi menestystä on tullut monista muista pienemmistä kilpailuista.

”Kilpailut ovat katutanssin ihanin asia”, Salminen tiivistää.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/18.

Kolme plussaa tanssimisesta

+ Liikkuminen ja ilmaiseminen musiikin mukana.

+ Yhteiset tanssitunnit kavereiden kanssa.

+ Suvaitsevaisuus, joka on leimallista katutanssijapiireissä. Ikärasismista ei tarvitse kärsiä, jokaiselle annetaan tilaa. Jos näkee jossain ringin tanssimassa, voi vain liittyä mukaan.

X