Hammaslääkäripelko hävetti – Mia Hiltunen teetti isot hammasremontit nukutuksessa: ”Olen laittanut hampaisiini valtavia summia rahaa”

Hammaslääkäripelko on rajoittanut Mia Hiltusen elämää. Nyt hän on löytänyt luotettavan ja empaattisen hammaslääkärin, mutta isot remontit on silti tehtävä nukutuksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mia Hiltusen hammaslääkäripelko on monen tekijän summa. ”Pelko saattaa tuntua hölmöltä ja irrationaaliselta, mutta minulle se on totista totta", pelkopotilas summaa.

Hammaslääkäripelko on rajoittanut Mia Hiltusen elämää. Nyt hän on löytänyt luotettavan ja empaattisen hammaslääkärin, mutta isot remontit on silti tehtävä nukutuksessa.
Teksti: Tiina Suomalainen

Mia Hiltunen, 56, on aina pelännyt hammaslääkäriä. Hän inhoaa sitä, että suuhun kosketaan. Häntä pelottavat hammaslääkärin hajut, äänet, valot ja mahdollinen kipu. Ennen lääkärille menoa valvoo unettomia öitä ja näkee painajaisia. Vastaanoton pelkopotilas kokee ahdistavana ja pelottavana.

Tilannetta pahentaa se, että Mialla on herkkä nielu. Oksennusrefleksi tulee heti, kun suuhun pannaan jotain, on se sitten pora tai pumpulia.

Kovakourainen hammaslääkäri

”Parikymppisenä sairastin rajun enkefaliitin eli aivotulehduksen. Siihen asti olin selvinnyt hammaslääkärikäynneistä jotenkuten, mutta sairaudesta toivuttuani tilanne vain paheni.

Kirkkaat valot ja steriili ympäristö toivat mieleen takautumia sairaalasta. Lisäksi en voinut olla enää pää alaspäin hoitotuolilla. Eräällä käynnillä hammaslääkäri suuttui siitä, että joutui työskentelemään ergonomisesti huonossa asennossa. Hän kosti sen minulle olemalla kovakourainen.

Olin aivan hysterian rajalla silloin. Sen kokemuksen jälkeen en mennyt hammaslääkärille kahteen, kolmeen vuoteen.”

Hammaskirurgi tutun suosituksesta

”Olin saanut aivotulehdukseen isoja annoksia kortisonia, joka oli haurastuttanut takahampaitani. Lopulta minun oli pakko kerätä rohkeuteni ja mennä hammaslääkärille. Tuttuni suositteli erästä hammaskirurgia, joka osoittautuikin todella hyväksi.

Hän oli rauhallinen ja hän osasi ottaa minut huomioon. Hoitamiseeni tarvitaan aikaa. On pidettävä taukoja, jotta saan tasattua oloani ja hengitystäni.

Hoito hammaskirurgilla tuli kalliiksi. Jouduin myymään autoni, jotta sain teetettyä kolme implanttia. Hinnasta huolimatta jatkoin käymistä samalla hammaskirurgilla hampaiden tarkastuksissa ja paikkauksissa. En halunnut luopua hyvästä lääkäristä, kun olin sellaisen löytänyt.”

Hammashoitoa ja isot hammasremontit nukutuksessa

”Muutettuani pääkaupunkiseudulta Lappeenrantaan pyysin Facebook-sivullani vinkkejä hammaslääkäreistä, jotka osaavat hoitaa pelkopotilaita. Yksi nimi toistui vastauksissa.

Lääkäri teki minuun heti vaikutuksen. Hän oli empaattinen ja luottamusta herättävä. Hän kertoi koko ajan, mitä oli tekemässä ja miltä se tuntuisi. Hän piti taukoja ja kyseli tuntemuksiani.

Odotettavissa oli iso remontti: paikkausta, juurihoitoa, yhden hampaan poisto sekä implantin laitto. Lääkäri totesi, että normaalisti tähän tarvittaisiin viisi käyntiä, mutta minun tapauksessani siihen menisi kaksi vuotta. ”Ja se olisi sinulle helvettiä”, hän lisäsi.

Päädyimme siihen, että kaikki toimenpiteet tehtäisiin kerralla nukutuksessa. Nukutuslääkäri tuli Helsingistä.

Homma oli ohi parissa tunnissa. Vaikka oksensin heti, kun heräsin nukutuksesta, olin tyytyväinen, että kaikki saatiin tehtyä kerralla.”

Pelkopotilas häpesi hammaslääkäripelkoa pitkään

”Nyt käyn vuosittain luottolääkärilläni. Haluan pitää hampaistani hyvän huolen, sillä niiden kunto vaikuttaa ihan kaikkeen – sekä kokonaisterveyteen että itsetuntoon. Olen joutunut laittamaan hampaisiini valtavia summia rahaa.

Pitkään häpesin hammaslääkäripelkoani. Se tuntui jotenkin hölmöltä ja irrationaaliselta. Kun lapsemme olivat pieniä, en voinut viedä heitä hammaslääkäriin, etten olisi tartuttanut pelkoani heihin. Mieheni hoiti aina lasten hammaslääkärikäynnit.

Joskus olen kokeillut rauhoittavaa lääkitystä ennen hoitoa, mutta se ei toimi. Menen rauhoittavista aivan sekaisin. Sen sijaan käytän apuna mielikuvaharjoituksia. Yritän hengittää rauhallisesti ja teen mielessäni vaikkapa remonttia tai sisustan.”

Lue myös: Vältä karies eli hampaiden reikiintyminen – Näin monet terveelliseen elämään kuuluvat trendituotteet uhkaavat suun terveyttä

X