Hammastulehdus aiheutti verenmyrkytyksen ja teki reiän Markun sydämeen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Markku Räsänen uskoo, että ilman hyvää peruskuntoa hän ei olisi selvinnyt. Koettelemukset ovat olleet niin rankkoja, että hän joutui jopa opettelemaan kävelemisen uudelleen. © sampo korhonen/otavamedia
Hampaasta alkanut bakteeritulehdus aiheutti Markku Räsäselle verenmyrkytyksen. Se oli onni onnettomuudessa, sillä se johti uusiin löydöksiin.

Kaksi vuotta sitten kesäkuussa helsinkiläinen Markku Räsänen, 68, kävi hammaslääkärissä juurihoidon takia. Hoitoa oli tarkoitus jatkaa elokuussa hammaslääkärin kesäloman jälkeen.

Markku lähti viettämään omaa lomaansa mökille, mutta ihmetteli saamatonta oloaan. Mökkipuuhat eivät onnistuneet vanhaan malliin.

Tähän havahduin

Loman loputtua palasin kotiin elokuun alussa. Tunsin oloni entistä väsyneemmäksi, selkäni oli kipeä, ja liikkuminen oli hyvin tuskallista. Aamulla liikkeelle lähteminen vei ainakin tunnin.

Vaimoni oli vielä mökillä, mutta lapsemme huolestuivat kunnostani niin, että he veivät minut päivystykseen. Sieltä minut kiidätettiin saman tien ambulanssilla Meilahden sairaalaan.

Hammastulehdus levisi nikamiin

Meilahdessa todettiin, että kehon tulehdustasoa kuvaava CRP-arvo oli minulla aivan taivaissa. Bakteeriviljely paljasti, että kyseessä oli streptococcus viridans -bakteerin aiheuttama verenmyrkytys. Bakteeri on tyypillisesti lähtöisin suusta, ja siksi lääkärit kysyivät, olinko käynyt lähiaikoina hammashoidossa. Kerroin kesken jääneestä juurihoidostani.

Lääkäri tutki minut ja totesi, että hammastulehduksesta lähtenyt bakteeri oli pesiytynyt selkänikamieni välilevyihin ja selkäkivut johtuivat siitä.

Sain täsmälääkityksen bakteerin tappamiseksi. Minut siirrettiin jatkohoitoon toiseen sairaalaan, jossa kartoitettiin bakteerin aiheuttamat tuhot.

Kävi ilmi, että bakteerit olivat myös tehneet reiän sydämen hiippaläppään, mikä vaati pikaista leikkaushoitoa.

Tutkimuksissa löytyi syöpä

Hoidon alussa minulta poistettiin kaikki mahdolliset bakteerin kantajat eli yhteensä viisi hammasta. Sen lisäksi tehtiin paljon erilaisia tutkimuksia.

Silloin sisätautilääkäri huomasi, että minulla oli myös vaivoja, jotka eivät näyttäneet kuuluvan verenmyrkytykseen. Pääsin lisätutkimuksiin, jolloin paljastui, että minulla oli aivan alkuvaiheessa oleva peräsuolen syöpä. Tieto oli siinä mielessä onnenpotku, että ilman tutkimusta syöpä ei olisi vielä pitkään aikaan antanut merkkejä itsestään.

Lääkärit päättivät leikata ensin sydämen hiippaläpän lokakuussa. Kun olin toipunut siitä, peräsuolen syöpä leikattiin kuukautta myöhemmin.

Leikkaukset olivat valtavia koettelemuksia, ja laihduin pahimmillaan jopa parikymmentä kiloa.

Vaikeudet eivät loppuneet siihen. Joulukuussa pääsin lomalle sairaalasta. Olin juuri lähtenyt ulos kävelemään vaimoni kanssa, kun silmissäni sumeni. Kaaduin suoraan takaraivolleni katuun. Sydämeni pysähtyi. Onneksi eräs ohikulkija osasi aloittaa elvytyksen nopeasti. Hän sai sydämen käynnistymään, ja pian paikalle saapui myös ambulanssi.

Sairaalassa olin jäähdytettynä ja nukutettuna kaksi vuorokautta, jotta aivoni saivat levätä. Kun heräsin, olin aivan voimaton ja lääketokkurassa. Koin kuoleman olevan hyvin lähellä.

Tässä ja nyt

Jollakin ihmeen lailla selvisin sydänpysähdyksestä. Sain vuodenvaihteessa sydämentahdistimen, ja sen jälkeen sydän on toiminut virheettömästi. Olen käynyt myös syöpäkontrollissa, jonka tulokset ovat olleet puhtaat.

Kaikkien koettelemusten jälkeen elämä tuntuu valtavan hyvältä. Oli uskomattoman hienoa, kun läheiset kävivät sairaalassa tsemppaamassa, kun omat voimani olivat vähissä. Se piti kiinni elämässä.

Selkäni ei enää koskaan tule täysin kuntoon. Siitä huolimatta voin taas puuhastella kaikkea mieluista, hakata halkoja ja tehdä lumitöitä. Halon hakkuu pitää kehon hyvässä kunnossa.

Lue myös:

Hyvä syy käydä hammaslääkärillä ennen tekonivelleikkausta – Suun tulehduspesäkkeen bakteerit voivat levitä leikkausalueelle

 

Vaarallinen bakteeritulehdus

A Hoitamattomat hammasperäiset tulehduspesäkkeet voivat aiheuttaa vakavia ongelmia, jos tulehtuneessa hampaassa olevat bakteerit ja niiden toksiinit pääsevät leviämään verenkierron kautta muualle kehoon.
B Usein hammasperäiset tulehdukset eivät oireile mitenkään. Joskus voi esiintyä epämääräistä yleiskunnon laskua elimistössä olevan tulehduksen takia.
C Paras tapa ehkäistä hammasperäisiä tulehduksia on käydä säännöllisesti hammaslääkärissä tarkastuksessa. Röntgenkuvien avulla piilevätkin hammastulehdukset voidaan todeta ja hoitaa, kertoo erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietala Hyksistä.

X