MM-mitalisti Aleksi Niemi säikähti sydänvaivojaan – Rytmihäiriö johtui sydämen johtoradoista: ”Syke nousi peräti 237:ään ja sahasi edestakaisin”

Syke nousi harjoituksissa korkeuksiin. Maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemi ehti pelästyä sydänvaivaa, mutta sydämen johtoradoista aiheutuneet rytmihäiriöt olivat parannettavissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huippusuunnistaja Aleksi Niemi pystyy sydänoperaation jälkeen harjoitella jälleen täyspainoisesti tamperelaismaastossa.

Syke nousi harjoituksissa korkeuksiin. Maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemi ehti pelästyä sydänvaivaa, mutta sydämen johtoradoista aiheutuneet rytmihäiriöt olivat parannettavissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Västilä

Huippu-urheilijalle sydänvaivat eivät ole pikkujuttu. Onneksi Tampereen Pyrintöä edustava maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemi, 26, selvisi säikähdyksellä – hänen rytmihäiriönsä korjaantui muutaman tunnin toimenpiteellä Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalassa.

Syke pomppasi – syynä sydämen johtoradoista aiheutunut SVT eli supraventrikulaarinen takykardia

”Olin loppuvuodesta 2020 maajoukkueen aloitusleirillä Pajulahdessa. Kun olin aloittamassa intervalliharjoitusta, syke pomppasi yhtäkkiä yli 200:n. Pysähdyin lyhyen juoksun jälkeen, kun sydän löi tuhatta ja sataa. Syke nousi peräti 237:ään ja sahasi edestakaisin.

Mielessä käväisi, että teen liian kovaa treeniä tai että sykemittarissa on jotain häikkää. Tunne oli sen verran häijy, että ehdin aluksi pelästyä.

Valmentajan ja lääkärin mukaan mitään hätää ei ollut. He tunnistivat oireeni ja kertoivat, että kyse on SVT:stä eli supraventrikulaarisesta takykardiasta. Se tarkoittaa sydämen rytmihäiriötä, joka ilmenee kohtauksittain.

Myöhemmin vaiva toistui vielä kahdesti. Syke laski aina, kun rauhoituin.”

Lue myös: Äärimmäinen rasitus aiheutti aivovaurion – Ville tuupertui tajuttomana maahan kesken maratonin hapenpuutteen vuoksi

Rytmihäiriön katetrihoito eli katetriablaatio

”Pääsin jatkotutkimuksiin Tays Sydänsairaalaan, jossa tehtiin sydämen ultraäänitutkimus. Kotiin sain laitteen, joka oli kehossa kiinni viikon ajan ja jolla seurattiin sydämen sähköistä toimintaa.

Katetriablaatiohoito tehtiin maaliskuun alussa. Ensimmäistä kertaa elämässäni puin sairaalavaatteet päälle.

Paikallispuudutuksessa nivusestani johdettiin katetri laskimoa pitkin sydämeen. Sykettä nostatettiin keinotekoisesti, jotta rytmihäiriö käynnistyisi ja oikea kohta löydettäisiin. Se kesti sen verran kauan, että kaikkiaan aikaa kului nelisen tuntia. Kuulemma tunnissakin voi selvitä. Minulle pääasia oli, että jäädytyshoito saatiin onnistuneesti maaliin.

Välillä tuntui kuin joku olisi takonut nyrkillä rintaan, muutoin operaatio sujui hienosti. Hoitohenkilökunta kertoi, mitä milloinkin tapahtuu, ja kyseli vointia ja tuntemuksia. Minulla oli ihan luottavainen olo.”

Lue myös: 16 vinkkiä: Tunnista rytmihäiriö – Toimi näin kun sydämen rytmi muuttuu yllättäen

Aleksi Niemi tähtää Tšekin MM-kisoihin

”Jouduin viikoksi täyslepoon, joka oli rankkaa: en ole koskaan ollut viikkoon tekemättä mitään.

Alussa nivunen oli arka, mutta pikkuhiljaa pääsin harjoittelemaan. Aloitin juoksemalla pieniä määriä rauhallisesti. Juoksu tuntui niin hyvälle!

Parin viikon päästä olin täysin toipunut ja harjoittelin jo normaalisti eli juoksin kahdesti päivässä ja tein punttiharjoituksen kerran viikossa. Yleensä juoksen noin 150 kilometriä viikossa.

Oli hyvä, että rytmihäiriöt saatiin hoidettua ennen kilpailukauden alkua. Tähtään heinäkuussa MM-kisoihin Tšekissä. Päätavoite on taistella mitaleista molemmissa arvokilpailuissa. Nyt keskityn vain pitämään tossut liikkeessä Tampereen maastoissa.”

Lue myös: Aivovaltimon pullistuma aneurysma puhkesi – Sitten aivoinfarkti vei Taru Narvamaan liikuntakyvyn: ”Olen kiitollinen, että sain säilyttää puhekykyni ja muistini”

X