Jaana Ylén-Hurme syntyi vasen korva kuurona – Hän toivoisi ihmisten olevan ymmärtäväisempiä kuurouden suhteen: ”Monesti se yhdistetään tyhmyyteen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Suojelukoirani Kerttu ja Arya pitävät huolen, että kuulen ovikellon ja puhelimen”, Jaana Ylén-Hurme kertoo. © Sini-Marja Niska
”Suojelukoirani Kerttu ja Arya pitävät huolen, että kuulen ovikellon ja puhelimen”, Jaana Ylén-Hurme kertoo. © Sini-Marja Niska
Helsinkiläinen Jaana Ylén-Hurme syntyi vasen korva kuurona. Hän on salannut sen aiemmin muilta kuin lähimmiltään. ”Maailma on tehty kuuleville”, hän sanoo.

Tyylikonsultti ja valmentaja Jaana Ylén-Hurme on kuullut koko ikänsä vain toisella korvalla. Äänien kuuleminen on toisinaan työn takana. Ihmiset saattavat mumista tai kuiskailla, ja Jaana joutuu lukemaan huulilta tai pyytämään heitä toistamaan sanomansa tai arvaamaan, mitä he sanovat. Se on kuormittavaa.

Puheentunnistus hankaloituu erityisesti hälyisessä ja kaikuisessa ympäristössä, kuten kahvilassa, jossa musiikki pauhaa täysillä. Paras paikka hänelle kuulla on yleensä autossa, jossa on hyvä akustiikka.

Hän toivoisi, että ihmiset olisivat ymmärtäväisempiä kuurouden suhteen.

”Monesti se yhdistetään tyhmyyteen tai siihen, ettei välitä kuulla. Hyvä ja selkeä artikulointi ilman kasvomaskia auttaa sekä huulilta lukua että kuulemista”, Jaana Ylén-Hurme sanoo.

Kuulovamma syntymästä saakka

”Synnyin 60-luvulla vain kahden kilon painoisena keskosena. Minulla on syntymästä saakka ollut kuulovamma vasemmassa korvassa.

Jo lapsena minun oli vaikeaa kuulla ovikelloa tai palosireeniä. Matalat äänet kuulen edelleen mainiosti sekä luen huulilta, kun henkilö on riittävän lähellä ja maskiton.

Koulussa istuin eturivissä, että kuulisin ja näkisin paremmin. Minulla oli vahvat silmälasit, ja opettajat tiesivät kuulostani. Muille oppilaille en sitä mainostanut, eikä minua kohdeltu eri tavalla. Luonteeltani olin sitkeä ja ahkera suorittaja, kympin tyttö.”

Kuuloluu tallella

”Toispuoleinen kuulovika eli sensorineuraalinen kuulonalenema todettiin erilaisilla testeillä jo synnytyssairaalassa.

Vuosien varrella lääkärit ovat tutkineet, olisiko vasemmassa korvassa yhtään jäljellä kuuloa. Meilahden silmä- ja korvaklinikalla mietittiin, voisiko kuuloa saada edes vähän takaisin.

Kuuloluu on kyllä paikallaan, mutta korvakäytävä olisi pitänyt operoida. Lääkäri ehdotti sitä, mutta totesi samalla, että se vaatisi useita toimenpiteitä ja onnistumisprosentti olisi silti alle 50, joten asia haudattiin.”

Apua uudesta kuulokojeesta?

”Vuonna 2002 olin juuri eronnut ja asuin ensimmäistä kertaa yksin, mikä oli tilanteeni takia pelottavaa. Sain Meilahdessa vasemman korvan kuuloluuhun magneetin ja kuulokojeen, mutta en ole kokenut niistä olevan juurikaan hyötyä. Muihin operaatioihin en ole ollut valmis.

Muutaman viime vuoden aikana myös oikean korvan tilanne on alkanut huonontua. Saan siihen uuden kuulokojeen, joka toimii silmukan avulla.

Ratkaisua etsitään nykyaikaisesta kuulokojeesta, joka kommunikoi kännykän kanssa, jotta kuulisin puhelut paremmin. Lisäksi sairaalasta tullaan asentamaan kotiin uusi ovikello ja hälyttimet.”

”Haluan olla läsnä tässä ja nyt”

”Toivoisin, että ihmiset olisivat kuuloni suhteen huomioonottavampia ja kannustavampia. Aika usein saan osakseni paheksuvia kommentteja. Vaikka en välttämättä kuule, näen elekielen ja kasvojen ilmeet jo pitkältä.

Olen päättänyt olla asian kanssa sinut ja hyväksyä itseni sellaisena kuin olen. Suurin tukeni ja turvani on puolisoni Pekka, jonka kanssa olen ollut yhdessä 16 vuotta. Perheeseemme kuuluvat myös poikani Lucas, hänen tyttöystävänsä Jemina sekä pojanpoikani Micael, 2, ja Marcus, 6 kuukautta.

Saan iloa, kun työssäni autan ihmisiä löytämään värinsä ja tyylinsä sekä kartoittamaan unelmiaan. Kuuloni vuoksi olen valinnut työn, jossa tarvitaan erityisherkyyttä ja värisilmää.

Olen hyvin positiivinen ihminen ja haluan olla läsnä tässä ja nyt. Maailma on valitettavasti tehty kuuleville ja siksi haluan tulla tämän asian kanssa esiin.”

Lue myös: Rakkaus yllätti syntymäsokean Jonna Monosen – Unelmien mies sai seikkailijan asettumaan Saksaan: ”Christian on tuonut elämääni valoa ja kauneutta – enemmän kuin silmillä pystyisin näkemään”

X