Jänisruton voi saada jo pelkästä hyttysenpistosta tai punkin puremasta – Bakteerin aiheuttama tulehdustauti pelästytti metsästystä harrastavan Johannan

Pala paljasta ihoa ja hyttysenpisto. Jänisruton tarttumiseen ei paljoa vaadita, mutta paraneminen voi joskus vaatia pitkän ajan. Onneksi jänisruttoon voi sairastua vain kerran.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jänisrutto ei saanut Johanna Björkrothia inhoamaan pitkäkorvia. ”Metsästän ja syön yhä rusakoita ja jäniksiä.”

Pala paljasta ihoa ja hyttysenpisto. Jänisruton tarttumiseen ei paljoa vaadita, mutta paraneminen voi joskus vaatia pitkän ajan. Onneksi jänisruttoon voi sairastua vain kerran.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Jänisrutto vaivasi Johanna Björkrothia, 51, pitkään. Bakteerin aiheuttama tulehdustauti pelästytti.

Johanna metsästää ja syö jäniksiä sekä rusakoita edelleen. Hän tietää, että jänisruton voi saada, vaikkei ikinä näkisikään jänistä.

Tähän havahduin: Jänisrutto vai pusutauti?

”Sain neljä vuotta sitten outoja, selittämättömiä oireita. Minulla oli päänsärkyä ja olin tosi väsynyt. Oikean solisluun yläpuolella oli ihomuutos; ihan kuin iso, tulehtunut finni. Leuan alla ja kaulalla olevia imusolmukkeita aristi.

Kun minulle nousi kuume, imusolmukkeista tuli niin kipeät, että varasin ajan lääkäriin. Ajattelin, että olin sairastunut pusutaudiksi kutsuttuun mononukleoosiin tai jänisruttoon.”

Vastaanotolla: Jänisruton oireet

”Työterveyslääkäri kysyi, oliko minulla muiden oireideni lisäksi ihottumaa. Sitä löytyi toisen solisluun päältä ja korvan takaa. Oireeni täsmäsivät jänisruttoon. Sitä vahvisti se, että olin palannut viikkoa aiemmin Pohjanmaalta sorsanmetsästyksestä, ja alueella oli tavattu jänisruttoa.

Olin istuskellut ulkona paljussa, ja ympärillä oli inissyt laajalti hyttysiä. Jänisruton voi saada hyttysenpistosta ja mäkärän tai punkin puremasta.

Sain hoidoksi kahden viikon antibioottikuurin ja saman verran sairauslomaa.
Olin juuri hakenut itselleni uuden metsästyskoiranpennun. Makasin sairauslomani pennun kanssa sohvalla ja katselin televisiosta jalkapalloa. Oloni muistutti influenssaa.

Jaksoin juuri ja juuri päästää pennun siirtolapuutarhamökkini pihaan pissalle. Ajattelin, että kun maltan levätä, olisin kahden viikon päästä taas työkunnossa.”

Näin jänisruttoa hoidettiin: ”Aiheuttajabakteeri voi levitä maksaan”

”Kun antibiootit loppuivat, kuume palasi ja minut lähetettiin tutkittavaksi sairaalaan. Tässä vaiheessa minulta otettiin vasta-aineet, jotka vahvistivat jänisruttodiagnoosin.

Antibiootti vaihtui toiseen ja sairausloma jatkui kahdella viikolla. Sen jälkeen olin työkunnossa, vaikka leuan alla olevat imusolmukkeet olivat tosi kipeät. Jo pään nyökyttäminen teki kipeää.

Sain ohjeeksi käydä muutaman kuukauden kuluttua verikokeissa. Jänisruton aiheuttajabakteeri voi levitä maksaan ja vaurioittaa sitä. Maksa-arvoja pitää seurata, vaikka taudin näkyvät oireet olisivat poissa.

Olin ollut oireeton yli puoli vuotta, kun lääkäri soitti ja kertoi, että maksa-arvoni olivat kohonneet. Ihmettelin sitä, sillä olin hyväkuntoinen ja aiemmissa kokeissa maksa-arvoni olivat olleet normaalit.

Sain lähetteen maksan ultraäänikuvaukseen ja kehotuksen käydä parin viikon välein verikokeessa. Tilanne oli pelottava, sillä lääkärit alkoivat epäillä jotain muuta sairautta.
Onneksi maksalla on kyky parantaa itsensä, ja minun maksani tilanne parani parissa kuukaudessa.

Tässä ja nyt: Onneksi jänisrutto iskee vain kerran elämässä

”Yllätyin, kuinka pitkään elimistöllä kestää parantua jänisrutosta. Kipu leuan alla vaivasi lähes vuoden. Sitä helpotti tieto, että ihminen voi sairastaa jänisruton vain kerran elämässään, sillä sille tulee immuuniksi.

Oma jänisruttoni oli huonoa tuuria, ja vuonna 2015 minulla riitti kohtalotovereita. Jänisruttoa oli tuolloin Suomessa poikkeuksellisen paljon. Koska metsästän myös jäniksiä, olisin teoriassa voinut saada tartunnan suoraan nisäkkäästä enkä hyttysen välityksellä. Metsästäjät tietävät kuitenkin varoa jänisruttoa ja ottavat sen huomioon eläinten käsittelyssä.

Hyttyset välittävät muitakin tauteja, mutta kokemukseni ei ole saanut minua tehostamaan suojautumistani niitä vastaan. Pukeudun tiiviisiin vaatteisiin, mutta en juurikaan käytä hyttyskarkotteita. Metsästäjä ei voi käyttää voimakkaita hajuja, sillä eläimet kiertävät ne kaukaa.

Koiranpennusta ja minusta tuli sairauslomani aikana tiivis pari. Nyt nelivuotias koira on kuin varjoni, joka seuraa minua kaikkialle.”

Jänisrutto on bakteerin aiheuttama tauti – näin vältät jänisruton

1. Jänisrutto on Francisella tularensis -bakteerin aiheuttama tauti. Se tarttuu kosketuksesta sairastuneeseen jänikseen, hiireen, myyrään tai piisamiin. Tavallisimmin bakteeri siirtyy eläimestä ihmiseen hyttysen välityksellä.

2. ”Jänisruttoa voi koettaa ehkäistä suojautumalla hyönteisiltä, käyttämällä kuolleiden eläinten käsittelyssä kertakäyttökäsineitä ja suojautumalla heinäpölyltä esimerkiksi hengityssuojaimella”, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Paula Kinnunen kertoo.

3. Tartuntaa voi välttää myös kypsentämällä riistan huolellisesti ja välttämällä käsittelemättömän pintaveden juomista. Maailmalla on erityistilanteissa käytetty rokotetta.

Lue myös: Sari Nieminen sairastui hormonireseptoripositiiviseen rintasyöpään, joka levisi myös luustoon – parantavaa hoitoa ei ole: ”Tässä mennään, elän täysillä ja yritän unohtaa syövän”

Lue myös Anna.fi: Miten myyräkuume tarttuu ja miten se oireilee? Lääkäri vastaa

Artikkelia on muokattu 15.6.2023 klo 13:30

X