Kallen vasen jalka halvaantui leikkausvirheen takia – Uusi aivokuntoutuslaite toi avun järkyttäviin hermokipuihin: ”Kukapa olisi uskonut, että minullekin löytyisi vielä apua”

Kalle Jääskeläisen raastavat hermokivut helpottivat aivokuntoutuslaitteen avulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leikkauksessa tehtiin virhe, Kallen vasen jalkan halvaantui, ja hän alkoi kärsiä jatkuvista hermosäryistä.

Kalle Jääskeläisen raastavat hermokivut helpottivat aivokuntoutuslaitteen avulla.
Teksti:
Nina Sarell

Kalle Jääskeläisen leikkauksessa tehtiin virhe, ja Kallen vasen jalkan halvaantui. Hän alkoi kärsiä jatkuvista hermosäryistä. Hermokivut helpottuivat uuden aivokuntoutuslaitteen avulla.

”Hermokivut olivat niin kovia, että joskus pyörryin”

”Olen ammatiltani rekkakuski. Nosturiautoa ajellessani siirtelin usein auton painavia nostoketjuja, huonoissa asennoissa ja itseäni säästämättä. Vuonna 1997 minulta hajosi selkä. Välilevy leikattiin kaksi kertaa, mutta selkää ei saatu kuntoon.

Minut päätettiin leikata kolmannen kerran. Se kerta oli kohtalokas: leikkauksessa tehtiin virhe, vasen jalkani halvaantui, ja aloin kärsiä jatkuvista hermosäryistä.

Potilasvahinkolautakunnalta tuli viesti: vammani oli kuulemma verrattavissa katkenneeseen sormeen. Jos silloin olisi ollut pyssy vieressä, olisin tehnyt itsestäni lopun. Kivut olivat niin kovia, että joskus lysähdin pyörtyneenä lattialle.

Mikään ei auttanut – ei kuntoutus, opioidit eikä kipustimulaattori, jolla yritettiin estää kipusignaalien etenemistä aivoihin. Minulla oli lasikuidusta tehdyt jalkatuet ja korsetti, joiden tuella pysyin hetken juuri ja juuri pystyssä. Pian jouduin kokonaan pyörätuoliin. Olin 36-vuotias.”

Raastavat hermokivut loppuivat – Aivokuntoutuslaite RecoveriX toi helpotuksen

”Mielialani oli pohjamudissa. Kävin kuitenkin fysioterapiassa, kun kerran olin saanut vaikeavammaisen kuntoutuspäätöksen. Minulla on ollut vuodesta 2000 saakka oma fysioterapeutti Carita, joka tuntee minut ja tarinani läpikotaisin.

Pari vuotta sitten Carita ehdotti, että kokeilisimme uutta recoveriX-laitetta. Se oli ensisijaisesti halvauspotilaille suunniteltu aivokuntoutuslaite, mutta hän ajatteli sen voivan auttaa myös kipuihini. Vuoden 2019 alussa aloitimme tiukan harjoittelun recoveriXilla.

Istuin tietokoneelle, jonka ruudussa oli kuva käsistä. Päähäni laitettiin myssy, jossa oli ainakin miljoona johtoa, ja käsivarsiini sain vielä kaksi johtoa lisää. Kone alkoi ilmoitella, kumpaa kättä pitäisi liikuttaa.

Ideana oli, että käskisin vain mielessäni kättä liikkumaan. Jos sain ajatuksen päähäni tarpeeksi kirkkaasti, kone nosti käden ylös. Se oli merkki siitä, että aivoissa oli tapahtunut oikeanlainen toiminto. Näin rakennettiin ikään kuin uusia polkuja päänuppiin, uusia aivoyhteyksiä. Carita selitti, että aivojen muovautuvuuteen vaikuttamalla saatettiin pystyä vähentämään myös kiputuntemusta.

Harjoittelu vei voimat niin täysin, että nukuin kaikki väliajat. Kuitenkin jo muutaman kerran jälkeen jatkuva hermosärky lakkasi oikeastaan kokonaan. En usko sitä oikein vieläkään, vaan mietin, että jos se kipu tulee vielä takaisin. Pitää ihan koputtaa puuta.”

Kaksikymmentä vuotta pyörätuolissa

Hoitojakson jälkeen olen käynyt tavallisessa fysioterapiassa kahdesti viikossa. Motivaatio vaihtelee, mutta elämään on palannut mielekkyys. Kuntoutuminen on ihan uusilla urilla: kokeillaan rajoja ja katsotaan, minne miehen rahkeet riittävät. On koetettu olla jo pystyasennossakin.

Olen istunut kaksikymmentä vuotta pyörätuolissa, ja niihin vuosiin on mahtunut monia epätoivoisia päiviä.

Kukapa olisi uskonut, että minullekin löytyisi vielä apua.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/19.

Lue myös: Uusi leikkaushoito pelasti – Marja-Leenan hermokipu loppui

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X