Keskivaikea uniapnea paljastui yöpolygrafiassa – CPAP-laite esti Liisan hengityskatkokset mutta herkkäunisen öinen säpsähtely jatkui

Unihoitaja, uniterapeutti Anna-Mari Aronen Helsingin Uniklinikalta neuvoo Liisaa hänen katkonaisen ”koiranunen” hoidossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kurjille oireille oli löytynyt syy: Liisalla oli keskivaikea uniapnea, jonka avuksi lääkäri määräsi CPAP-laitteen.

Unihoitaja, uniterapeutti Anna-Mari Aronen Helsingin Uniklinikalta neuvoo Liisaa hänen katkonaisen ”koiranunen” hoidossa.
Teksti: Nina Sarell

60-vuotias taksiautoilija Liisa hakeutuu lääkäriin väsymyksen ja päänsäryn vuoksi. Liisa kuvailee nukkuvansa ”koiranunta”; uni katkeaa monta kertaa yössä jonkinlaiseen äkilliseen säpsähdykseen.

Liisan puolisoa tilanne kummastuttaa, sillä hänen mielestään Liisa vaikuttaa nukkuvan sikeästi – hyvistä unenlahjoistaan huolimatta puoliso herää välillä Liisan kovaääniseen kuorsaukseen. Liisalla on lievää ylipainoa ja pitkään jatkunut korkea verenpaine, jota ei ole saatu laskettua lääkkeilläkään.

Yöpolygrafia paljasti syyn katkonaisiin uniin – keskivaikea uniapnea

Lääkäri passitti Liisan yöpolygrafiaan eli Pol-tutkimukseen. Tutkimuksessa tarkkaillaan hengitysliikkeitä, ilmavirtausta, kuorsausta, veren happipitoisuutta, sykettä, raajojen liikettä, asentojen vaihtamista ja havahtumisia. Näiden tietojen avulla voidaan saada tietoa paitsi erilaisista unihäiriöistä, myös unen laadusta.

Tutkimuksessa havaittiin, että kun Liisa nukkui, hänen hengitystiensä joko ahtautuivat tai menivät kokonaan tukkoon jopa 25 kertaa tunnissa. Kurjille oireille oli löytynyt syy: Liisalla oli keskivaikea uniapnea.

Lääkäri määräsi Liisalle CPAP-laitteen. CPAP puhaltaa maskin kautta hengitysteihin ilmaa, ja ylipaine estää hengitysteiden tukkeutumisen nukkuessa.

Liisan ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet tähän. Laitetta oli kamalaa käyttää; heti, kun se alkoi puhaltaa ilmaa hiukan kovemmin, Liisa heräsi paineen tunteeseen. Liisa riisui usein maskin pois kesken yön.

Lue myös: Epäiletkö uniapneaa? Hakeudu unitutkimuksiin – Näin neuvoo keuhkosairauksien professori

1. CPAP-laite osaksi terveempää arkea

Liisa hakeutui uudelleen lääkäriin ja pääsi uniapneaan erikoistuneen unihoitajan vastaanotolle. Hoitaja kertoi, että Liisa oli toiminut oikein pyytäessään neuvoa – suurimmalla osalla CPAP-laitteen käyttäjistä on aluksi pulmia, mutta ne ovat useimmiten ratkaistavissa.

2. Hoitamaton keskivaikea uniapnea vaatii myös ylivireän hermoston rauhoittelua

Liisa oli kärsinyt hoitamattomasta uniapneasta todennäköisesti jo vuosia. Se oli saanut hänet havahtumaan unesta monta kertaa tunnissa. Näin kuuluikin olla, sillä havahtuessa hermosto aktivoituu ja salpautunut hengitys alkaa kulkea normaalisti.

Suurimmalla osalla CPAP-laitteen käyttäjistä on aluksi pulmia, mutta ne ovat useimmiten ratkaistavissa.

Vuosien säpsähtely oli kuitenkin jättänyt hermostoon ylivireystilan: herkkäunisuus ja säpsähtely jatkuivat, vaikka laite esti hengityskatkot. Unihoitaja opetti Liisalle progressiivisen rentoutumisharjoituksen, jonka tarkoituksena oli rauhoittaa sympaattista hermostoa ja ohjata kehoa lepotilaan.

3. CPAP-laitteen säädöt kuntoon ja unenlaatu parani

Hoitaja sääti myös CPAP-laitteeseen viiveajan niin, että laite alkoi nostaa painetta korkeammalle vasta puolen tunnin jälkeen. Kun Liisa oli ehtinyt päästä kunnolla uneen, hän ei enää herännyt, vaikka laite alkoi puhaltaa reilummin.

HUOM. Tapauskertomus perustuu todellisiin Uniklinikalla ratkottaviin uniongelmiin, mutta kaikki yhteydet tosielämän henkilöihin on häivytetty tietosuojasyistä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Kärsitkö uniapneasta tietämättäsi? Diagnoosi vain murto-osalla sairastavista – ”Jo lievä uniapnea voi johtaa öiseen aivoverenkierron häiriöön”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X