Keuhkosairaudet työpaikan kosteusvauriosta – Näin Arja sairastui Oulun poliisitalon sisäilmaongelmien vuoksi: ”Olen sentään elossa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vakavat sisäilmaongelmat Oulun Rata-aukion poliisitalolla veivät Arja Laulajaisen terveyden. Pahinta on uupumus, mutta onneksi lähipiiristä löytyy rakkaita ja välittäviä ihmisiä. © Teija Soini
Vakavat sisäilmaongelmat Oulun Rata-aukion poliisitalolla veivät Arja Laulajaisen terveyden. Pahinta on uupumus, mutta onneksi lähipiiristä löytyy rakkaita ja välittäviä ihmisiä. © Teija Soini
Hengenahdistuskohtaukset veivät Arja Laulajaisen, 56, kaikki voimat. Arja ajatteli olevansa rapakunnossa. Vika löytyikin työpaikan sisäilmasta.

Oululainen Arja Laulajainen tunsi jatkuvaa, outoa väsymystä. Työkaverit olivat Arjan puuskutuksesta huolissaan ja kehottivat häntä hakeutumaan lääkäriin. Arja pääsi keuhko­sairauksien poliklinikalle vasta toisella yrittämällä. Ensimmäisellä kerralla työterveyslääkärin kirjoittama lähete hylättiin.

”Kerran aviomies soitti ambulanssin, kun henkeni oli niin ahtaalla”

”Aloitin työni Oulun poliisin tutkintasihteerinä yli kolmekymmentä vuotta sitten. Työskentelin ensin Limingassa, kunnes siirryin Oulun poliisitalolle, Rata-aukiolle, jossa oli ilmennyt vakavia sisäilmaongelmia. Talossa tehtiin remonttia vuosina 2016–2017, mutta lopulta Oulun kaupungin rakennusvalvonta määräsi remontin keskeytettäväksi.

Työhuoneeni sijaitsi neljännessä kerroksessa. Vuonna 2017 aloin tunnistaa kehossani syvää uupumusta, joka ei lähtenyt pois lepäämällä. Hengästyin helposti, vaikka olin aina ollut kova liikkumaan.

Lopulta aloin saada hengenahdistuskohtauksia. Kerran aviomies soitti ambulanssin, kun henkeni oli niin ahtaalla.”

Keuhkosairaudet seurausta huonosta sisäilmasta

”Ollessani vihdoin keuhko­sairauksien poliklinikalla tutkittavana minulta diagnosoitiin astma, keuhkoahtauma ja keuhkolaajentuma.

Työkavereistani 138 henkilölle tuli terveysvaivoja sisäilmaongelmien takia ja 21 henkilöä sai astmadiagnoosin. Sain työkavereilta valtavasti tukea. Keskustelimme, millaisia oireita itse kukin oli saanut. Myös esihenkilöstö ymmärsi tilanteen ja lopulta ylin johtokin.

Meidät siirrettiin muihin työtiloihin. Niissä tiloissa en saanut enää oireita. Ainoastaan katupöly aiheutti hengitysoireita.

Olin osittaisella sairauslomalla ja tein nelipäiväistä työviikkoa. Aloitin etätyöt jaksamiseni turvaamiseksi.”

Lääkkeet helpottavat hapen kulkua keuhkoihin

”Sain sekä lyhyt- että pitkävaikutteisia astmalääkkeitä ja myöhemmin myös lääkityksen keuhkoahtaumatautiin, mikä tuntuikin helpottavan hapen kulkua keuhkoihin ja niistä ulos.

Nykyään käytän säännöllisesti inhalaatiojauhetta, joka sisältää kolmea vaikuttavaa ainetta. Lisäksi syön tabletteina otettavaa astmalääkettä.

Otan keuhkoputkia laajentavia, avaavia lääkkeitä aina kun alan siivoamaan tai harrastamaan sellaista liikuntaa, jossa sykkeeni nousee vähänkään. Muutoin keuhkoni menevät ihan tukkoon.”

”Nukkuisin vuorokaudet ympäriinsä, jos voisin”

”Nykyinen työpisteeni on Oulun Linnanmaalla, jossa en sielläkään oirehdi. Vaivoistani en ole päässyt.

Olen mielestäni sairastunut pysyvästi ammattitautiin, mutta yhdenkään valtiovarainministeriön hallinnon alaisen viraston näkemyksen mukaan kyseessä ei ole ammattitaudiksi luokiteltu sairaus.

Olen herkistynyt, joten erilaiset tuoksut tiloissa, esineissä ja joissain henkilöissä voivat laukaista hengenahdistusoireet.

Olin ennen liikkuja, mutta nyt en voi harrastaa kuin matalasykkeistä liikuntaa. En voi pelata lastenlasten kanssa jalkapalloa. Hiihdän meren jäällä, koska siellä ei ole mäkiä.

Työpäivän jälkeen olen ihan lopussa enkä palaudu viikonlopun aikanakaan. Ostimme pari vuotta sitten kesämökin, mutta en ole jaksanut käydä siellä tänä kesänä lainkaan. Nukkuisin vuorokaudet ympäriinsä, jos voisin.

Olen kuitenkin elossa enkä todennäköisesti kuole tähän.

Parhaat tsemppaajani ovat lastenlapseni, erityisesti lähellä perheineen asuva 3-vuotias tyttären tytär. Hänen kanssaan touhutessa unohdan muun.

Puolisoni ja muu lähipiiri ymmärtää ja auttaa minua sairauteni ja jaksamiseni kanssa.”

Lue myös: Oulun poliisitalo vei terveyden henkilöstön 21 jäseneltä – Työterveyslääkäri Saija Hyvönen seurasi astmadiagnoosin saaneita

X