”Elän melanooman kanssa päivän kerrallaan” – Läheisten kokemukset johdattivat perheenäiti Jaanan ihotautilääkärille

Jaa artikkeliLähetä vinkki
melanoon sairastanut Jaana
”Elän melanooman kanssa päivän kerrallaan. Kesäisin sairaus on paljon mielessä ja suojaudun parhaani mukaan vaatetuksen ja korkean aurinkosuojakertoimen avulla", Jaana Anttila kertoo. © Suvi Elo
Jaana Anttila sairastui pari vuotta sitten kesällä melanoomaan, joka leikattiin samana syksynä. Se sai hänet kokeilemaan digitaalista luomikameraseurantaa.

Alastarolainen perheenäiti Jaana Anttila, 34, on aina ollut perusterve ihminen. Hän oli nuorena ottanut melko huolettomasti aurinkoa, eikä aina muistanut käyttää tarpeeksi aurinkosuojaa. Hän oli käynyt aiemmin ihotautilääkärillä runsasluomisuuden vuoksi ja monia luomia oli myös poistettu.

Jaana tiesi, että runsasluomisuus on melanoomariski, muttei osannut pelätä ihosyöpää omalle kohdalleen. Kunnes hän pari vuotta sitten ulkomaanmatkalla löysi kyynärtaipeestaan nuppineulanpään kokoisen oudosti tummuneen luomen.

Luomen ulkomuoto muuttui

”Olen ollut aina toimelias ja rakastan lapsia. Perheeseeni kuuluu miehen lisäksi neljä lasta, kaksi kissaa ja kaksi kania. Olin kotiäiti 13 vuotta, ja pari vuotta sitten menin päiväkotiin ryhmäavustajaksi.

Kesäkuussa 2019 ulkomaanmatkalla huomasin, että oikean käden kyynärtaipeessa oleva nuppineulanpään kokoinen luomi oli oudosti tummunut. Siinä ei ollut mitään kutinaa, eikä haavaumia, ainoastaan luomen väri oli muuttunut ruskeasta mustaksi.

Äidiltäni ja tädiltäni oli leikattu samana vuonna melanooma, ja tätini myös menehtyi tautiin vuotta myöhemmin.

Ajatus syövästä on tietenkin aina järkytys. Mietin lähinnä, miten lasten käy, jos minä saan melanooman ja se on levinnyt, tai ei ole hoidettavissa.”

Lue myös: Lähes joka toinen melanooma saa alkunsa ruskeasta pigmenttiluomesta – Runsasluomiset, huomio!

Luomet piti poistaa

”Syyskuussa kävin yksityisellä ihotautilääkärillä näyttämässä luomea. Hän kehotti poistattamaan sen ja samalla vasemmassa lavassani olevan luomen. Terveyskeskuslääkäri poisti luomet kuukauden päästä.

Noin kolmen viikon päästä luomien poistosta lääkäri soitti, että kyynärpäästä poistetussa luomessa on melanooma ja että lavastakin poistetussa luomessa oli epäilyttäviä muutoksia.”

Paljon tietoa lisäleikkauksesta

”Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehdyllä lisäleikkauksella varmistettiin, ettei syöpä leviäisi laajemmalle. Onneksi leikkaus riitti hoidoksi, eikä esimerkiksi sädehoitoa tai lääkitystä tarvittu.

Leikkaava lääkäri ja hoitajat olivat ystävällisiä ja kertoivat tarkasti, miten operaatio ja jatkohoito tapahtuvat. Leikkaukset tehtiin yhden senttimetrin marginaalilla ja leikkaushaavat olivat noin kymmenen sentin pituiset.

Kuukauden ajan haavat olivat auki hylkiessään itsesulavaa lankaa ulos haavasta. Lopulta ne kuitenkin paranivat. Käyn ihotautilääkärin vastaanotolla seurannassa puolen vuoden välein seuraavan viiden vuoden ajan.

Olen myös melanooman alttiutta mittaavassa geenipaneelitutkimuksessa kolmen uuden poikkeavan melanosyyttilöydöksen takia. Tutkimukset sen osalta ovat vielä kesken. Tyksin Molemax-luomiseurannassa käyn kerran vuodessa.”

Päivä kerrallaan eteenpäin

”Elän melanooman kanssa päivän kerrallaan. Kesäisin sairaus on paljon mielessä ja suojaudun parhaani mukaan vaatetuksen ja korkean aurinkosuojakertoimen avulla.

Voimia arkeen saan mieheltäni ja lapsiltani. Samassa tilanteessa olevalta äidiltäni saan vertaistukea kuten myös Facebookin melanoomaryhmästä.

Toivon, että pysyisin terveenä ja seurannalla löydet­täisi ajoissa alkavat melanoomat. ­Tulevaisuudenhaaveeni on kouluttautua uuteen ammattiin ja päästä matkustamaankin.”

Jaana Anttila matkaa heinä­kuussa kahden vuoden tauon jälkeen Kreikkaan äitinsä kanssa. ”Perheemme käyttää yli 50 suoja­kerrointa ja helteillä pysyttelemme sisällä tai varjossa.”

X