Laihdutus normaalipainoon onnistui – Elina tiputti painoaan 30 kiloa: ”Lakkasin kyttäämästä aterioita”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Elina Hynynen löysi tasapainon arkeen ja pystyy nyt suhtautumaan ruokaan rennosti. © Sara Pihlaja
Kun on nähnyt kaiken, tietää mikä toimii. Elina Hynysen tie on kulkenut monen dieetin kautta normaalipainoon.

Vaikka Elina Hynynen oli saanut kotoa vankan pohjan fiksuihin elintapoihin, kokkikoulu ja leipuri-kondiittorin opinnot sekoittivat pakan. Kouluruoat jäivät syömättä omia leivoksia maistellessa, eikä kotonakaan viitsinyt kokata vain itselleen.

Elina oli alle parikymppinen, kun kouluterveydenhoitaja totesi ystävällisesti mutta asiallisesti, että painoa oli kertynyt jo aika paljon. 164-senttinen tyttö oli kerryttänyt itselleen muutamassa vuodessa 80 kilon painon. Merkittävä lihavuus kolkutteli parin­sadan gramman päässä.

”Totesin itsekin, että oloni oli tosi huono, henkisesti ja fyysisesti. En jaksanut tehdä edes niitä kivoja asioita, joita parikymppisen elämään kuului. Olin kokeillut kaikenlaisia klassikoita Atkinsista popcorn-dieettiin, mutta dieeteillä sai vain väliaikaisia tuloksia.”

80 prosenttia ajasta ratkaisee

”Lopulta kävi niin, että ensimmäiset kymmenen kiloa katosivat sydänsurujen vuoksi – erosin nuoruuden rakkaudesta ja surin niin, että unohdin syödä. Päivän menu saattoi olla pari sipsiä, leipä ja jäätelötuutti. Pian huomasin, että näin en voinut jatkaa. Olin laihtunut, mutta en edelleenkään voinut hyvin. Painokin lakkasi putoamasta.

Aloin käydä salilla. Treenaajan ohjeesta aloin syödä säännöllisesti viisi kertaa päivässä täysipainoisia aterioita. Määrät tuntuivat tosi isoilta. Kun aloitin, paino alkoikin nousta. Olin pistämässä hanskoja tiskiin. Lopulta suostuin jatkamaan, ja sain karistettua viisi kiloa. Kuntoa ja lihasta tuli mukavasti.

Sitten ostin oman hevosen. Ehdin käydä salilla enää satunnaisesti. Tein vain juoksulenkkejä ja ratsastin. Syömiseni oli ollut tosi systemaattista, mutta nyt aloin syödä fiiliksen mukaan.

En enää hirveästi rajoittanut mitään. Ennen herkkupäivä oli tietty päivä viikosta, nyt saatoin syödä herkkuja vaikka maanantaiaamuna. Lakkasin kyttäämästä yksittäisiä aterioita ja yritin miettiä isompia kokonaisuuksia.

Ajattelin, että se, mitä tekee 80 prosenttia ajasta, ratkaisee. Mikään ei kaatuisi yhteen viinilasiin, hampurilaisateriaan tai edes viikon lomamatkaan.”

Laihdutus normaalipainoon joustavalla tyylillä – viidessä vuodessa tippui 30 kiloa

”Viiden vuoden aikana paino putosi kolmekymmentä kiloa. Kolme vuotta sitten sain lapsen, ja paino nousi 55–56 kilosta kuuteenkymmeneen. Se on toissijaista – 20 vuotta on kulunut, ja olen yhä normaalipainossa.

Moni fitness-tuttu kamppailee nyt painonsa kanssa. Kun on treenivuosina vetänyt kropan ja ruokavalion äärirajoille, normaali elämä ja painonhallinta voi olla tosi vaikeaa. Kaikkialle ei aina jaksa viedä omia eväitä.

Olen kaupan alalla vuorotyössä, ja kellontarkka syöminen ei tässä arjessa edes onnistuisi. On helpompaa, kun rakennat itse itsellesi oman tyylin hallita painoa. Nyt olen ollut kuukauden lomalla, ja paino on noussut pari, kolme kiloa. En jaksa stressata – kun arki koittaa, painokin normalisoituu.”

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 8/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X