Riskiryhmään kuuluva Irmaelina, 72, sairasti lieväoireisen koronan: ”Olen hyvin onnekas, kun selvisin niin helpolla”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"Lapsuus antoi vastustuskyvylle hyvän pohjan."
"Lapsuus antoi vastustuskyvylle hyvän pohjan." © Tommi Tuomi/Otavamedia
Irmaelina Kangasaho sairasti koronan lieväoireisena, vaikka kuuluu riskiryhmään. Se oli ehkä vain tuuria, tai sitten hyvän vastustuskyvyn ansiota.

Irmaelina Kangasaho, 72, sairastui koronaan. Lue, miten lieväoireinen korona oireili.

Lieväoireinen korona yllätti

”Jos en olisi saanut puhuttua itseäni testiin, en tänä päivänäkään osaisi ajatella, että se oli koronavirus. Maaliskuun alussa minulle tuli kutisevaa ihottumaa. Sitten alkoi tuntua epämääräistä rintakipua ja painon tunnetta rinnassa. Sydänfilmissä kaikki näytti normaalilta. Olin kuumeeton, mutta minulla oli lievää päänsärkyä ja jäsenkipua.

Sanoin lääkärille, että haluaisin koronatestiin. Vaati pienen painostuksen, että pyyntööni suostuttiin. Yllättäen testitulos oli kuitenkin positiivinen.

Olin aikeissa lähteä poikani perheen kanssa Kuusamoon hiihtämään. Poikani ja miniäni ovat lääkäreitä, ja olin ajatellut, että he osaavat kyllä minua hoitaa. Ilman testiä olisin saattanut sairastuttaa molemmat, ja vielä kolme lapsenlastani.”

Koronan oireet

”Oireet kestivät kymmenkunta päivää. Varsinaisia flunssan oireita ei ollut, vain pientä rintakipua ja päänsärkyä. Kun olin ollut muutaman päivän ajan oireeton, terveyskeskuksesta luvattiin, että saan taas aloittaa liikunnan. Parin viikon kuluttua oireet kuitenkin palasivat, nyt voimakkaampina. Samalla nousi 38 asteen lämpö. Tätä kesti neljä päivää, sitten helpotti.

En tiedä, mistä mahdoin saada viruksen. Sen spekuloiminen on mielestäni turhaa. Olen voinut saada sen vaikka kaupasta. En tiedä, onko elimistöni kehittänyt vasta-aineita. Olisi mielenkiintoista päästä vasta-ainetestiin, mutta toistaiseksi testejä tehdään vain työikäisille, ja nekin satunnaisotannalla.”

"Lapsuus antoi vastustuskyvylle hyvän pohjan."

”Lapsuus antoi vastustuskyvylle hyvän pohjan”, lieväoireisen koronan sairastanut Irmaelina pohtii.  © Tommi Tuomi/Otavamedia

Hyvä vastustuskyky auttoi?

”Olen toipunut hyvin, mutta huomaan kyllä, että jotain siellä keuhkoissa kävi. Hengästyn nyt paljon herkemmin, mutta ihan hyvin pystyn silti sauvakävelemään ja jumppaamaan.

Uskon vakaasti, että terveet elämäntavat, ruokavalio, liikunta, riittävä D-vitamiinin saanti, probiootit ja muut vaikuttavat immuunipuolustukseen. Olen perusterve ja ikäisekseni varsin hyväkuntoinen, ja minua kantaa myös positiivinen elämänasenne.

Olen ison maalaistalon tyttö Kanta-Hämeestä. Kyllä maallakin pidettiin puhtaudesta huolta nukkumaan mennessä, mutta päivät oltiin kontaktissa monenmoisten pöpöjen kanssa – tehtiin maatalon töitä, möyrittiin mullassa ja heinäpellolla. Lapsuus antoi vastustuskyvylle hyvän pohjan.”

”En pelkää koronaa”

”En pelkää koronaa, mutta ymmärrän, että olen hyvin onnekas, kun selvisin niin helpolla – kuulunhan siihen ryhmään, jolla on korkea riski saada taudin vakava muoto.

Tänä kesänä tuntuu erityisen ihanalta lähteä ulos ja lenkille. Kun kävelen luonnossa, jossa kukat ja puut ovat heränneet eloon, satakieli laulaa ja käpytikka kopsuttelee puuta, ajattelen, että kylläpä on mukavaa olla terve ja kunnossa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/20.

Lue myös: Pauliinan 9-vuotias poika sairastui koronaan – Näin salakavalasti koronavirus eteni perheessä: ”Taudin rajuus yllätti”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X