Markun, 66, puuttuva hammas korvattiin implantilla: ”Vaikka hoidossa kajottiin luuhun, implantin laittaminen ei sattunut”

Hammasimplanteilla korvataan tyypillisesti tulehduksen vuoksi menetettyjä, synnynnäisesti puuttuvia tai onnettomuuksissa vaurioituneita hampaita. Onnettomuuksia sattuu muillekin kuin jääkiekkoilijoille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Vaikka hoidossa kajottiin luuhun, implantin laittaminen ei sattunut”, Markku Peltonen tietää.

Hammasimplanteilla korvataan tyypillisesti tulehduksen vuoksi menetettyjä, synnynnäisesti puuttuvia tai onnettomuuksissa vaurioituneita hampaita. Onnettomuuksia sattuu muillekin kuin jääkiekkoilijoille.
Teksti:
Virve Järvinen

Puuttuva hammas ei ole vain kosmeettinen kiusa. Se voi muuttaa purentaa, aiheuttaa kipua ja hankaloittaa syömistä ja puhumista. Sen tilalle voidaan rakentaa uusi hammas, eli hammasimplantti.

Markku Peltonen, 66, sai aukkopaikkaan uuden hampaan puolessa vuodessa. Vaikka hoidossa kajottiin luuhun, se ei sattunut lainkaan.

Tähän havahduin: Hammas katkesi yhtäkkiä

”Viime joulukuussa alakulmahampaistani toinen tuli tiensä päähän. En syönyt mitään erityisen kovaa, kun hampaani katkesi. Otin irronneen palan talteen ja varasin ajan tutulle hammaslääkärille. Ajattelin, että hän voi korjata sen samalla tapaa kuin lohjenneen paikan.

Olen tarkka hampaitteni hyvinvoinnista, sillä minulla on tekoniveliä ja tekonivelpotilaan on huolehdittava hyvin hampaistaan. Suussa oleva tulehdus ja bakteerit voivat kulkeutua tekoniveleen ja aiheuttaa siihen ongelmia.”

Lue myös: Mitä tehdä, kun hammas irtoaa?

Vastaanotolla: Hinta hätkähdytti – hammasimplantti maksaa yli 2 000 euroa

”Hammaslääkäri totesi, ettei hän voi pelastaa hammastani: se oli tuhoutunut juurta myöten. Hammas pitäisi poistaa, ja hammasrivistöön tulisi aukko. Tai sitten hammaslääkäri voisi rakentaa tilalle implantin. Se on keinotekoinen hammas, joka muodostuu titaanisesta juuriosasta ja sen päälle tehtävästä, hampaan näkyvästä osasta eli kruunusta.

Koska hammasimplantti maksaisi yli 2 000 euroa, päätin, että pärjään ilman yhtä hammasta. Kolmessa kuukaudessa huomasin, etten sittenkään tottunut tilanteeseen. Kolo rivistössä teki puheestani epäselvää, sillä se haittasi joidenkin äänteiden sanomista. Laskin rahani uudelleen ja palasin takaisin hammaslääkärille.”

Näin minua hoidettiin:  ”Implanttihoito oli kivutonta”

”Potilaalle implanttihoito oli helppoa ja kivutonta. Yksinkertaistettuna sen voisi tiivistää siten, että hammaslääkäri teki ikeneen pienen kolon, porasi kolon alta paljastuvaan leukaluuhun ruuvin ja rakensi ruuvin päälle uuden hampaan.

Käytännössä kaikki tehtiin tietokoneavusteisesti, ja hammaslääkäri kertoi koko ajan mitä hän on tekemässä. Ensimmäisellä kerralla hampaista otettiin digitaalinen jäljennös suukameralla sekä 3D-röntgenkuva.

Hammaslääkäri käytti kuvia ja tietokonetta suunnitteluun, ennen kuin hän teki suussa yhtään mitään. Tietokonetta käytettiin jatkossakin, jotta hammasimplantti saatiin ohjattua oikealle paikalleen.

Keraaminen hampaan kruunu valmistui vastaanotolla tietokoneohjatulla jyrsimellä.

Kävin hammaslääkärillä puolen vuoden aikana neljä kertaa. Minun ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kuukausia aukko hammasrivistössä. Sain aukkopaikkaan hoidon ajaksi tilapäisen hampaan, ja pystyin puhumaan taas selvästi.

Hoidosta saamani kustannusarvio piti paikkansa. Implantin kiinnitysalueella pitää kuulemma olla riittävästi luuta. Jos luuta joudutaan liittämään luusiirteillä tai käytetään luun korvikkeita, hinta nousee. Digitaalitekniikan ansiosta yllätyksiä ei juuri tule.”

Tässä ja nyt: ”Käyn jatkossakin hammaslääkärissä vuosittain”

”Implantit on suunniteltu kestämään vuosikymmeniä. Vaikka ne eivät reikiinny kuten tavallinen hammas, niitä pitää hoitaa, ja sitä varten sain hammaslääkäriltä ohjeet.

Pesen hampaat kahdesti päivässä, en syö juurikaan sokeria ja putsaan hammasvälit.

Jos kudos implantin ympärillä pääsee tulehtumaan, implantti voi alkaa liikkua. Tällöin se joudutaan poistamaan, ja pitkä ja kallis hoito on ollut turhaa.

Käyn jatkossakin hammaslääkärissä vuosittain. Tällöin suussa ei ehdi tapahtua mitään kamalan isoa vahinkoa – tai ainakaan sellaista, mitä ei voi korjata.

Laitan vähitellen rahaa säästöön siltä varalta, että saan tulevaisuudessa suuhuni toisenkin implantin.”

Lue myös: Tupakoiva Aino koki yllätyksen hammaslääkärissä: Tupakointi voi estää hammasimplanttien laiton – ja siirtää jopa hampaan poistoa

Lue myös: Muhiiko sinunkin sähköhammasharjassasi bakteeripesäke? Näin huolehdit sähköhammasharjan hygieniasta

X