Migreeni ei enää yllätä Lauraa, jos varoittamassa on Hertta – Sankarikissa-arvonimellä palkittu löytökissa: ”Ennen migreenikohtausta se hakeutuu olkapäälleni ja painautuu tiukasti minua vasten”

Jaa artikkeli
© Laura Björkellin kotialbumi/ Jari Lust, J-foto
Laura Björkellin kissalla Hertalla on taito, joka on auttanut omistajaa migreeninkohtauksen tullessa jo monta kertaa.

Laura Björkellin kissalla on ihmeellinen taito ilmoittaa emäntänsä migreeneistä.

34-vuotias Laura on kärsinyt pahoista migreenikohtauksista jo teini-ikäisestä asti, mutta nyt Hertta-kissansa poikkeavan käytöksen takia, hän pystyy ennakoimaan ja ottamaan lääkkeen ajoissa.

6-vuotias löytökissa Hertta on ollut Lauralla aivan pennusta asti, mutta kissan poikkeavan käytöksen migreenikohtauksia ennen ja niiden aikana, Laura ymmärsi vasta muutama vuosi sitten.

”En ylläty enää mistään kissoihin liittyvästä. Minulla oli aikaisemmin kissa, joka myös seurasi minua, kun olin kipeä, joten Hertan käyttäytyminen oli pääteltävissä,” Laura kertoo Seuralle.

Hertta-kissa aistii migreenikohtauksen myös Lauran nukkuessa

Apua kissasta on Lauralle ollut juuri kohtausten ennakoimisessa. Laura kertoo, että kissan käyttäytyminen muuttuu jo silloin, kun migreenikohtaus lähestyy.

”Jo ennen migreenikohtausta Hertta hakeutuu olkapäälleni ja painautuu tiukasti minua vasten, etutassut oikealla olkapäällä eikä lähde pois ennen kuin olen ottanut lääkkeen ”, Laura kuvailee Sankarikissan esittelyssä.

Migreenikohtauksen ajan Hertta pysyttelee omistajan lähellä ja makaa rintakehän tai kyljen päällä eikä poistu hetkeksikään ennen kuin migreeni on helpottanut.

Kissa aistii kohtauksen myös Lauran nukkuessa ja tulee herättämään hänet.

”Jos migreenikohtaus tulee yöllä, Hertta herättää minut kaivamalla käsivarsiani etutassuillaan, kunnes saa minut hereille, ylös sängystä ja ottamaan lääkkeen. Muutoin Hertta ei koskaan herätä öisin”, Laura kertoo blogissaan.

Kissa pökkii päällään nukkuvaa Lauraa, jos näyttää siltä, että tämä ei herää kunnolla.

Kotona alkavat migreenikohtaukset Laura saa nykyään taltutettua jo kokonaan, eikä hänen ole täytynyt enää käydä päivystyksessä niiden takia.

”Tietenkin on eri asia, jos olen töissä, jonne en voi ottaa Herttaa mukaan. Silloin en saa migreenikohtausta taltutettua ajoissa”, Laura kertoo.

Jos migreenikohtaus alkaa muualla kuin kotona, se voi Lauralla kestää useamman päivän. Koko tämän ajan Hertta seuraa emäntäänsä viereltä ja seuraa emäntänsä lepoa.

Hertta-kissa on sankari.

Hertta-kissa on sankari. © Laura Björkellin koti-albumi/ Jari Lust, j-photo

Muut kissat eivät reagoi samalla tavalla

Lauralla on myös kuusi muuta kissaa, mutta kukaan muu heistä ei reagoi emännän sairasteluun kuten Hertta.

”Kukaan muista kissoista ei huomaa sairasteluani tai välitä siitä samalla tavalla kuin Hertta”, Laura sanoo.

Laura ilmoitti Hertan Suomen Kissaliiton Sankarikissa-kilpailuun viime hetkellä, ja palkinnon saaminen tuntuu Laurasta hienolta.

”Hertta on löytökissa, ja toivon, että tämän ansioista ihmiset alkavat arvostamaan muitakin kuin rotukissoja”, Laura tiivistää.

Suomen Kissaliitto myöntää vuosittain Sankarikissan arvonimiä kissoille, jotka merkittävästi vaikuttavat ihmishenkien pelastukseen tai sairaustapausten välttämiseen.

Tänä vuonna Sankarikissan arvonimiä myönnettiin neljä.

Sankarikissat palkitaan toukokuussa Pirkanmaan Rotukissayhdistyksen näyttelyn yhteydessä Ylöjärvellä.

Lue myös: Miksi kissat vaikuttavat siltä, että ne eivät tunnista nimeään? Näin vastaavat tutkijat

X