Migreeni jäi, kun akupunktio toi Jaanalle avun – ”Migreenikohtaukset ovat pysyneet poissa neljä vuotta”

Jaana Kangas haki akupunktiosta apua kipeään niskaan. Niska parani, ja yllättäen myös vuosikymmeniä kiusannut migreeni.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muuten kuin hyttysenpisto, mutta jälkeenpäin tulee hyvä ja rento olo, Jaana Kangas kuvailee akupunktioneulan pistoa.

Jaana Kangas haki akupunktiosta apua kipeään niskaan. Niska parani, ja yllättäen myös vuosikymmeniä kiusannut migreeni.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Nouseva ukonilma muistuttaa Jaana Kangasta nykyään menneistä. Se aiheuttaa vain pienen tuntemuksen ohimolle ja kehottaa Jaanaa hakeutumaan suojaan sisätiloihin. Aiemmin lähestyvä ukkonen laukaisi migreenikohtauksen, ja juuri migreeni teki Jaanasta petipotilaan.

Migreenikohtaus tulee nopeasti. Kroonisesta, kohtauksittain tulevasta päänsärystä voi myös parantua nopeasti – tai ainakin Jaana parani. Jotta migreeni ei tulisi takaisin, Jaana hoidattaa itseään säännöllisesti akupunktiolla.

Lue myös: Tunnista migreenin ennakko-oireet: Oirepäiväkirja auttaa hallitsemaan migreeniä

Ensimmäinen migreenikohtaus jo parikymppisenä

”Sain ensimmäisen migreenikohtaukseni parikymppisenä. Minulla oli kuvottava olo ja kammottava päänsärky ensin kerran, ja pian useamman kerran kuukaudessa. Välillä silmissä vilisi, kun migreeniin liittyvä näköhäiriö eli auraoire ennakoi tulevaa kohtausta.

Kohtaus kesti aina kolme päivää. Ensimmäiset pari päivää sinnittelin apteekin itsehoitolääkkeillä. Kolmantena päivänä en enää päässyt sängystä ylös, ja jäin pimeään ja hiljaiseen makuuhuoneeseen lepäämään. Säälin perhettäni, joka koetti säästää minua kodin kovilta ääniltä; sulki ovet kuin silkkihansikkain ja hissutteli varpaisillaan.”

Migreenin tehokkain itsehoitolääke aina mukana

”Tarvitsin itsehoitolääkkeitä tehokkaamman lääkkeen ja sain sellaisen lääkäriltä. Lääke auttoi, mutta aika pian se vedettiin pois markkinoilta. Sain tilalle nenäsuihkeen, mutta siitä ei ollut apua. Seuraavaksi kokeilin suussa liukenevaa tablettia, ja se oli tehokas.

Koska migreenikohtaus voi tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta, kannoin lääkettä mukanani kaikkialla. Se toi turvaa. Ajattelin, että jos unohtaisin lääkkeen, kohtaus tulisi varmasti.

Lääke vei kivun ja esti auraoireet, mutta ei tehnyt minusta heti toimintakykyistä. Se aiheutti pöhnäisen olon, ja teki minusta väsyneen seuraavaan päivään saakka.

Kun migreeni lopulta päästi otteestaan ja väsymys poistui, minulla oli valtavasti energiaa. Ihan kuin elimistöni olisi halunnut korvata menetetyt päivät lisävirralla. Tein töitä ompelijayrittäjänä, ja migreenin jälkeisinä päivinä ompelukone tikkasi tuhatta ja sataa.

Jos migreenistä pitäisi keksiä jotain hyvää, se teki ruokavaliostani terveellisemmän. Vaikka kuinka himotti, en koskenut suklaaseen ja runsaasti sokeria sisältäviin herkkuihin – enkä tee niin vieläkään. Ne laukaisevat minulla migreenikohtauksen.”

Lue myös: Tunne migreenin oireet – Näin neurologit vastaavat kysymyksiin migreenikohtauksesta

Migreenikohtaukset jäivät, kun niskakipua hoidettiin akupunktiolla

”Niskani kipeytyivät niin, etten saanut käännettyä kunnolla päätäni. Juoksin sen vuoksi lääkärillä ja hierojalla. Kotona käytin kauluria, jotta niskani sai levätä. Ammattiapu ja kauluri auttoivat hetkeksi, mutta eivät poistaneet vaivaa. En tiennyt vielä tuolloin, että niskakipu olisi yhteydessä migreeniini. Päänsärkypotilailla on hyvin usein niskan ja kaulan alueen lihasten ongelmia ja jännittyneisyyttä.

Neljä vuotta sitten päätin kokeilla niskakipuuni akupunktiota. Olen avoin kokeilemaan eri hoitomuotoja. Yksi auttaa yhteen ja toinen toiseen vaivaan, ja eri hoitomuodot voivat tukea toisiaan.

Tuttuni suositteli minulle akupunktiohoitajaa, joka asui tunnin ajomatkan päässä kotoani – arki-illan ajankäyttöä ajatellen hivenen kaukana. Kun varasin ajan, tuumin, etten välttämättä tee samaa reissua toistamiseen. Kunhan kokeilen.”

Jaana päätti kokeilla niskakipuun akupunktiota: kipu parani, samoin migreeni.

Jaana päätti kokeilla niskakipuun akupunktiota: kipu parani, samoin migreeni. © Antti Sihlman

Akupunktiohoitaja selvitti terveydentilan tarkasti

”Ensimmäinen akupunktiohoitajan vastaanottokerta oli todella perusteellinen. Hän halusi tietää laajasti terveydentilastani; mahdollisista tapaturmista ja jopa lapsuusiän sairauksista. Hän kysyi elintavoistani, syömisistäni ja vitamiinien käytöstä, ja tunnusteli tarkkaan kehoni ja kuunteli pulssin.

Hoitaja tarkkaili kasvojeni väriä, äänen vahvuutta ja koko olemusta, kurkkasi kieleenkin. Vastaanotto oli aika lailla erilainen kuin terveyskeskuslääkärin vastaanotto.

Hoitaja laittoi neulat niskaani, hartioilleni, päälaelle, peukalonhankaan ja nilkkoihin pariksikymmeneksi minuutiksi. Niskan kipeintä kohtaa hän tuikkasi monta kertaa kuumaksi kuumennetulla, tulineulaksi kutsutulla neulalla. Se pisti hivenen ja kohtaa kutitti jälkeenpäin, mutta muut neulat eivät tuntuneet miltään. Hoitohuoneessa soi hiljainen musiikki, ja taisin torkahtaa.

Loppuillan oli tavallista väsyneempi. Olo oli samankaltainen kuin olisin tehnyt pitkän päivän mökillä risusavotassa. Seuraavana päivänä olo oli hyvä, ja aloin jo odottaa seuraavaa hoitoa. Niin kertakokeiluni muuttui kymmenen kerran hoitosuunnitelmaksi.”

Lue myös: Vaikea migreeni piinasi Riikkaa vuosia, kunnes apu löytyi: ”Nykyään elämäni on lähes migreenitöntä”

Migreenilääkkeen resepti vanheni – akupunktio on nyt estolääke

”Parin kuukauden kuluttua niskani alkoi rentoutua. Havahduin huomaamaan, etten ollut koko aikana tarvinnut migreenilääkettä. Minulla oli ollut migreenikohtaus juuri ennen ensimmäistä akupunktiohoitoa, mutta sen jälkeen ei yhtäkään. Nyt kohtaukset ovat pysyneet poissa neljä vuotta. Toisin kuin ennen, edes ukonilma ei laukaise kohtausta.

Lääkereseptini ovat vanhentuneet aika päiviä sitten, enkä ole uusinut niitä. Akupunktiosta on tullut migreenin estolääkkeeni. Pyrin käymään hoidossa kerran kuussa, tosin nyt korona-aikaan käyntivälit ovat pidentyneet.

Teen nykyään työtä lasten kanssa. Työasennot ovat välillä niskan kannalta hankalia. Jos niska alkaa jumittaa, otan käyttöön akupunktiohoitajalta saamani vinkin ja laitan niskalleni merisuolaa sisältävän lämpöpakkauksen.

Välillä mietin, uskallanko sanoa sen ­ääneen. Mutta pakkohan se on sanoa: olen parantunut migreenistä.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Katso jumppaohjeet: Näin saat apua olkapäille ja hartioille – Hyvä treeni vähentää kipuilua!

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X