Mirja sai uniapnean diagnoosista apua moniin oireisiin: ”Kaikki vaivat eivät aina johdu vaihdevuosista”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kun Mirja Heinäsen uniapnea todettiin ja hän sai käyttöönsä ylipainemaskin, elämänlaatu parani. Nyt on taas energiaa käsitöillekin.
Kun Mirja Heinäsen uniapnea todettiin ja hän sai käyttöönsä ylipainemaskin, elämänlaatu parani. Nyt on taas energiaa käsitöillekin. © Sara Pihlaja
Tamperelainen Mirja Heinänen, 57, luuli uniongelmiaan vaihdevuosivaivoiksi, mutta syyksi paljastuikin keskivaikea uniapnea. Nyt hän nukkuu hyvin aamuun asti ylipainemaskin kanssa.

Kun Mirja Heinänen muutti yhteen miesystävänsä Pekan kanssa muutama vuosi sitten, hän patisti miehen uniapnean vuoksi tutkimuksin. Pekka nimittäin kuorsasi kuin veturi, ja hänellä oli paljon hengityskatkoksia.

Mirja etsi valtavasti tietoa uniapneasta, koska huolestui miehensä puolesta. Pekan uniapnea todettiinkin työterveydenhoidossa, ja hän sai ylipainemaskin.

Kun Pekka alkoi nukkua paremmin CPAP-laitteen kanssa, hän huomasi, että rouvahan kuorsaa ja kärsii pitkistä hengityskatkoksista! Nyt mies vuorostaan patisti puolisonsa tutkimuksiin.

”Tiesin toki kuorsaavani, sillä nuorin tytär valitti jyrinästäni vielä yhdessä asuessamme. Kolmisen vuotta sitten olin Ikaalisissa kuntoutuksessa, ja kämppäkaveri joutui vaihtamaan huonetta, koska ei saanut kuorsaamiseltani nukuttua”, Mirja kertoo.

Hän heräsi itsekin joskus korahduksiinsa.

”Olin pitkään rampannut monta kertaa yössä pissalla, hikoillut, heräillyt ja ollut aamulla väsynyt. Monesti pohdin, että olenko nukkunut lainkaan. Mutta kuittasin kaikki vaihdevuosioireiksi.”

Mirjan rakas puoliso Pekka.

Mirjan rakas puoliso Pekka vuorostaan patisti puolisonsa tutkimuksiin. Sara Pihlaja

Keskivaikea uniapnea

Kaksi vuotta sitten Mirja sai terveyskeskuksen omalääkäriltä unta rekisteröivän tutkimuslaitteen yhdeksi yöksi kotiin.

Vyöllä rinnan alle kiinnitettävä laite mittaa hengityksen ilmavirtausta, happipitoisuutta ja rintakehän hengitysliikettä. Laitteen muistikortti tallensi tiedot, jotka lähetettiin erikoislääkärille lausuntoa varten.

”Minulla todettiin keskivaikea uniapnea, 2-3 hengityskatkosta tunnissa. Pisimmät kestivät puolesta minuutista minuuttiin. Sain lähetteen Tays-unipoliklinikalle, jonne pääsin yllätyksekseni vajaan kahden kuukauden odotuksen jälkeen.”

Laitteiden testausta

Unipoliklinikalla sairaanhoitaja luennoi uniapneasta kuuden hengen ryhmälle, jossa kaikki olivat sattumalta naisia.

”Hoitaja kertoi, että laihduttaminen helpottaisi vaivaa, ja että alkoholin käyttö lisää hengityskatkoksia.”

Juuri diagnoosin saaneet uniapneetikot saivat kokeilla erilaisia laitteita ryhmässä, ja ne säädettiin yksilöllisesti kullekin sopivaksi.

”Iso naamarimainen CPAP-laite ahdisti minua. Kun ilma tuli paineella nenään tuntui, etten saa henkeä. Ihan tuli itku silmään. Mutta kevyempään malliin totuin melko pian. Minulla on nenään laitettava silikoninen sierainmaski.”

Kaksi norsua

Laite on parantanut Mirjan yöunia valtavasti. Yöllinen hikoilu, unessa säpsähtelyt ja vessassa ramppaaminen ovat jääneet kokonaan pois.

Kuumat aallot muistuttavat edelleen vaihdevuosista. Laitteen kanssa ei pysty nukkumaan mahallaan, mutta siihenkin Mirja tottui äkkiä.

”Jos kiireellä laittaa sierainmaskin nenään, se voi mennä huonosti ja puhaltaa ilmaa väärään paikkaan. Siksi minun pitää rauhoittua jo siinä vaiheessa, kun puen maskia.”

”Nauramme joskus Pekan kanssa, että kaksi norsua alkaa nukkua, kun molemmilla tulee letkut nenästä.”

Laite puhaltaa huoneenlämpöistä ilmaa, ja Mirja vaihtaa raikkaan veden joka ilta laitteen vesisäiliöön. Aamuisin hän kaataa laitteesta veden makuuhuoneen liuskearalialle. Se näyttää voivan hyvin ”univedellä” kasteltuna.

Joose-kissa tuo Mirjalle paljon iloa.

Joose-kissa tuo Mirjalle paljon iloa. Sara Pihlaja

”Minulla oli juuri Tays-unipolilla vuosittainen lääkärintapaaminen, jossa CPAP-laitteen tietokortti tutkittiin. Tämä on loppuelämän laite.”

Jos koneesta menee jokin letku rikki, Mirja saa hakea uuden veloituksetta Taysista.

”Pärjään yhden yön mainiosti ilman laitetta eli pikkureissuille en raahaa sitä mukaan. Lentokoneessa CPAP-laitteen saa ottaa käsimatkatavaroihin.”

Parantunut unenlaatu vaikuttaa hampaisiin

Uniapnea vaikuttaa Mirjan mukaan yllättävän moneen asiaan. Hän kertoo käyneensä hammaslääkärissä yhdessä vaiheessa alinomaa, kun paikkoja lohkeili suusta. Lääkäri pohti, että yöksi pitäisi ehkä laittaa kiskot suuhun.

”Kun kerroin saavani CPAP-laitteen, hammaslääkäri totesi, että sitten ei laiteta kiskoja. Muuten olisi pää liian täynnä laitteita. Viime hammaslääkärikäynnillä ei todettu lainkaan paikan lohkeamisia eli parantunut unenlaatu on vaikuttanut positiivisesti myös hampaisiin.”

Mirjalla on uniapnean lisäksi muitakin terveysongelmia. Niitä, kuten jäätynyt olkapää, on tullut 38-vuotisen parturi-kampaajan työn seurauksena. Jäätynyt olkapää vaikutti myös kyynärpäähän; sormet puutuivat ja lopulta rannekanavan ahtauma leikattiin.

”Jäätyneen olkapään ainoa hoito on jumppa ja fysikaalinen hoito. Palasin töihin sairausloman jälkeen, mutta sitten vasen puolikin alkoi oireilla. Jouduin aina sairauslomalle säryn takia, ja melkein kaksi vuotta kului näin. En voinut kotonakaan tehdä kurkottavia liikkeitä kuten vaikkapa imurointia.”

Työterveydessä mietittiin uudelleenkoulutusta, sillä Mirja ei pysty palaamaan enää kampaajaksi.

Käsitöistä kiinnostunut Mirja kouluttautuikin kädentaitojen ohjaajaksi. Opinnot jatkuvat, ja tavoitteena on artesaanin tutkinto.

Mirja kouluttautui kädentaitojen ohjaajaksi.

Mirja kouluttautui kädentaitojen ohjaajaksi. Sara Pihlaja

Herkemmin tutkimuksiin

Mirjalla on nyt kaikki hyvin, mutta hän kehottaa kaikkia menemään ajoissa tutkimuksiin uniongelmien takia.

Olli Lindholmin kuolema sai monet miehet lähtemään uniapneatutkimuksiin. Mutta naistenkin on hyvä muistaa, että kaikki vaivat eivät aina johdu vaihdevuosista”, Mirja huomauttaa.

Hänestä on tärkeää, että uniapneasta ja uniongelmista yleensä on viime vuosina alettu puhua yhä enemmän.

”Me emme Pekan kanssa mitenkään häpeile tai peittele uniapneaa. Kaikki sukulaiset ja tuttavat tietävät siitä.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/20.

Lue myös: Uniapnea paljastui karusti – ”Yhtäkkiä näin edessäni Eiffel-tornin, näky ei voinut olla totta”

Lue myös: Ex-tangokuningas Jukka Hallikainen sairastui uniapneaan: ”Pahimmillaan yöllä oli 70 hengityskatkosta tunnissa”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X