Näin Riitta selätti laihduttajan sudenkuopat – ja laihtui 30 kiloa: ”Kun keskityin syömään oikein, paino vaan tippui – liikuin tai en”

Riitta Rämä Jaalasta laihtui 30 kiloa. Onnistumisen tiellä oli monta estettä, jotka oli taklattava yksi kerrallaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Ruokaympyrä oli niin vinoutunut, että mikään liikunta ei olisi voinut saada minua laihtumaan”, Riitta Rämä kertoo.

Riitta Rämä Jaalasta laihtui 30 kiloa. Onnistumisen tiellä oli monta estettä, jotka oli taklattava yksi kerrallaan.
Teksti: Nina Sarell

Riitta oli aina liikkunut paljon, mutta paino vain nousi. Kaksi vuotta sitten hän kaatui hiihtolenkillä ja loukkasi välilevynsä. Selkäkuntoutuksessa sairaanhoitajan vastaanotolla viisari pysähtyi lähelle sataa kiloa. Nyt oli pakko tehdä jotain!

”Päätin lähteä elämäntapapienryhmään. Aloin treenata monipuolisemmin ja enemmän, mutta mitään ihmeitä ei tapahtunut. Päätin, että aloitan yksilövalmennuksen. Se osoittautui elämäni parhaaksi päätökseksi.”

Personal trainer teki ruokaohjelman

”Olen töissä Kotkan keskussairaalan tehovalvonnassa. Minulla oli tyypillinen sairaanhoitajan ruokavalio: saatoin korvata päivän kaikki ateriat voileivillä ja syödä väliin vähän suklaata – sillä jaksaa!

Ruokaympyrä oli niin vinoutunut, että mikään liikunta ei olisi voinut saada minua laihtumaan. Nyt personal trainerini Heta teki minulle ruokaohjelman.

Kerran viikossa oli ”vapaasyöntipäivä”, jolloin söin mitä halusin, muuten kaava oli joka päivä sama: aamupalaksi joko puuroa tai sitten rahkaa ja marjoja leivän kanssa, ja lounaalla lautasmallin tapaan kasviksia, jotain proteiininlähdettä ja riisiä, pastaa tai perunaa. Välipalalla hedelmä ja rahka, päivällisellä samat sävelet kuin lounaalla, ja iltapalaksi vielä leipäpala ja rahkaa.

Aluksi punnitsin ruoat, jotta hahmotin oikean ateriakoon. Ateriaväli oli kolme tuntia. Se oli kauheaa, kerran ihan oksensinkin. Tuntui, että en ikinä pystyisi syömään kaikkea.

Kaksi viikkoa paino kipusi ylöspäin. Mietin, ettei tässä ole mitään järkeä, ei paino näin lähde. Sitten hurahti aineenvaihdunta käyntiin. Huomasin, että olin alkanut hikoilla. Paino lähti laskuun.”

Riitta laihtui 30 kiloa kahdessa vuodessa – ”Enkä ole ollut päivääkään dieetillä”

”Sanotaan, että muutokselle pitää raivata elämässä tilaa ja aikaa. Helpommin sanottu kuin tehty! Minulla oli yhä se kolmivuorotyö, yövuorot ja kahden ja puolen tunnin päivittäiset työmatkat.

Podin kausiflunssat ja minulta murtui varvas, enkä pystynyt pariin kuukauteen edes kävelemään. Sitten tuli vielä isoin mullistus, ero. Mutta kun keskityin syömään oikein, paino vaan tippui, liikuin tai en.

Muutin tapani reilut kaksi vuotta sitten. Olen laihtunut 30 kiloa, enkä ole ollut dieetillä päivääkään. Olen oppinut tekemään kiireisinä hetkinä pika-aterioita voileipien sijaan. Lomilla syön vapaammin – yksi viikko ei loppuelämää kaada. On helpompi elää, kun mikään ei ole kiellettyä.

Liikuntamäärät olivat ennen hirveitä, mutta en laihtunut. Nyt hallitsen painoa syömällä, ja liikunta tukee painonhallintaa: lenkkeilen koirieni kanssa ainakin viisi pitkää lenkkiä viikossa ja teen kotona lihaskuntotreeniä kolmesti tai neljästi viikossa. Kun ei tuhlaa aikaa liikuntapaikoille menemiseen, ehtii enemmän.

Olen nipistänyt aikaa myös siivouksesta. Ennen olin siivousfriikki: siivosin joka päivä. Nyt jätän robotti-imurin kotiin pyörimään ja lähden nauttimaan raittiista ilmasta. Ei tarvitse potea pahaa omaatuntoa siitä, että pitäisi nytkin olla kotona imuroimassa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Laihdutus ja painonhallinta – Aloita ja etene näin, kun haluat pudottaa painoa pysyvästi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X