Olkapään rustovaurio toi kovat kivut, eikä nukkumisestakaan tullut mitään – Kuntoutusohjeilla tilanne paheni entisestään

Olkapään rustovaurio vaivasi joogaohjaaja Carina Pitkästä niin, ettei hän pystynyt ohjaamaan tunteja täysipainoisesti. Kun kuntoutus ei auttanut, olkapää leikattiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Espoolaiselle Carina Pitkäselle jooga on elämäntapa, joka antaa omaan elämän paljon. Myös luonto ja saaristo ovat hänelle hyvin tärkeitä.

Olkapään rustovaurio vaivasi joogaohjaaja Carina Pitkästä niin, ettei hän pystynyt ohjaamaan tunteja täysipainoisesti. Kun kuntoutus ei auttanut, olkapää leikattiin.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Liikeratojen heikentymistä, liikkumisvaikeuksia ja kovaa lepokipua. Niistä Carina Pitkänen kärsi pitkään. Magneettiku­vaus paljasti, että vasemmassa olkapäässä on ahtautumaa ja kolmen sentin mittainen paikallinen rustovaurio.

Rustovaurio on todennäköisesti syntynyt Pitkäselle vuosien rasituksesta. Hän ohjaa muun muassa astangajoogaa, jossa punnerrukset ovat lajin vakioelementtejä ja niitä tehdään tunnin aikana paljon.

Olkapäätä särki öisin levossa

”Vasen olkapääni alkoi oireilla viitisen vuotta sitten. Kivut tulivat ja menivät, ja rauhoitin tilannetta venyttelemällä. Välillä olkapää oli oireeton, kunnes venytykset eivät enää auttaneet.

Olkapäätä särki erityisesti öisin levossa, enkä pystynyt nukkumaan lainkaan vasemmalla kyljellä. Saadakseni unta jouduin turvautumaan särkylääkkeisiin. Jouduin lopettamaan omat treenini kokonaan ja säästämään voimia, jotta pystyin ohjaamaan joogatunteja.

Lopulta jouduin jättämään ohjaamissani treeneissä tietyt liikkeet väliin ja ohjaamaan vain sanallisesti. Esimerkiksi punnerrukset kuormittavat voimakkaasti olkapäitä, ja ne ovat olennainen osa työtäni, erityisesti astangajoogassa.

Diagnoosina olkapään rustovaurio

Kävin lääkärissä useaan otteeseen, ja magneettikuvien perusteella olkapäässäni todettiin rustovaurioita ja rispaantumista jänteiden sekä nivelten tiivisteissä.

Fysioterapeutin vastaanotolla sain kuntoutusohjeet, joita noudatin tarkasti. Kuntoutus ja venytykset eivät kuitenkaan jonkin ajan päästä enää auttaneet, eikä olkapää alkanut parantua, päinvastoin.

Kirurgi ehdotti, että kokeillaan olkapäähän niin sanottua nivelvoitelua. Hän pisti vasempaan olkaniveleeni hyaluronaatti-pistoksen, jonka tarkoitus on öljytä niveltä ja helpottaa sen liikuttamista.

Hetken aikaa pistos auttoi, mutta sitten kivut palasivat. Olin todella kypsä kipeään olkapäähäni ja sen aiheuttamiin rajoituksiin elämässäni, joten toivoin leikkausta.

Viime joulukuussa olkapääni leikattiin nukutuksessa tähystämällä.

Leikkaava kirurgi­ ­putsasi ja sheivasi olkapään rispaantuneita jänteitä, nivelten tiivisteitä ja sinne syntyneitä rustokielekkeitä. Rustoon tehtiin mikrofrakturointia eli rei’itystä, jotta keho alkaisi kehittää uutta rustoa. Lisäksi ­olkanivelen yläpuolta avar­rettiin liikeradan laajentamiseksi. Näin jänteelle tuli tilaa.

Enemmän lepoa ja vähemmän venyttelyä

Sain fysioterapeutilta leik­kauksen jälkeiset kuntoutusohjeet. Vaikka olkapää oli heti leikkauksen jälkeen arka, oli tärkeä aloittaa kuntoutus heti ja pitää nivel liikkeessä.

Ensi alkuun olkapää liikkui tietenkin huonosti, mutta olin motivoitunut saamaan sen kuntoon, joten tein annetut liikkeet säntillisesti.

Leikkauksen jälkeen olin melko pian ­toimintakykyinen normaalielämässä. Jokin tietty liike ja erityisesti urheiluliivien pukeminen ja riisuminen olivat vaikeita.

Saatoin tosin olla liiankin innokas jumppaaman olkapäätäni, sillä se ei alkanut täysin parantua. Fysioterapeutti kuitenkin neuvoi minua jatkamaan sinnikkäästi kuntoutusta ja venytyksiä. Koska ohjeet eivät edelleenkään tuottaneet tuloksia, päätin vaihtaa fysioterapeuttia.

Sain uudet kuntoutusohjeet, jossa rasitus, venytys ja lepo ovat oikeassa suhteessa. Yksi ohje olikin antaa olkapäälle enemmän lepoa ja vähemmän venyttelyä.

En ollut ymmärtänyt, että käsi painaa itsessään 6 kiloa, joten jo kävelylenkit rasittavat olkapäätä.

Olkapään rustovaurio sai Carina PItkäsen opiskelemaan mm. akupunktiota.
Carina alkoi opiskella kiinalaista lääketiedettä, kuten akupunktiota. Se on terapiaa hänelle itselleenkin. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Takana on jo kivuttomia öitä

Faskiamanipulaatioon erikoistuneen fysioterapeutin käsittelyssä selvisi, että lihaskalvoni, faskiat ja arpikudoksen ­alueet ympäri kehoa olivat niin kireät, ettei olkapää ole siksi alkanut kunnolla parantua.

Olkapään lisäksi lavat, niska, selkä, vatsa ja lantio ­vetävät kehon kireäksi. Hän on saanut hyvin faskioitani auki, ja oloni on parempi.

Teen olkapäälle kahta erilaista kuntouttavaa liikettä joka toinen päivä. Välipäivinä annan olkapään levätä. Kun vain olen, hyödynnän tyynyä käsivarren alla.

Lisäksi olen antanut olkapäähän kylmähoitoa, jonka pitäisi rauhoittaa kipua, tulehdusta ja turvotusta. Siihen käytän pehmeitä, kehon mukaan muotoiltavia pusseja, joita pidän iltaisin olkapäätäni vasten.

Paranemiseni on alkanut nyt edistyä hyvin. Takana on jo kivuttomia öitä, mikä on pitkän kipujakson jälkeen tuntunut jopa oudolta. Yleensä huomaan vasta yöllä, jos olen treenannut olkapäätä liikaa. ­Silloin vanha tuttu lepokipu ­palaa.

Olen toiveikas, että saan olkapääni vielä täysin kuntoon. Tiedän monia, joilla olkapää on kuntoutunut täysin vastaavanlaisen leikkauksen ­jälkeen.”

Asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoisalajohtaja Teemu Paatela Terveystalosta

Lue myös: Olkapää kipuili ankarasti vuosia – Kaarina nauttii nyt arjestaan kipukierteiden jälkeen: ”Opin arvostamaan käsiäni ja kaikkea, mitä niillä voi tehdä”

X