Pitkittyneet koronaoireet veivät Miran ja Villen kuukausiksi sairauslomalle – Näin lukuisat oireet pahenivat karanteenin jälkeen

Ville Halme ja Mira Ankkuri sairastivat keväällä koronavirusinfektion, jonka jälkioireista he eivät ole parantuneet vieläkään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkä Covid aiheut­taa paljon taloudellista huolta, kun Miran ja Villen taloudessa kumpikin aikuinen sairastaa. Villen yritys ei pysy loputtomasti pystyssä ilman Villen työpanosta.

Ville Halme ja Mira Ankkuri sairastivat keväällä koronavirusinfektion, jonka jälkioireista he eivät ole parantuneet vieläkään.
Teksti: Katriina Lundelin

Kun keravalainen lähihoitaja Mira Ankkuri kävi viime toukokuussa lääkärissä, lääkäri määräsi hänet vuotavan nenän vuoksi koronatestiin, vaikka Mira oli tullut aivan muissa asioissa. Testi osoitti Miran koronapositiiviseksi, eikä silloin ”pitkä covid” jälkioireineen ollut lääkäreillekään vielä tuttu.

Pian myös hänen puolisonsa Ville Halme sai positiivisen testituloksen. Tartuntaketju jäl­jitettiin työmaalle, jossa Ville työskenteli yksityisyrittäjänä. Karanteeniaikana Villellä oli lämpöä ja nuhaa, Mira selvisi pelkällä nuhalla.

Oireet pahenivat vasta karanteenin jälkeen. Nyt sairastumisesta on kulunut yli seitsemän kuukautta eikä pari ole toipunut työkykyisiksi vieläkään.

Hengitysoireisiin astmalääkettä

Kesäkuussa Miralla alkoivat hengitysoireet. Tuntui kuin ilma ei olisi kulkenut, vaikka kuinka veti keuhkot täyteen ilmaa.

”Pelkästään se, että nousin sängystä ja vedin housut jalkaan, sai hengästymään”, Mira kertoo.

Miralle määrättiin hengitystä avaavaa astmalääkettä, joka auttoi jonkun verran. Hengästyminen vaivasi myös Villeä; silloin tuntui kuin olisi juossut portaat kolmanteen kerrokseen, mutta vaiva saattoi kestää aamusta iltaan.

”Koska taudin alku oli niin helppo, ajattelimme, että mennään päivä kerrallaan. Kolmannen tai neljännen kuukauden kohdalla aloimme ihmetellä, miksi tämä vain jatkuu ja jatkuu”, Ville kertoo.

Kirjavat oireet – päänsärkyä, lihaskipua, väsymystä

Oireita alkoi ilmestyä lisää. Kumpikin on kärsinyt päänsärystä yli puoli vuotta. Päänsärky laukaisee usein Miraa entuudestaan vaivanneet migreenin. Pahimpia ovat kuitenkin lihas- ja nivel­kivut, jotka estävät pahimmillaan liikkumisen. Nivelreumaa ei kummankaan kokeista löytynyt.

”Jos en aamulla ota kipulääkettä, joudun kävelemään kepeillä, koska tuntuu siltä kuin polveen ruuvattaisiin jääpiikkiä”, Mira kertoo.

”Isot lihakset kuumottavat ja särkevät kuin niihin kaadettaisiin kiehuvaa vettä”, Ville kuvaa.

Kesän aikana pari nukkui 14–16 tuntia vuorokaudessa, mutta poti silti jatkuvaa väsymystä. Pari kuukautta sitten kumpikin alkoi heräillä öisin, Ville kipuun ja Mira neurologisiin oireisiin. Hän tärisee ja sätkii yöllä holtittomasti.

”Aamulla jalkani ovat kipeät, kun ne jumppaavat yöllä yksinään. Olen saanut nyt diagnoosin fibromyalgiaan ja siihen lääkkeet.”

”Pitkä Covid” -oireiluun apua vertaistukiryhmästä

Aina kun sairausloma lähenee loppuaan, Mira ja Ville hakeutuvat terveyskeskukseen. Mira on päässyt omalle lääkärilleen, Ville on saanut satunnaisille lääkäreille 15 minuutin aikoja. Siinä ajassa on ehditty tutkia yksittäistä oiretta, mutta koko kuva ei tunnu kiinnostavan ketään.

”Lääkärimme eivät ole halunneet kuulla puhuttavankaan pitkästä Covidista”, Mira sanoo.

Kaivattu tuki löytyi kuukausi sitten Facebookin koronaa sairastavien vertaistukiryhmästä, jossa on liki 4 000 jäsentä. Pari oli hämmästellyt oireitaan kuukausia, mutta nyt heille selvisi, että pitkittynyt koronan jälkeinen oireilu oli totta suurelle joukolle ihmisiä.

”Olemme osanneet liittää monet oireista koronaan vasta ryhmän kautta. Minä saan mustelmia, vaikka en olisi kolhinut itseäni, maku- ja hajuaistini katosi välillä kokonaan, muisti pätkii ja päänahka sekä kädet kutisevat kuin niiden alla juoksisi ötököitä. Samoja oireita on ollut muillakin ryhmäläisillä”, Mira kertoo.

”Välillä jotkut oireista poistuvat, mutta uusia tulee tilalle”

Nyt pariskunnan toipuminen on epävarmaa. Ville on tehnyt lääkärin kanssa kuntoutussuunnitelman ja treenaa liikkuvuutta kipeisiin olkapäihin fysioterapeutilla. Mira odottaa lähetettä fysioterapiaan.

”Lapset kyselevät, koska toivumme, että voisimme taas tehdä jotain. Pienestäkin rasituksesta kestää toipua useita päiviä. Yritämme silti kävellä koiran kanssa niin paljon kuin pystymme. Välillä jotkut oireista poistuvat, mutta uusia tulee tilalle. Välillä vanhatkin palaavat. Villen sairauslomapäivät loppuvat vuoden vaihteen jälkeen, eikä meistä kumpikaan ole työkykyinen. Se pelottaa”, Mira kertoo.

Lue myös: Koronan jälkeinen oireilu eli ”pitkä Covid” voi jatkua kuukausia – HUS:in infektiolääkäri listaa syyt, joiden vuoksi oireet voivat pitkittyä

X