Jatkuva pääsärky ja kivut piinasivat vuosia – Marjut löysi avun purentaelinten hoitoon erikoistuneelta fysioterapeutilta: ”Sain takaisin kivuttoman elämäni”

Hankala potilas, vai sittenkin hankala vaiva? Marjut Snellman haki turhaan apua päänsärkyynsä eri tahoilta. Se löytyi fysioterapeutin käsittelystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korona-aikana Marjut Snellman on käynyt fysioterapiassa tavallista tiheämmin. ”Hoitoalan ammattilaisena käytän jatkuvasti kirurgista maskia, mikä saa minut jotenkin jännittämään kasvojeni lihaksia.”

Hankala potilas, vai sittenkin hankala vaiva? Marjut Snellman haki turhaan apua päänsärkyynsä eri tahoilta. Se löytyi fysioterapeutin käsittelystä.
Teksti: Virve Järvinen

Jatkuva päänsärky piinasi Marjut Snellmania, 44, joka söi vuosia voimakkaita kipulääkkeitä särkyjen vuoksi. Syy kipuun selvisi, ja oikea hoito löytyi purentaelinten hoitoon erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolta. Hoito maksaa, mutta sen ansiosta Marjut pystyy harrastamaan liikuntaa, joka jäi häneltä vuosiksi väliin.

Purenta teki kiusaa jo lapsena

”Jo lapsena minun oli vaikeuksia haukata isoa omenaa, sillä leukanivelet eivät auenneet kunnolla. Kuten muutkin lapset, söin kyllä purukumia. Se kuitenkin jumitti suun aluetta, ja puheeni muuttui sössötykseksi.

Hammaslääkäreiden mielestä kaikki oli hyvin, eikä purennassani ollut mitään vikaa, sillä hammasrivistöni oli suora.

Opiskelujeni vuoksi muutin toiselle paikkakunnalle. Siellä hammaslääkäri totesi, että suuni alue ja luut olivat sirot, mihin nähden hampaita oli liikaa. Niinpä minulta poistettiin viisaudenhampaat. Sen jälkeen leukanivelet alkoivat lonksua ja kipeytyä entisestään. Aloin kärsiä voimakkaista päänsäryistä.

Sain hammaslääkäriltä yöllä käytettävän purentakiskon. Se olisi helpottanut päänsärkyjä, jos olisin käyttänyt sitä säännöllisesti.

Nuorena sinkkunaisena en tehnyt niin, sillä pidin kiskoa erotiikan tappajana. Kisko suussa puhuminen on hankalaa eikä suutelemisesta tule mitään.”

Arkea piinasi jatkuva päänsärky, migreeni ja kivut kallonpohjassa

”Olen aina ollut kova liikkumaan ja harrastanut kestävyyslajeja. Voimakkaat kivut kallonpohjassa, päänsäryt ja migreenit alkoivat rajoittaa arkeani.

Minun piti jättää liikunta, ja se lisäsi terveysongelmia. Veriarvoni huononivat ja painoni alkoi nousta.

Hain apua eri alojen lääkäreiltä, mutta kukaan ei osannut auttaa. Sain vain vahvoja kipulääkkeitä ja lihasrelaksantteja. Lääkkeistä tuli tokkurainen olo, eräänlainen aivosumu.

Halusin takaisin kivuttoman, lääkkeettömän, liikunnallisen ja myönteisen elämäni, ja lähdin hakemaan apua muun muassa erilaisista vaihtoehtohoidoista.

Samoihin aikoihin huomasin lehdessä Lahdessa toimivan fysioterapeutin mainoksen. Hän oli erikoistunut purentaelinten fysioterapiaan. Ei se ota, jos ei annakaan, ajattelin, ja varasin ajan fysioterapiaan.”

Lue myös: Purenta jumitti Tarun lihakset – Lopulta apu kroonisen jännitystilan purkamiseen löytyi purentahieronnasta

Purentaelinten fysioterapia oli tehokasta

”Alkuun fysioterapeutti kartoitti oireitani. Hän näytti havainnekuvien avulla, mistä kivut johtuivat.

Kaikki lihaskalvot keskivartalosta päähän asti vaikuttavat purentaan joko suoranaisesti tai välillisesti. Koko pään alue, kaulan, kasvojen, ohimoiden ja takaraivon lihakset ja nivelet ovat kytköksissä purentaelimiin.

Fysioterapeutti alkoi käsitellä purentaan osallistuvia alueita sekä suun sisältä että ulkopuolelta. Välillä käsittely tuntui kipeältä, mutta kipu kesti vain hetken.

Käsittelyn jälkeen varsinainen kipu ja paineen tunne pään alueella helpottuivat ja olo oli levollinen. Hoidot auttoivat, joten minusta tuli fysioterapeutin vakioasiakas.

Tällä hetkellä leukaniveliäni hoidetaan laserilla. Muuten kaikki hoito on ammattilaisen käsityötä. Purentaelinten fysioterapia on ollut niin tehokasta, että ihmettelen, miksi hammaslääkärit ja lääkärit eivät suosittele tätä yleisesti.”

Fysioterapeutin ohjeistama kotijumppa ja purentakisko palauttivat kivuttoman elämän

”Sain fysioterapeutilta ohjeet kotiharjoitteisiin ja teen niitä säännöllisesti. Availen aika ajoin lihaksia varovasti sormella suun sisältä. Jumppaan suun, nielun ja niskan pieniä lihaksia. Olen opetellut rentoutumaan ja välttämään turhaa stressiä.

Käytän öisin purentakiskoa, mutta ainoaksi hoidokseni se ja kotiharjoitteet eivät riitä.

Olen käynyt yli kahdeksan vuotta fysioterapiassa kolmen kuukauden välein, enkä aio lopettaa sitä. Fysioterapia palautti minulle oman liikunnallisen, kivuttoman ja iloisen elämäni, ja haluan myös pitää sen.”

Lue myös: Tiesitkö, että päänsärky voi johtua purentaviasta?

X