Refluksitauti ja ruokatorven tulehdus – Näin Susanna Venhovaara sai kovat kivut kuriin ruokavaliolla

Susanna Venhovaaralle alkoi tulla rinnan alueelle hurjia kipuja. Tammikuussa 2021 tuli diagnoosi: refluksitauti ja ruokatorven tulehdus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muusikko Susanna Venhovaara löysi avun ruokavaliosta ja refluksitauti rauhottui.

Susanna Venhovaaralle alkoi tulla rinnan alueelle hurjia kipuja. Tammikuussa 2021 tuli diagnoosi: refluksitauti ja ruokatorven tulehdus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Nina Sarell

Refluksitauti ja ruokavalio. Kun oireet eivät talttuneet lääkkeillä Susanna päätti kokeilla miten ruokavalio tehoaa taudin oireisiin.

Ensin minulle määrättiin pantopratsolia sisältävää lääkettä suurella annoksella. Liki kolmen kuukauden kuurista ei ollut apua. On vaikeaa edes kuvata, mitä päivittäinen närästys tekee elämänlaadulle. Oireet alkoivat, kun olin ollut viisi minuuttia hereillä.

Kärvistelin ja mietin, paranisinko enää koskaan. Muusikon työni olivat tauolla, keikat peruttu. Kun tein etätöinä striimauksia, olin jälkeenpäin niin kipeä, että se pelotti: pystyisinkö jatkamaan edes työtäni?

Olin hirveän pettynyt siihen, että lääkäreillä ei ollut tarjota muuta kuin sitä iänikuista lääkettä – ei edes ruokavalio-ohjeita. Joka aamu istuin koneelle ja tongin netissä tietoa etsien.

Kyseenalaistin ruokaneuvoja. Kahvin ymmärsin. Mutta miten tomaatti muka voisi olla pahasta? Kokeilin kuitenkin. Söin tomaattia, enkä tullut siitä sen kummemmaksi. Sitruunasta oltiin netissä monta mieltä, mutta minusta sitruunavesi tuntui hyvältä.

Aloin itse ottaa ruokavaliotani haltuun. Se herätti uutta toivoa.

Refluksitauti ja ruokavalio – Susanna teki täyskäännöksen

Tein täyskäännöksen VHH:sta kasvisruokavalioon. Aloin syödä aamulla ja lounaalla mahdollisimman helposti sulavaa ruokaa. Join hunaja-sitruunavettä, sellerimehua ja isoja smoothieita, ja söin lounaaksi perunaa, kvinoaa tai bataattia, kasviksia, avokadoa ja salaattia.

Päivällisen aikaan oli aika syödä jotain raskaampaa, kuten linssejä tai kasviksia, seesamiöljyllä ja mausteilla höystettyä mungpapu-riisipataa. Lopultakin oireet alkoivat lievittyä.

Kun närästys hellitti, jäljelle jäi outo kuristuksen tunne, joka alkoi kielen kannasta ja laski rintaa pitkin palleaan saakka. Monen mutkan jälkeen sain lähetteen foniatrille. Hän tutki nielemistä ja kyseli oireistani. Yhdessä keskustellen alkoi hahmottua, että oireisiin kietoutui jotain muutakin.

Sairasteluni alku liittyi siihen, kun koronan leviämisvaihe alkoi. Se laukaisi minussa kovan stressin, pelon ja ahdistuksen. Pian alkoi tuntua palan tunnetta kurkussa, ja sairauskierre alkoi.

Olin joutunut vuonna 2013 astman takia teho-osastolle hengityskoneeseen. Foniatrilla sain ahaa-elämyksen siitä, että oireet voivat olla myös stressi- tai traumaperäisiä; kehoni oli jäänyt hälytystilaan.

Nyt olen saanut lähetteen voice massage -terapeutille ja puheterapeutille. Jatkossa opettelen rentouttamaan hermostoa.

Joku lääkäri sanoi kerran, että ruokatorven sulkijalihas vain löystyy, eikä sille voi mitään. Silloin tuntui, että viimeinenkin toivo vietiin minulta pois. En ole vielä terve, mutta en myöskään tarvitse jatkuvaa lääkitystä, ja olen toiveikas kokonaisvaltaisempien hoitojen suhteen. Jo pelkkä ruoansulatuskanava on monimutkainen – saati sitten ihminen kaikessa kokonaisuudessaan.”

Lue myös: Vähintään joka viides kärsii ajoittaisista refluksioireista – Hoida oireita oikeanlaisen ruokavalion avulla

X