Rintojen pienennys helpotti Eveliinan elämää: ”Liikkuessa tasapaino tuntuu paljon paremmalta ja niskajumit ovat taakse jäänyttä elämää.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Eveliina Uosukainen
”Leikkauksen jälkeen koko keho tuntuu kevyemmältä. Ryhti parani ja pystyn liikkumaan ilman ylimääräistä painolastia, kertoo Eveliina Uosukainen. © Mia Marjamäki
Painavista rinnoista kärsinyt Eveliina Uosukainen päätyi rintojen pienennysleikkaukseen perusteellisen harkinnan jälkeen. Leikkaus onnistui päiväkirurgisesti.

Eveliina Uosukainen, 23, kasvoi murrosiässä hurjaa vauhtia. Samoilla kasvoivat myös rinnat, joista tuli lopulta nuorelle naiselle kirjaimellisesti ylimääräinen taakka. Särkyjä esiintyi etenkin niska- ja hartiaseudulla. Myös kaikkinainen liikunnan harrastaminen tuntui hankalalta.

Ulkopuolisilta saadut esineellistävät kommentit sekä ikävä koulukiusaustapaus lisäsivät myös henkistä kuormaa naiseksi kasvamisen polulla. Vuosien pohdinnan jälkeen Eveliina hakeutui lopulta lääkärin vastaanotolle keskustelemaan rintojen pienennysleikkauksesta.

Tähän havahduin

”Teini-iässä rintani tuntuivat kasvavan kuppikoolla joka kuukausi. Kun kasvulle ei tuntunut tulevan loppua, aloin jo huolestua. Pian mukaan tulivat niska- ja hartiaseudun vaivat. Kävin niiden takia fysioterapiassa ja keskustelin myös kouluterveydenhoitajan kanssa tilanteesta.

Yhtenä vaihtoehtona pohdimme rintojen pienennysleikkausta. Hän kuitenkin suositteli, että odottaisin siihen asti, kun olen täysi-ikäinen ja aivan varma asiasta.

Aloin etsiä kaikkea mahdollista tietoa rintojen pienennysleikkaukseen liittyen internetistä ja sosiaalisen median keskustelutyhmistä.

Sain rohkaisua, etenkin siitä, ettei yksikään leikkauksessa olleista tuntunut jälkikäteen katuneen valintaansa.

Vastaanotolla

Kun pääsin lääkärin vastaanotolle, kerroin miksi rintojen pienennysleikkaukseen halusin, ja mitä vaivoja niiden isosta koosta minulle oli aiheutunut. En ollut ehtinyt pitkällekään, kun tunteet nousivat voimakkaasti pintaan ja purskahdin itkuun kesken kertomukseni.

Kun riisuin paidan pois, lääkäri sanoi, että ymmärtää oikein hyvin, miksi olen tullut asiasta keskustelemaan.

Seuraavaksi lääkäri otti mittanauhalla mitat rintojeni koosta, määritti niska- ja hartiaoireet sekä painoindeksini.

Saadun keskiarvopisteytyksen perusteella täyttyivät edellytykset kiireettömään leikkaushoitoon reilusti, joten sain lähetteen kirurgin arvioon.

Näin minua hoidettiin

Kirurgi totesi omien tutkimustensa jälkeen, että nuoresta iästäni huolimatta hyötyisin leikkauksesta selvästi. Samalla hän kertoi toimenpiteeseen liittyvistä riskeistä: Lapsia saadessa imetyskyky saattaisi mennä ja tunto nänneistä kadota kokonaan.

Leikkausarvista jäisi myös pysyvät jäljet. Olin kuitenkin niin vakuuttunut päätöksestäni, että nämä riskitekijät eivät enää saaneet päätäni kääntymään.

Pääsin leikkausjonoon kunnallisella puolella ja noin muutaman kuukauden odottelun jälkeen tuli kutsu itse leikkausoperaatioon.

Leikkaus tehtiin Päijät-Hämeen keskussairaalan päiväkirurgisella osastolla. Leikkaava kirurgi kysyi, onko minulla toiveita rintojen koosta. Pyysin ottamaan sen verran reilusti, ettei ainakaan myöhemmin alkaisi kaduttamaan. Itse leikkaus kesti noin pari tuntia ja valmisteluineen kaikki sujui todella mutkattomasti.

Muutaman tunti operaation jälkeen pääsin saattajan seurassa kotiin. Särkylääkkeitä ei tarvinnut leikkauksen jälkeen ottaa kuin muutaman päivän ajan.

Tässä ja nyt

Aluksi tuntui, että muistutin operaation jälkeen kokoon kursittua räsynukkea. Onneksi leikkausarvet parantuivat melko nopeasti. Jo hyvin pian saatoin todeta tehneeni oikean valinnan.

Nykyisin vaatteet eivät enää kiristä, liikkuessa tasapaino tuntuu paljon paremmalta ja niskajumit ovat taakse jäänyttä elämää.

Pienemmillä rinnoilla koen olevani myös paljon kauniimpi ja naisellisempi. Pienet arvet itse operaatioista jäivät muistoksi, mutta eivätpähän ne liivien alta näy. Nänneissänikin on tuntoaisti jäljellä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että rintojen pienennysleikkaus oli elämäni parhaita päätöksiä.”

Rintojen pienennysleikkaukseen lääkärin arvion kautta

1. Leikkaushoitoon pääsyn perusteena on eri mittauksilla tehtävä pisteytys. Lopullinen tarve perustuu kuitenkin aina lääkärin yksilölliseen arvioon. ”Vaikka pisteraja ylittyy, leikkausta ei välttämättä tehdä, jos siitä ei ole odotettavissa hyötyä potilaan yleiseen elämänlaatuun”, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Erkki Tukiainen.

2. Leikkauspäätökseen vaikuttavassa pisteytyksessä mitataan rintojen koko, sekä pisteytetään niska- ja hartiaoireet sekä toimintakyvyn rajoittuminen.

3. Leikkaustarpeen arvioon hakeudutaan lääkärin kautta, joka arvioi toimenpiteen tarpeellisuuden. Lopullisen päätöksen toimenpiteestä tekee leikkauksen suorittava kirurgi.

X