Ripsienpidennyksistä tuli astma – Kosmetologi Vilma sairastui ammattitautiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vilma Kohonen
Vilma Kohosen astma on nyt hallinnassa. ”Vältän astmaa pahentavia asioita, kuten hajusteita.” © Suvi Elo
Ripsienpidennykset helpottavat käyttäjänsä arkea. Mutta ne voivat tehdä siitä myös tuskaisen ja laukaista elinikäisen sairauden.

Yksityisyrittäjänä toimivalle kosmetologille ripsienpidennykset toivat ensin mukavan lisän kassaan, mutta myöhemmin ammattitaudin. Tauti pakotti Vilma Kohosen, 44, vaihtamaan ammattia. Samalla suhde omaan kehoon muuttui.

Flunssaoireista allergiatestiin

”Ripsienpidennyksistä tuli muoti-ilmiö kymmenisen vuotta sitten. Kouluttauduin niiden tekijäksi yhtenä ensimmäisistä kosmetologeista kotikaupungissani. Yrittäjälle ne merkitsivät säännöllistä lisätuloa, sillä laitetut ripset vaativat huoltoa 2–4 viikon välein.

Itse en niitä käyttänyt.

Ehdin laittaa asiakkailleni ripsiä pari vuotta, kun aloin oireilla. Silmiä kirveli ja ne vuotivat, ja niin teki myös nenä. Minusta tuntui kuin olisin koko ajan ollut pienessä flunssassa. Hakeuduin allergiatestiin.”

Parafenyleenidiamiini aiheutti oireet

”Allergiatestissä ei selvinnyt syytä oireisiini, ja siksi vaadin lääkäriltä lisätutkimuksia. Koska oloni helpottui aina viikonlopuiksi, yhdistin oireet työhöni. Sain tällä kertaa lähetteen Turun yliopistolliseen keskussairaalaan aiempaa kattavampaan allergiatutkimuksiin.

Ripsiä pidennetään ja tuuheutetaan liimaamalla omiin ripsiin yksittäisiä synteettisiä kuituja tai useamman kuidun haaroja. Liimana käytetään kovettuvia pikaliimoja, jotka sisältävät syanoakrylaattiyhdisteitä.

Tyksissä selvisi, että minä olin allergisoitunut sekä niille että ripsien ja kulmien kestovärjäyksessä käytettävälle parafenyleenidiamiinille.

Lopetin ripsien kanssa työskentelemisen kokonaan ja suojauduin työssäni ohjeiden mukaan. Pian selvisi, että tämä ei riittänyt.

Olin fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä harjoittelin puolimaratonille. Sitten sain treenin alkulämmittelyssä ensimmäisen hengenahdistuskohtauksen. Pelästyin ja hakeuduin lääkäriin. Minua alettiin hoitaa mykoplasmapotilaana.”

Mykoplasma osoittautui astmaksi

”Söin oletettuun mykoplasmaan useamman kuurin antibiootteja ja käytin sekä hengitettävää kortisoni- sekä keuhkoputkia avaavaa suihketta. Aina kun kuurin loppumisesta oli pari viikkoa, oireet palasivat, enkä jaksanut juosta.

Lopulta sain lähetteen astmatutkimuksiin ja sen jälkeen ripsiliimalla, ripsien kestovärillä sekä rakennekynsiaineilla tehtävään altistuskokeeseen Työterveyslaitokselle.

Mykoplasmani osoittautui astmaksi. Se ei kuitenkaan selittänyt syytä nuhaani ja siihen, miksi kasvoni ja silmäni turposivat altistuksessa voimakkaasti.

Altistus päätettiin uusia. Viisi tippaa ripsiliimaa laukaisi todella pahan astmakohtauksen. Astmadiagnoosini muuttui työperäiseksi ammattitaudiksi. Sain ohjeeksi vaihtaa ammattia ja välttää jatkossa kemikaaleja.

Herkistymiseni laajeni ja pari vuotta sain oireita lähes kaikista tuoksuista. Tuntui, etten voinut poistua kotoa lainkaan. Kurjinta oli, kun jouduin rajoittamaan lapseni ystävien vierailuja kotonamme. Heidän vaatteissaan oli pesuainejäämiä, jotka aiheuttivat minulle oireita.”

Ravintovalmentajaksi

”Kouluttauduin kolmessa vuodessa ravintovalmentajaksi. Muutin sinä aikana ravitsemustani. Söin ennen pääsääntöisesti prosessoitua ruokaa, ja kasvikset olivat vain koriste lautasella. Nykyinen ruokavalioni on gluteeniton ja maidoton.

Olen muutenkin erilainen ihminen kuin sairastuessani: oma suhtautumiseni ripsienpidennyksiin on muuttunut, enkä suosittele niitä kenellekään. En vaikka asiakkaille liima ei ole yhtä hankala kuin ripsien tekijälle, sillä allergiaa aiheuttavat aineet vapautuvat märästä liimasta.

Olen kuullut ihmisistä, joille ripsienpidennykset ovat aiheuttaneet kosteassa saunassa ongelmia. Pidennykset keräävät silmään likaa ja lika altistaa tulehduksille. Minusta ne näyttävät useimmiten luonnottomilta.

Puolimaraton on edelleen juoksematta ja saa ollakin. Rankka treeni aiheuttaa stressiä, ja nykyään haluan olla itselleni lempeä. Kehoni on joutunut koville jo sairauteni vuoksi. Olen vaihtanut juoksun joogaan.”

Allergiaportaalista tietoa

1. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ylläpitää Allergiaportaalia osoitteessa www.kosmetiikka-allergia.fi. Uudistuneesta allergiaportaalista voi lukea asiantuntijatietoa kosmetiikka-allergioista ja kosmetiikkalainsäädännöstä.

2. Allergioilla on ikävä tapa laajeta, ja yhdelle aineelle herkistynyt, herkistyy usein toisellekin.

3. ”Allergikko ja tuoksuyliherkkä voivat tilata Allergiaportaalista ajantasaisia tuotelistauksia itselle sopivista kosmetiikka- ja hygieniatuotteista. Mukana on myös rajatusti kodinpesuaineita”, iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine kertoo.

X