Selkäkivut piinasivat – Anna-Maijan kävelykyvyn pelasti selkäleikkaus: ”Selkäydinkanavaa avarrettiin ja pullistumat ommeltiin kiinni”

Anna-Maija Hirvi tuskaili selkäkipujen kanssa monta vuosikymmentä, kunnes eläkkeelle jäätyään uskaltautui selkäleikkaukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kipu on opettanut minua kuuntelemaan kehoani. Juoksun tilalle olen löytänyt esimerkiksi vesijuoksun ja ohjatun selkäjumpan. Ne auttavat pysymään kunnossa.” © Sini-Marja Niska

Anna-Maija Hirvi tuskaili selkäkipujen kanssa monta vuosikymmentä, kunnes eläkkeelle jäätyään uskaltautui selkäleikkaukseen.
Teksti: Hanna Vilo

Nuorena Anna-Maija Hirvi, 70, rakasti rankkoja liikuntalajeja ja itsensä haastamista. Kun hän selkäkivut alkoivat piinata, lääkäri ja fysioterapeuttiystävä neuvoivat jatkamaan liikuntaharrastuksia.

Vasta vuosien kuluttua kävi ilmi, että kaikki liikunta ei ollut hänen selälleen hyväksi.

”Selkä ei kestänyt pitkällään oloa ollenkaan”

”Juhannuksena 1993 nautin Suomen suven suloisuudesta saaressa. Innokkaana kuntoilijana kävin juoksemassa pitkän lenkin hiekkatiellä, ja sen jälkeen saunoin neljä tuntia. Selkä tietysti rasittui paljon.

Yöllä alkoivat kauheat selkäkivut. Selkä ei kestänyt pitkällään oloa ollenkaan, vaan minun oli pakko lähteä ulos kävelemään. Päivällä kipu helpotti, mutta yöllä se ilmaantui uudestaan ja piti valveilla. Sama jatkui monta päivää.”

Selkäkivut jatkuivat harjoitteista huolimatta

”Töihin paluun jälkeen hakeuduin työterveyslääkärille, joka totesi, että kyse on luultavasti iskias-oireesta. Hän neuvoi jatkamaan liikuntaharrastuksia, sillä lepo ei auta vaivaan. Fysioterapeuttiystäväni taas neuvoi erilaisia selkää huoltavia liikkeitä ja venytyksiä, joilla vaivaa voisi hoitaa.

Harjoitteista huolimatta voimakkaat selkäkivut vain jatkuivat, mutta jostakin syystä ne vaivasivat vain öisin. Käytin kipulääkkeitä paljon, mutta niistä huolimatta pystyin nukkumaan vain noin kahden tunnin pätkissä.

Aamulla olo oli aina huono. Onneksi minulla oli innostava työ ja mukavat työkaverit maalitehtaalla ja päivän aikana pystyin irrottamaan ajatukset kipukierteestä.”

Magneettikuva paljasti ahtauman selkäydinkanavassa ja välilevyn pullistumat

”Viisikymppisenä yölliset kivut vain yltyivät. Olin niin huonossa kunnossa, että vaadin työterveyslääkäriä kirjoittamaan lähetteen magneettikuvaan. Insinöörinä halusin tietää, onko selässäni rakenteellisia vikoja.

Magneettikuvasta paljastui, että minulla oli selkäydinkanavan ahtauma ja kaksi välilevyn pullistumaa. Tieto oli todella tärkeä, sillä olin tietämättäni tehnyt pitkään selälleni haitallisia liikkeitä, kuten taaksetaivutuksia. Niitä ei saisi tehdä ollenkaan, jos välilevyjen pullistumien suunta on sisäänpäin kuten minulla.

Kun lopetin taaksetaivutukset, selkäni alkoi rauhoittua. Pian sen jälkeen vaihdoin myös uuteen työhön, johon kuului paljon matkustelua, minkä takia en enää ehtinyt kuntoilla yhtä paljon kuin ennen. Yllättäen kivut alkoivat senkin takia hieman lieventyä, mutta kokonaan ne eivät kadonneet.”

Lue myös: Iskikö iskias? Katso vinkit – Nämä kuusi liikettä lepyttävät iskiashermon

Leikkaus avarsi selkäydinkanavaa, pullistumat ommeltiin kiinni

”Selkäydinkanavan ahtaumalle on tyypillistä, että kävely muuttuu vähitellen katkokävelyksi. Viimeisinä vuosinani työelämässä pystyin kävelemään enää alle 500 metriä kerrallaan. Lääkärin suosituksesta huolimatta en mennyt leikkaukseen, sillä pelkäsin, että menettäisin liikuntakykyni kokonaan.

Leikkauspöydälle olin valmis vasta seitsemän vuotta sitten, kun jäin eläkkeelle. Selkäydinkanavaani avarrettiin, hermokanavat puhdistettiin ja pullistumat ommeltiin kiinni. Sen jälkeen keskityin muutaman viikon vain toipumiseen.

Kun vointini salli, aloin tehdä fysioterapeutin ohjeiden mukaan syviä selkä- ja vatsalihaksia vahvistavia harjoituksia. Oli ihanaa huomata, että selkäkivut hävisivät lähes kokonaan ja myös kumara ryhtini alkoi suoristua.”

”En ole koskaan käpertynyt kipuun”

”Kivut eivät valitettavasti loppuneet selkäleikkaukseen. Kun selkä vihdoin voi paremmin, polveni alkoivat kipuilla nivelrikon takia. Niihin asennettiin tekonivelet.

Minua on auttanut se, ­etten ole koskaan käpertynyt kipuun, vaan olen aina halunnut mennä eteenpäin. Keskityn asioihin, joista nautin ja joita pystyn tekemään, kuten perheen kanssa olemiseen, puuhasteluun mökillä tai hyvän­tekeväisyystyöhön.”

Lue myös: Jääpussi, lämmin kylpy, tyyny – tunnetko keinot helpottaa iskiasta?

X