Severi Saarinen joutui leikkaukseen: ”Ranne oli ilmeisesti mennyt salitreenistä ja muusta harjoittelusta hiljalleen huonoksi”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Severi Saarinen on kuntoutunut hyvin vaativasta ranneleikkauksesta. Hän on päässyt jo täysillä itselleen tärkeän kuntosaliharrastuksen pariin. © Sini-Marja Niska
Severi Saarinen on kuntoutunut hyvin vaativasta ranneleikkauksesta. Hän on päässyt jo täysillä itselleen tärkeän kuntosaliharrastuksen pariin. © Sini-Marja Niska
Näyttelijä Severi Saarinen oli tuntenut jo pidempään, ettei ranteessa ollut kaikki kunnossa. Kun tilanne paheni kotona tulleen tapaturman takia, oli edessä vaativa leikkaus.

Oli onni, että näyttelijä Severi Saarinen, 38, oli ehtinyt saada jääkiekkoilija Marko Jantusesta kertovan Laitapuolen hyökkääjä -elokuvan kuvaukset purkkiin, kun hänen ranteensa petti. Edessä oli vaativa leikkaus.

Severi Saarinen arvelee, että ranne vaurioitui treenaamisen takia

”Aloin ihmetellä viime keväänä, kun ranne alkoi kipeytyä. Ajattelin, että se on rasittunut treenistä, eikä siellä varsinaisesti ole mitään rikki.

Puuhailin kotona ja otin putoavan laatikon kiinni ilmasta. Kädestä kuului naksahdus. Kun ranne oli kipeä eikä turvotus laskenut pariin viikkoon, oli pakko mennä näyttämään sitä lääkärille.

Ranne oli ilmeisesti mennyt salitreenistä ja muusta harjoittelusta hiljalleen huonoksi, ja lopulta se petti kokonaan.

Onneksi minulla oli hyvät vakuutukset, ja pääsin nopeasti magneettikuviin. Oli ­itsellenikin yllätys, kun diagnoosi oli, että ranteen veneluun ja puolikuuluun välinen nivelside on poikki. Ranne ei tulisi kuntoon ilman leikkausta.

Lue myös: Ranteen murtuminen paljasti osteopenian – Kehittyykö siitä väistämättä osteoporoosi?

Monimutkainen leikkaus meni hyvin

Olin jo parin viikon kuluttua leikkauspöydällä.

Minulla oli iso luotto kirurgiin. En sinänsä jännittänyt. Ajattelin, ettei tilanteelle voi mitään.

Odotushuoneessa annettiin rauhoittavaa lääkettä. Ajattelin, että menen vain nukkumaan sinne leikkaussaliin. Kesti 15 sekuntia, kun aine alkoi vaikuttaa ja vaivuin uneen. Kun heräsin, fiilis oli ihan mahtava. Huomasin käteeni ilmestyneen kipsin.

Leikkauksessa rakennettiin uusi nivelside omasta jännekudoksesta vahvistettuna sulamattomalla nauhalla. Uusi nivelside ankkuroitiin luihin muoviankkurein.

Monimutkaisessa operaatiossa korjattiin kolmiulotteisesti luiden välille kehittynyt virheasento ja ranneluiden välinen vuorovaikutus. Kirurgi oli itsekin hyvin tyytyväinen lopputulokseen ja myöhemmin kuntoutumisen edetessä toipumiseeni.

Leikkauksen jälkeen piti syödä vielä vahvoja kipulääkkeitä, jotka pitivät tulehdukset alhaalla ja kivut kurissa.

Severi Saarinen: ”Uskoin, että kaikki tulee kuntoon”

Ranteessa oli tukena kaksi metallipiikkiä, jotka pitivät pakettia kasassa. Aluksi liikuteltiin vain sormia. Leikkauskipsi oli kädessä viikon, minkä jälkeen se vaihdettiin kevyempään toimintaterapeutin tekemään lastaan.

Kuuden viikon kuluttua lasta vaihdettiin rannetukeen, metallipiikit poistettiin puudutuksen avulla ja varsinainen kuntoutus pääsi alkamaan.

Hoitopolku oli alusta lähtien­ hyvin selkeä. Kävimme läpi saman tien kuntoutuskäynnit käsifysioterapeuttien kanssa. Uskoin, että jos jaksan kuntouttaa rannetta ja annan sen parantua rauhassa, kaikki tulee kuntoon. Liikkeitä tehtiin ensin kuminauhoilla ja sen jälkeen 1–2 kilon painoilla.

Onneksi pystyn tekemään asioita paljon vasemmallakin kädellä. Jos olisin täysin oikeakätinen, arjesta olisi voinut tulla mielenkiintoista.

Nyt ranne vaikuttaa vahvalta

Puolen vuoden kuluttua leikkauksesta pystyin tekemään jo täyspainoisen salitreenin, jossa ranne kääntyi painoa vasten. Olen nostanut penkistä sata kiloa ja auttanut sukulaisia remonttihommissa.

Kun pääsin treenaamaan, piti ottaa kova lihasmassan kasvatuskausi, että ranteen toimintakyky palautuu. Sen jälkeen olen pudottanut painoa hiljalleen.

Ranne vaikuttaa vahvalta. Pystyn pelaamaan jääkiekkoa Raittius- ja urheiluseura Zoomissa lähes täysillä. Joissain tilanteissa pidän mailaa enemmän kahdessa kädessä kuin aiemmin.

Näyttelijän työ on opettanut minulle paineensietokykyä, ja osaan ottaa päivän kerrallaan. Kun tekee päivittäin oikeita asioita, iso maali on aina lähempänä. Nyt osaan arvostaa todella paljon sitä, että minulla on terveet raajat.”

Severi Saarinen treenasi lihaskuntoa painoilla.

Severi Saarinen treenasi salilla saadakseen lihasmassaa. Näin ranteen toimintakyky palautui.  © iStock

X