Sirkuksen maailma kutsui Neaa viiden vuoden tauon jälkeen – ”Kehon hallintaa tulee hurjasti, ja lihakset kasvavat ihan huomaamatta”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Sirkus
Nea Waismaa toivoo pääsevänsä vielä sirkusnäytöksiin: ”Lapsena tykkäsin esiintymisestä”. © SAMPO KORHONEN / OTAVAMEDIA
Sirkus ei ole vain yksi laji, vaan monipuolinen harrastus, jossa pääsee ylittämään itsensä.

Kun Nea Waismaa, 23, aloitti sirkuksen uudestaan viiden vuoden tauon jälkeen, hän huomasi lajin vaativan enemmän rohkeutta kuin lapsena. Käsilläseisonta jännitti ja kaikki tuntui epävarmalta.

”Pian kuitenkin muistin, kuinka ihana harrastus tämä on ja innostuin uudestaan. Pääsin myös kokeilemaan sirkuslajeja, joita en ollut aiemmin tehnyt.”

Ensimmäisen kerran Nea meni sirkuskouluun 9-vuotiaana Espoossa. Ilma-akrobatia vei nopeasti mukanaan.

”Kun menin ensimmäisen kerran trapetsille, tunsin heti, että tätä haluan lisää.”

Yläasteella Nea siirtyikin Circus Helsinkiin harjoittelemaan vain ilma-akrobatiaa pariksi vuodeksi, mutta joutui jättämään kaiken liikunnan tauolle, kun polvesta katkesi eturistiside. Vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa toi mukanaan uudet harrastukset.

Kolme vuotta sitten Nea muutti Rovaniemelle, jossa hän palasi sirkusharrastuksen pariin. Nea käy sirkustreeneissä 2–3 kertaa viikossa. Lisäksi hän harjoittelee kotona käsilläseisontaa, jongleerausta ja hulavanteita.

”Tietysti ohjatuista treeneistä saa enemmän irti, kun joku katsoo, mitä voisin parantaa ja tehdä eri tavalla.”

Nea sanoo sirkuksen vaativan kärsivällisyyttä. Ei pidä heti turhautua, jos jongleeraus ei onnistu. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan.

”Kehonhallintaa tulee hurjasti ja lihakset kasvavat ihan huomaamattaan. Kangasakrobatiassa jaksaa jo kolmannen kerran jälkeen kiivetä kangasta pitkin paljon paremmin.”

Sirkus vaikuttaa kehon lisäksi myös mieleen. Treeneissä kaikki muu unohtuu.

”Silloin pääsee ihan muihin maailmoihin. Ja aina treeneistä lähtiessä on iloinen fiilis.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X