Sydämen rytmihäiriöt – Näin EKG-mittauslaite huojensi Lassen epävarmaa arkea kotona

Kun Lasse Heinonen odotti pääsyä rytmihäiriöitä korjaavaan katetriablaatioon, lievensi odottamisen epävarmuutta kotikäyttöön tarkoitettu EKG-mittauslaite.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

EKG-laitteen käyttö lievensi huolta ja antoi Lasselle tietoa sydämen tilasta.

Kun Lasse Heinonen odotti pääsyä rytmihäiriöitä korjaavaan katetriablaatioon, lievensi odottamisen epävarmuutta kotikäyttöön tarkoitettu EKG-mittauslaite.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Sydämen rytmihäiriöt olivat tuoneet epävarmuuden tunteita helsinkiläiselle Lasse Heinoselle, 62. Kun hän odotti katetriablaatiota, mielenrauhaa rytmihäiriön kanssa elämiseen toi kotikäyttöön tarkoitettu EKG-mittauslaite.

Lasse Heinonen seurasi rytmihäiriötä kotimittarilla odottaessaan toimenpidettä. Laitteen käyttö lievensi huolta ja antoi tietoa sydämen tilasta.

Lepotilassa sydämen rytmi huono, lisälyöntejä tuli alati

”Olen ollut merimies koko elämäni ajan. Olen kierrellyt maailmaa laivoissa, sekä miehistössä että kansipäällystössä. Viimeiset 27 vuotta olen ollut kipparina Suomenlinnan lautalla.

Merenkulkuammateissa työskentelevien lääkärintodistus uusitaan kahden vuoden välein. Puolitoista vuotta sitten, kun olin uusimassa todistusta, lääkäri jäi kuuntelemaan sydäntäni. Oho, kuulostaapa poikkeavalta, hän sanoi.

Holterin ja rasituskokeen perusteella näytti, että sydän toimi kuormituksessa erinomaisesti, mutta lepotilassa rytmi oli huono, lisälyöntejä tuli koko ajan. Rytmihäiriöni ei ollut henkeä uhkaava, vaikka hankala olikin.”

Katetriablaation jonotusaika puoli vuotta

”Kardiologi kuitenkin päätti, että tehtäisiin katetriablaatio. Jonotusajaksi arvioitiin puoli vuotta. Niin pitkä aika sekaisin olevan rytmin kanssa huoletti; entä, jos veri ei liikkuisikaan normaalisti? Se voisi hyytyä veritulpaksi, ja seurauksena olisi infarkti.

Aloin etsiä laitetta, jolla voisin seurata sydämen toimintaa kotioloissa. Minulla oli tuuria, ja sain testattavakseni uuden AiVoni-EKG-mittausjärjestelmän. Se oli pienikokoinen vekotin – vain kymmenen senttiä pitkä ja viisi senttiä leveä lätkä, jossa oli anturit. Laitteelta data siirrettiin puhelinsovellukselle.

Seurasin rytmiä päivittäin. Kun rinnassa alkoi muljahdella, oli helppoa ja nopeaa taltioida rytmihäiriö laitteen avulla. Itsekin näin, miten poikkeavalta EKG silloin näytti.”

EKG-laite toi levollisen mielen jonotusajaksi

”Kaksi kertaa kävin terveyskeskuksessa, kun sydän meni oikein hurjaksi. Siellä otettu EKG näytti normaalilta – rytmihäiriötä ei saatu nauhalle. Otin vastaanotolle mukaan omia EKG-printtejä, joissa rytmihäiriö näkyi. Toisella kerralla printti laitettiin eteenpäin Meilahteen. En tiedä, oliko siitä hyötyä lääkäreille, mutta itselleni mittalaite toi levollisuutta ja mielenrauhaa jonottamiseen. Minulle sillä oli tosi iso merkitys.

Pääsin katetriablaatioon huhtikuussa 2020. Sanotaan, että tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta, mutta pääsee sinne nivusestakin: Katetriablaatiossa työkalut ujutetaan nivusesta robottiavusteisesti verisuonia pitkin rytmihäiriötä aiheuttavaan sydämen osaan paikallispuudutuksessa. Sain seurata, miten huippuammattilaiset korjasivat sydäntäni niillä miljoonalaitteilla. Silloin tunsin kiitollisuutta siitä, että saan elää juuri tässä maassa.

Nykyisin tutkailen sydämen toimintaa muutaman päivän välein ihan uteliaisuuttani. On ihan mukavaa välillä katsoa, miten hienosti sydän toimii aikaisempaan verrattuna.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/21.

Lue myös: Suomalaisista innovaatioista apua rytmihäiriöiden omaseurantaan ja tunnistamiseen – Lue lisää kolmesta uutuuslaitteesta

Lue myös: 16 vinkkiä: Tunnista rytmihäiriö – Toimi näin kun sydämen rytmi muuttuu yllättäen

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X