Taittovirheleikkaus auttoi Olli Ahon pääsemään eroon silmälaseista – ”Parasta leikatuissa silmissä on vapaus”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Nämä lasit eivät huurru, eivätkä huku, ja ne puhdistuvat suihkun yhteydessä.” Taitto­virheleikkaus helpotti Olli Ahon arkea. © Harri Vaskimo
”Nämä lasit eivät huurru, eivätkä huku, ja ne puhdistuvat suihkun yhteydessä.” Taitto­virheleikkaus helpotti Olli Ahon arkea. © Harri Vaskimo
Kun näkö heikkeni nopeasti, Olli Aho olisi tarvinnut jatkuvasti uudet silmälasit. Näön hoitaminen kerralla kuntoon leikkauksella tuli halvemmaksi.

Opettaja näyttää erilaiselta kuin ennen. Kun Olli Aho, 62, tuli kesäloman jälkeen työpaikalleen, oppilaat kommentoivat opettajansa muuttunutta ulkonäköä. Muutoksen toi taittovirheleikkaus, jossa Olli oli käynyt lomallaan. Ulkonäkö muuttui, mutta ennen kaikkea elämä helpottui. Enää Ollin ei tarvitse etsiskellä silmälasejaan.

Monet silmälasit arkikäytössä

Minulla oli kahdet eri silmälasit: toiset lukemista, toiset kauas katselemista ja autolla ajoa varten. Joskus käytin kaksia laseja päällekkäin. Olisin tarvinnut moniteholasit, mutta en halunnut niitä. Näkökykyni muuttui niin nopeasti, että minun olisi pitänyt jatkuvasti hankkia uudet lasit.

Olen mestari hukkaamaan silmälaseja, ja kalliiden silmälasien hankinta kerta toisensa perään ei houkutellut. Käytin lukemiseen huoltoaseman halpislaseja. Ne eivät olleet laadultaan ja istuvuudeltaan parasta luokkaa.

Kävin optikolla tarkistuttamassa näköni. Myös hämäränäköni oli heikentynyt, sillä silmiini oli alkanut tulla ikään liittyvää samentumaa, kaihin ensimerkkejä.

Optikko suositteli moni­teho­laseja, mutta päätin korjata näköni pysyvästi. Hakeuduin taittovirheleikkaukseen. Se tulisi ajan mittaan edullisemmaksi, sillä leikkauksen hinnalla, noin 3 000 eurolla, olisin saanut ehkä kolmet monitehot.”

Keinomykiöt silmäsairaalassa

”Silmäsairaalassa optikko ja silmälääkäri tarkastivat silmäni ja varmistivat, että soveltuisin leikattavaksi. Lääkäri ehdotti, että silmieni linssit vaihdettaisiin keinomykiöihin, joista toinen näkee lähelle ja toinen kauas.

Keinomykiöitä käytetään myös kaihileikkauksessa. Niiden ansiosta säästyisin kaihileikkaukselta. Se olisi saattanut tulla minulle melko pian ajankohtaiseksi.

Varasin leikkausajan loppukesälle 2020. Sain reseptin silmä­tippoja varten sekä ohjeekseni ottaa mukaan aurinkolasit, sillä silmiä voi häikäistä heti leikkauksen jälkeen.

Antibioottitipat ehkäisevät mahdollista tulehdusta, ja niiden laitto piti aloittaa pari päivää ennen leikkausta. Tiputtelu jatkuisi parisen viikkoa vielä toimenpiteen jälkeen.”

Silmien taittovirheleikkaus puudutuksessa

”Leikkaussalissa silmään laitettiin levitin, joka pitää sen toimenpiteen aikana auki. Silmä puudutettiin tipoilla, joten en tuntenut mitään.

Näin vilkkuvia valoja. Kuulin surinaa ja lääkärin puheen. Olin itse hiljaa, etten vahingossa liikkuisi, sillä toimenpiteessä potilaan pitää maata paikoillaan.

Yhden silmän leikkaus kesti joitain minuutteja, mutta aikaa molempien silmien leikkaukseen meni esivalmisteluineen pari tuntia.

Leikkauksen jälkeen siirryin toiseen huoneeseen kahvittelemaan, sopimaan jälkitarkastuksesta ja kuulemaan kotihoito-ohjeita.

Sain mukaani kostutustippoja silmien kuivumisen varalta sekä suojukset silmiä varten. Ne estäisivät, etten seuraavaan pariin viikkoon hieroisi silmiä nukkuessani. Silmiä pitäisi suojella tuo aika roskilta ja tuulelta.”

”Näen leikatuilla silmilläni hyvin kaikille etäisyyksille”

”Heti leikkauksen jälkeen näköni oli hivenen sumea, mutta se kirkastui päivän mittaan.

Tuntui upealta nähdä hyvin ilman laseja. Ennen leikkausta olin miettinyt, kuinka totun siihen, että toinen silmäni näkee lähelle ja toinen kauas. Silmät toimivat kuitenkin parina, joten niiden eriparisuus ei vaikuta käytännössä mitenkään.

Näen leikatuilla silmilläni hyvin kaikille etäisyyksille, enkä tarvitse enää laseja esimerkiksi tietokoneella. Lukulasit säästin. Käytän niitä, jos luen tosi pientä tihrua, vaikka pienen pakkauksen pakkaustekstiä.

Ehkä parasta leikatuissa silmissä on vapaus. Enää minun ei tarvitse etsiskellä kadonneita silmälaseja eikä pelätä, että joku astuu niiden päälle. Lasini ovat nykyään aina valmiina päässä.

Lue myös: Mitä silmä­leikkauksen jälkeen?

X