Timo sai veljeltään lahjaksi uuden munuaisen – ja sen myötä uuden elämän

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Ihmiset, jotka valittavat kaikesta, eivät tiedä, miten pienen langan varassa koko elämä on. Minä en valita! Olen onnellinen, kun saan olla elossa ja käydä töissä”, Timo Westerinen sanoo.
”Ihmiset, jotka valittavat kaikesta, eivät tiedä, miten pienen langan varassa koko elämä on. Minä en valita! Olen onnellinen, kun saan olla elossa ja käydä töissä”, Timo Westerinen sanoo. © sampo korhonen / Otavamedia
Harvinainen tappajabakteeri tuhosi Timo Westerisen munuaiset. Pelastukseksi koitui elinsiirto. Uuden munuaisen lahjoitti oma veli.

Hengenvaarallinen lihansyöjäbakteeri oli viedä Timo Westeriseltä hengen, koska monien vaihden kautta myös munuaisen elinsiirtokin oli väistämätön.

Oma ensiepäily ruokamyrkytys

”Vuonna 2010 olin kesämökillä Ahvenanmaalla, kun aloin yhtäkkiä voida todella huonosti. Epäilin ruokamyrkytystä. Vointini meni kuitenkin nopeasti niin huonoksi, että en pystynyt ajamaan autoa Turusta kotiin Vantaalle.

Olimme matkalla kuusi tuntia: minun oli päästävä pissalle joka kerta, kun moottoritieltä löytyi poistumispaikka. Kotona en enää pystynyt kävelemään makuuhuoneeseen asti, vaan jäin sohvalle nukkumaan.”

Hengenvaarallinen infektio fournierin gangreeni

”Seuraavana aamuna soitin työterveyslääkärille, ja pääsin onneksi heti sisään. Lääkäri löysi nivusestani patin ja epäili puhjennutta tyrää. Pääsin sairaalaan sisätautipolille.

Kun minut vietiin vatsaröntgeniin, siellä näkyi iso, harmaa massa. Minut vietiin saman tien ambulanssilla Töölön sairaalaan ja leikkaussaliin.

Vaimoni on jälkeenpäin kertonut lääkäreiden sanoneen, että elämäni oli kiinni korkeintaan tunneista. Minulla oli erittäin tuhoisa, hengenvaarallinen infektio nimeltä fournierin gangreeni.”

Verenmyrkytys, narkoosi, ongelmia munuaisten käynnistymisessä…

”Tilani oli aiheuttanut nivuskanavaan päässyt bakteeri, joka oli mahdollisesti lähtenyt liikkeelle hieman vaurioituneesta suolesta. Se oli aiheuttanut lyhyessä ajassa suurta tuhoa; lääkärit leikkasivat kuolioitunutta kudosmassaa pois tuntikausia.

Myös vinot vatsalihakset piti poistaa. Lisäksi tuli verenmyrkytys, ja olin kolme vuorokautta narkoosissa ja sydänkeuhkokoneessa. Selvisin ihme kyllä hengissä. Kun minut herätettiin, munuaiseni eivät kuitenkaan meinanneet käynnistyä. Viimein nekin nytkähtivät käyntiin.”

”Perusterveestä käveleväksi sairauskertomukseksi”

”Leikkauksen jälkeen olin sairaalassa kaksi kuukautta selinmakuulla, rinnasta reisiin saakka vakuumissa, joka imi haavoista kudosnestettä. Minulla oli avannepussi ja virtsakatetri.

Minulle tehtiin vielä monta leikkausta ja ihonsiirtoja. Haavahoidot kestivät puoli vuotta. Olin muuttunut perusterveestä 48-vuotiaasta käveleväksi sairauskertomukseksi.”

Munuaisten kunto romahti

”Leikkauksesta ja hoidoista toivuttuani palasin työelämään. Munuaiseni olivat kuitenkin saaneet infektiosta niin pahasti siipeensä, että munuaisarvot olivat kaiken aikaa koholla.

Tiesin, että jonakin päivänä ne lakkaisivat kokonaan toimimasta, ja silloin elämäni olisi taas katkolla.

Vuonna 2017 alkoi näyttää siltä, että munuaiset ovat lopussa. Oli aika alkaa miettiä dialyysihoitoa, joka kestäisi koko loppuelämäni – tai siihen saakka, kun saisin uuden munuaisen. Usein nuorille ihmisille yritetään löytää se luovuttaja kuitenkin.”

Munuaissiirto omalta veljeltä

”Kun munuaiseni sammuivat ensimmäisen kerran, pikkuveljeni Tomppa oli sanonut vaimolleni puhelimessa, että hän olisi valmis antamaan minulle toisen omistaan. Kun tiedustelin häneltä, vieläkö lupaus olisi voimassa, hän sanoi, että totta kai.

Tomppa oli ottanut jo selvääkin munuaissiirrosta.

Hän meni kotikaupungissaan Kuopiossa tutkimuksiin, joissa selvitettäisiin hänen kelpoisuutensa luovuttajaksi. Pari viikkoa ennen ensimmäistä dialyysiaikaa Kuopiosta soitettiin, että nyt on hommat kondiksessa – broidille oli näytetty vihreää valoa.”

Lue myös:  Elinsiirtojonoon menehtyy kymmeniä joka vuosi – Marjo pelastui viime hetkellä, kun uusi maksa löytyi pohjoismaisen hätähaun avulla

”Kun broidi lähti osastolle, minut tuotiin heräämöön”

”Tiistaina 24. päivä toukokuuta vuonna 2018 veljeni oli leikkauspöydällä. Sillä välin kun hänen munuaisensa poistettiin, minut valmisteltiin leikkausta varten. Kun broidi lähti osastolle, minut tuotiin heräämöön.

Heitimme ohikulkiessamme yläfemmat. Seuraavana päivänä kävelin Tompan huoneeseen omin jaloin häntä morjestamaan.”

Munuainen on toiminut täydellisesti

”Ei meillä ole tapana Tompan kanssa tätä sen kummemmin hehkuttaa. Totuus kuitenkin on, että olen nyt tässä broidin ansiosta. Siitä päivästä, kun elinsiirto tehtiin, alkoi Westerisen kolmas elämä.

Munuainen on toiminut täydellisesti! Neljä kuukautta operaation jälkeen palasin vähitellen työelämään. Nyt uskallan jo tehdä tulevaisuudensuunnitelmia. Olen 57-vuotias, enkä ole ollut näin hyvässä kunnossa kymmeneen vuoteen.”

Hyljinnänestolääkitys loppuiän seuralainen

”Olin monta vuotta hirvittävän sairas. Tällaisen kokemuksen jälkeen ihminen on onnellinen ihan jo siitäkin, kun voi lähteä aamulla duuniin ja maksaa veroja. Minulla on elinikäinen hyljinnänestolääkitys, mutta muuten voin elää normaalia elämää.

Kun makasin nahka auki sairaalassa ja ympärilläni oli lauma kandeja, joita kävi ulkomaita myöten minua ihmettelemässä, oli vaikeaa kuvitella, että kaikki kääntyisi vielä hyväksi. Juuri nyt tuntuu siltä, että asiat eivät voisi olla paremmin.”

Lue myös: Toistuuko tämä Suomessa? Näin kävi potilaiden, kun dialyysi yksityistettiin Yhdysvalloissa

Dialyysi korvaa osittain munuaisen toimintaa. Dialyysihoitoa voidaan tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi.

Dialyysi korvaa osittain munuaisen toimintaa. Dialyysihoitoa voidaan tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi. © iStock

X