Ulostamisvaikeudet alkoivat synnytyksen jälkeen – ja sekoittivat Ingan elämän: ”Avoimuus helpottanut ahdistustani”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kissat tuovat iloa Inga Jaskola-Ihalmon arkeen. Kuvassa mukana Mimi ja Fiona.
Kissat tuovat iloa Inga Jaskola-Ihalmon arkeen. Kuvassa mukana Mimi ja Fiona. © Susa Junnola
Inga Jaskola-Ihalmo, 36, alkoi kärsiä hankalista ulostamisvaikeuksista toisen tyttärensä syntymän jälkeen. Suolihuuhtelulaite on onneksi tuonut helpotusta arkeen.

Vuonna 2013 Inga Jaskola-Ihalmo oli onnellinen perheenäiti, joka eli tavallista arkea.
Ulostamisvaikeudet ilmaantuivat kuopuksen synnytyksen jälkeen ja muuttivat hänen elämänsä.

Enää Inga ei voinut lähteä huolettomasti vaikkapa rannalle lasten kanssa, vaan koko elämä alkoi pyöriä sen yhden asian ympärillä. Nykyään, kun Inga saapuu uuteen paikkaan, hän tarkistaa heti ensimmäisenä, missä on vessa.

Ulostamisvaikeudet synnytyksen jälkeen

”Toisen tyttäreni synnyttyä huomasin pian, etten pysty kakkaamaan kunnolla. Ulostetta jäi peräaukon suulle jumiin ja jouduin auttamaan sormella joko painamalla emättimen puolelta tai sitten kaivamalla kumihanskojen kanssa. Koska ulostetta jäi suoleen, siitä seurasi myös kipuja ja turvotusta.

Otin asian terveyskeskuslääkärin kanssa puheeksi monta kertaa. Itkin ja valitin. En kuitenkaan saanut apua, vaan kaiken sanottiin johtuvan siitä, että olen vielä palautumassa synnytyksestä.

Gynekologisissa tutkimuksissa ei huomattu mitään poikkeavaa.

Olen aikoinani saanut masennusdiagnoosin ja koin, että minua ei siksi otettu vakavasti. Tuli tunne, että minun kuviteltiin keksivän oireita.”

Lantionpohjan laskeuma ja rektoseele eli peräsuolen alaosan pullistuma

”Vietin vessassa yhä pidempiä aikoja. Välillä imetin kuopustani niin, että istuin pöntöllä.

Puolitoista vuotta kärsin oireitteni kanssa, kunnes sain lähetteen kirurgian poliklinikalle.
Ultraäänitutkimuksessa todettiin, että minulla on lantionpohjan laskeuma ja rektoseele, eli peräsuolen alaosan pullistuma. Ulostetta jää pullistumaan jumiin. Rektoseele ei ole lainkaan tavaton synnyttäneillä naisilla, joilla on lantionpohjan laskeumaa.

Lisäksi suoleni toiminta on hyvin arvaamatonta ja epäsäännöllistä, enkä oikein tunnista hätää. Suoleni ei myöskään reagoi yhtä nopeasti kuin normaali suoli. Peräaukon sulkijalihaksen toiminnassakin on ongelmia.

Kun rektoseele todettiin, sain käyttööni suolihuuhtelulaitteen, jolla voin huuhtoa suoleen jääneen ulosteen pois. Laite koostuu vesipussista, pumpusta ja kertakäyttöisestä pallokatetrista.”

Suolihuuhtelulaite aina mukana

”Alussa suolihuuhtelulaitteen käyttö jännitti minua, mutta nopeasti siitä tuli rutiinia. Käytän suolihuuhtelulaitetta kahdesta kolmeen kertaan päivässä. Ensin ulostan itse ja sen, mikä ei tule ulos, huuhtelen pois. Syön myös kuitulisää ja jumppaan lantionpohjan lihaksia päivittäin.

Ulostamisvaikeudet rajoittavat elämääni, tuntuu kuin vapaus olisi mennyt. Kuljetan laitetta mukanani joka paikkaan, koska hätä saattaa yllättää milloin vain.

Vaikka laitteen raahaaminen on riesa, samalla koen, että se pelasti elämäni. Nyt minun ei tarvitse sulkeutua kotiin neljän seinän sisään siinä pelossa, että kakka menee housuun, vaan voin vaikka lähteä ystävieni kanssa Tukholman risteilylle.

Rektoseele voidaan hoitaa leikkaamalla, jos se aiheuttaa hankalia oireita. Viime keväänä tehdyissä tutkimuksissa todettiin kuitenkin, ettei minulla ole mitään kirurgisesti hoidettavaa vikaa.”

”En halua enää salailla”

”Alussa en kertonut kenellekään ulostamisvaikeuksista, vaan pidin kaiken salassa. Se aiheutti ikäviä tilanteita. Kerrankin jouduin sulkeutumaan vessaan pitkäksi ajaksi ja jättämään lapset puolituttujen hoidettavaksi.

Sitten päätin, että en halua enää salailla. Ulostamisvaikeudet ovat yleisiä, mutta harva niistä puhuu, koska asia koetaan häpeällisenä. Avoimuus on auttanut itseäni ja helpottanut ahdistustani. Itse olen jäänyt vaille vertaistukea, ja siksi haluan rohkaista muita, että elämää voi elää näinkin.

Minusta on tullut armollisempi itselleni ja iloitsen asioista, jotka ovat hyvin. Sellaiset ihmiset ärsyttävät, joilla on kaikki asiat kunnossa ja silti he valittavat. Itse olen kiitollinen siitä, että minulla on kaksi ihanaa tytärtä, mies ja ystäviä, joiden kanssa voin vaikka vitsailla vaivoistani.”

Ulostamisvaikeudet yleisiä

1. Lantionpohjan toimintahäiriöille altistavat monet tekijät, kuten ylipaino, ummetus ja ikääntyminen. Naisilla erityisesti raskaudet ja synnytykset voivat altistaa lantionpohjan laskeumille. ”Synnytyksessä voi tulla myös hermojen venytysvaurioita, jotka aiheuttavat mm. ulostamisvaikeutta ja ulosteenkarkailua”, toteaa naistentautien ja synnytysten sekä gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Johanna Mäkelä-Kaikkonen Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

2. Rektoseele eli peräsuolen alaosan pullistuma kuuluu lantion takaosan laskeumiin. Näitä ovat myös enteroseele eli ohutsuolen laskeuma, peräsuolen tuppeuma ja peräsuolen esiinluiskahdus.

3. Suolihuuhtelulaite on hyvä ja turvallinen apu ulostamisvaikeuksiin. Muita hoitokeinoja ovat kuitulisät, lääkkeet, fysioterapia ja tarvittaessa leikkaushoito.

Lue myös: Synnytyksen jälkeinen masennus on vaikea tunnistaa – ”Nuoret naiset näyttävät monesti ulospäin hyvinvoivilta, vaikka voivat sisäisesti huonosti”

Lue myös: Helpot ohjeet lantionpohjan jumppaan! Treenaa lantionpohja kuntoon näillä liikkeillä

Lantionpohjan harjoittelu lisää seksuaalista nautintoa.

Lantionpohjan harjoittelu lisää seksuaalista nautintoa. © Marjo Tynkkynen

X