Kolesteroli alas tai käy huonosti – Urheileva Terho, 53, yllättyi lääkärin perustarkastuksessa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Terho Kettunen ja korkea kolesteroli
Terho Kettunen kuvitteli, että timmi vartalo on tae terveydestä. Tutkimukset kertoivat muuta. Elämäntaparemontista tuli loppuelämän projekti. © Sini-Marja Niska
Terho Kettunen ei halunnut isänsä ja tämä veljien kohtaloa ja muutti siksi ruokavaliotaan. Tulokset yllättivät jopa lääkärin.

Vantaalainen Terho Kettunen, 53, on kovassa kunnossa. Leukoja menee helposti omaa ikävuotta vastaava määrä. Yllätys olikin suuri, kun lääkäri kertoi, että ilman ruokavaliomuutoksia edessä voi olla vakava, jopa kuolemaan johtava sairastuminen, sillä kolesteroli oli koholla.

Kolesteroliarvo reilusti koholla

”Kävin keväällä lääkärissä. Kyseessä oli ihan perustarkastus, mitään vaivoja minulla ei ollut. Lääkäri alkoi kuitenkin puhua lääkityksestä. Kolesteroliarvoni olivat reilusti koholla, lähes seitsemän hujakoilla.

Ensimmäisen kerran minulle huomautettiin jonkin verran kohonneista arvoista 30-vuo­tiaana. Olin nuori, ja ajattelin silloin, että minulla ei ole mitään hätää. Lääkärin sanat kaikuivat kuuroille korville.

Olen aina urheillut ja ollut kovassa kunnossa. Lapsuudessa harrastin yleisurheilua. 13-vuotiaana löysin painin, jossa etenin aikuisten maajoukkueeseen. Parhaimmillaan olin EM-kilpailuissa neljäs. Veteraanisarjoissa olen voittanut neljä maailmamestaruutta.

Painiuran jälkeen olen jatkanut aktiivista liikkumista: käyn lavatansseissa, teen lihaskuntoa omalla terassilla ja pelaan salibandya. Harrastan urheilua jossakin muodossa oikeastaan joka päivä.”

Veri- ja sydäntaudit sukurasitteena

”Hyvän kuntoni vuoksi en ole kantanut huolta terveydestäni, vaikka minulla on isän puolelta vahva sukurasite. Isäni kaikki kuusi veljeä kuolivat veri- ja sydäntauteihin, osa alle 60-vuotiaina ja yksi heistä vain 43 vuoden iässä.

Isäni eli 78-vuotiaaksi, mutta viimeiset vuodet aivoinfarktin toispuoleisesti halvaannuttamana. Hän oli jo 50-vuotiaana eläkkeellä. Isäkin olisi menehtynyt aiemmin, mutta hänellä oli tuuria mukana. Hän meni muissa asioissa lääkäriin, jossa huomattiin, että hänellä on sydäninfarkti päällä. Heti tehty leikkaus pelasti hänet.

Koska olen kaikilta muilta osin terve, tulimme lääkärin kanssa siihen tulokseen, että ennen lääkitystä kokeilemme ruokavalion tehoa. Itse ajattelin, että siitä ei ole mitään hyötyä.

Näytin lääkärille vatsalihakseni ja totesin, että ei se kyllä ruokavaliosta voi olla kiinni. Omasta mielestäni ruokavalio oli kunnossa. Kaurapuuro ja kala ovat maistuneet aina, ja olen syönyt niin, että rasva­prosentti pysyy jossakin kymmenen paikkeilla. Olen tiukassa kunnossa.”

Kolesterolin alentaminen ruokavaliolla

”Jätin pois punaisen lihan. Siitä tehdyt leikkeleet vaihdoin kalkkunaan. Maitotuotteissa valitsen vähärasvaiset vaihtoehdot. Leivälle laitan voin sijaan kasvistanolia sisältävää levitettä. Hyviä rasvoja otan muun muassa pähkinöistä.

En ole koskaan juurikaan syönyt karkkia ja muita herkkuja. Digestivekeksejä kyllä mussutin, sillä luulin, että ne ovat hieman terveellisempi vaihtoehto. Tarkemmin asiaan tutkittuani huomasin, että niissä on tyydyttynyttä rasvaa palmuöljyn muodossa. Palmuöljystä voisi äkkiä kuvitella, että se on hyvää kasvirasvaa, mutta niin ei ole.

Ei tämä kauhean vaikeaa ole ollut, vaikka meetwurstia tekee välillä mieli, samoin kyljystä ja homejuustoa. Joustan hyvin harvoin, ja vain silloin, jos olen syömässä jossakin, missä mitään muuta ei ole tarjolla.”

Lue myös: Elämäntaparemontti edessä? Etene askel kerrallaan – ja pidä nämä vinkit mielessä!

Korkea kolesteroli laski jo kuukaudessa

”En huomannut olossani mitään eroa, mutta yhdessä kuukaudessa kolesteroliarvoni putosivat roimasti, lähelle kuutta.

Lääkärikin hämmästyi tuloksia. Hän kyseli, mitä olen tehnyt ja kirjoitteli kiinnostuneena tarkkoja muistiinpanoja. Hän totesi, että lääkkeitä ei tarvita, jos jatkan samalla linjalla.

Olen sitoutunut siihen, että tämä on minulle loppuelämän projekti. Tiedän, että kolesterolilääkkeet ovat tänä päivänä tosi hyvät ja niillä on vain vähän sivuvaikutuksia. Haluan kuitenkin hoitaa itseäni ruokavaliolla.

Uskon, että arvoni ovat edelleen menneet parempaa suuntaa. Käyn pian taas verikokeissa varmistamassa asian.”

Lue myös: Herätys mies 40+! Ryhdy nyt huolehtimaan terveydestäsi – Elintavat ja sukurasitteet alkavat jo vaikuttaa hyvinvointiisi

X