Kivulias vaivaisenluu rajoittaa Suvin kenkävalintaa ja harrastuksia: ”Jos haluan juosta, suuntaan uimahalliin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Kärsin vuosikymmeniä, kunnes kipukynnykseni kolme vuotta sitten ylittyi.”
”Kärsin vuosikymmeniä, kunnes kipukynnykseni kolme vuotta sitten ylittyi.” Kuva: Sara Pihlaja / Otavamedia
Nuorena Suvi Heiskanen hankki kengät ulkonäön mukaan. Nyt kenkä on hyvä, jos se ei satu vaivaisenluuhun.

”Vaivani on peritty. Äidiltäni kivulias vaivaisenluu on leikattu kummastakin jalasta. Isosisko koettaa vielä pärjätä omiensa kanssa. Minun vaivaisenluistani toinen leikattiin kolme vuotta sitten. Toinen odottaa vuoroaan”, Suvi Heiskanen kertoo.

Vain ripille korkokengissä

”Olen käyttänyt tasan kerran elämässäni korkokenkiä, kun kopistelin ne jalassa ripille. Korkkarit saivat kyytiä heti, kun pääsin kirkosta kotiin. Silti minulla on vaivaisenluut molemmissa jaloissa.

Pelasin nuorena lento- ja koripalloa ja harrastin yleisurheilua. Vaivaisenluun vuoksi jalkaan sattui, ja kun yritin varoa sitä, muljautin nilkkani.

Lääkäri sanoi, että luut kehittyvät ja kasvavat ajan mittaan, ja vaivani hoituu itsestään. Minä uskoin ja kärsin vuosikymmeniä, kunnes kipukynnykseni kolme vuotta sitten ylittyi.”

Vaivaisenluu voi olla uskomattoman kivulias

”Vaivaisenluukipu oli mielettömän kovaa. Itkin, kun tungin jalkaa lenkkitossuun. Mihinkään muihin kenkiin en olisi saanut vinksallaan olevaa varvastani mahtumaankaan. Käveleminen sattui niin, etten ottanut yhtään ylimääräistä askelta.

Liikunnan väheneminen teki pahaa, sillä harrastin tuolloin tanssia ja olin kova lenkkeilemään. Kesällä jalalla oli onneksi vähän helpompaa avonaisissa sandaaleissa. Kun lääkäri ehdotti vaivaisenluuleikkausta, en miettinyt suostumustani hetkeäkään.

Leikkausta seuraavat kuusi viikkoa köpöttelin kyynärsauvoilla, tukikenkä jalassa. Yllätyin, ettei jalka ollut niin kipeä kuin olin ajatellut. Tarvitsin kovempia kipulääkkeitä vain muutaman päivän ajan.

Mutta vaikka isoin kipu hellitti, jomotus jäi. Jalkapohja turposi ja siihen tuli patti. Tutkimuksissa selvisi, että jalkaan laitetuista ruuveista yksi oli mennyt poikki, eivätkä luut olleet luutuneet. Varvas sojotti edelleen väärään suuntaan.”

Toinen vaivaisenluuleikkaus

”Vuosi sitten jalkani leikattiin uudelleen, ja jalkaan siirrettiin luuta lantiostani. Tällä kertaa luut luutuivat, mutta se vei puoli vuotta. Valitettavasti varvas ei oppinut uutta paikkaansa. Se lepää nyt viereisen varpaan päällä.

Toisen jalan varpaiden alla on kipeä kohta. Jalkapöytä on romahtanut, ja siellä on hermo puristuksissa. Pärjään sen kanssa yksilöllisten tukipohjallisten avulla. Ne auttavat kipuun niin hyvin, että pitäisin mielelläni kengät jalassa myös sisätiloissa.

Vaivaisenluu rajoittaa kenkävalintaani ja harrastuksiani. Murehtiminen ei kuitenkaan kannata, mieluummin teen mitä pystyn. Lenkkeilen entistä rauhallisempaan tahtiin. Jos haluan juosta, suuntaan uimahalliin tai kesällä lämpiviin vesiin. Kyllä tämä tästä.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Lue myös: Vaivaisenluu kertoo heikosta alaraajan toiminnasta ja voi aiheuttaa polvi- ja lonkkaoireita – Näin pääset eroon vaivaisenluusta

Lue myös: Milloin kipuileva vaivaisenluu pitää leikata? Ortopedi vastaa 9 kysymykseen nivelen virheasennon oireista ja hoidosta

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X