Vatsatulehdus ja umpipussin tulehdus iskivät Tainan lomaillessa Espanjassa

Taina Köykkää hämmästytti erityisesti se, että läheiset olisivat saaneet vaikka yöpyä hänen luonaan espanjalaisessa sairaalassa: siellä ei ollut vierailuaikoja ollenkaan, ja huoneessa oli sitä varten vuodesohva. © Suvi Elo
Suolen umpipussin tulehdus pakotti Taina Köykän jäämään hoitoon yksityissairaalaan Espanjassa. Siihen hän ei ollut varautunut.

Aluksi Taina Köykkä, 55, ajatteli, että hän oli valinnut huonoimman mahdollisen päivän sairastua Espanjassa, sunnuntain. Paikallisen sairaalan päivystys oli kiinni, ja Köykkä joutui lähtemään yksityissairaalaan.

Epämääräinen alavatsakipu äityi

”Minulla on mieheni kanssa vuokra-asunto Mijas Costalla Etelä-Espanjassa, ja olimme siellä viettämässä muutamaa talvikuukautta viime vuonna. Aloin tuntea epämääräistä alavatsakipua, ja paria päivää myöhemmin se äityi todella pahaksi. Totesin, että oli pakko lähteä lääkäriin.

Valitettavasti päivä oli sunnuntai, ja paikallinen päivystys oli kiinni. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajaa puolen tunnin matkan päässä olevaan kansainväliseen yksityissairaalaan Benalmadenaan. Onneksi minulla oli matkavakuutus.”

Tutkimuksiin ja diagnoosi – divertikuliitti eli suolen umpipussin tulehdus

”Sairaalassa kaikki sujui todella nopeasti. Ystävällinen mieshoitaja otti kopion passistani ja vakuutuskortistani. Sen jälkeen hän antoi potilasnumerorannekkeen. Numeron perusteella minut kutsuttiin ensin lääkäriin, sitten laboratorioon ja jälleen lääkäriin.

Laboratoriotutkimus paljasti, että tulehdusarvoni olivat todella korkealla. Vastaanottohuoneessa lääkäri paineli vatsaani ja totesi nopeasti, että kyseessä oli luultavasti divertikuliitti, eli suolen umpipussin tulehdus. Hän selitti, että kyseessä oli melko yleinen vatsavaiva, joka paranisi antibioottihoidolla. Noin tunnin päästä sairaalaan saapumisesta minulla oli jo tippa kädessä ja olin omassa huoneessani.”

Hoitamaton umpipussin tulehdus on seurauksiltaan vakava

”En ollut mitenkään varautunut jäämään sairaalaan ja olisin halunnut lähteä takaisin kotiin. Lääkäri ei kuitenkaan halunnut päästää minua lähtemään.

Jos suolen umpipussin tulehdus ei saa asianmukaista hoitoa ja sitä ei hoideta kunnolla, on vaarana, että se puhkeaa suolistoon, ja silloin seuraukset voivat olla vakavat. Lääkäri sanoi, että pääsisin lähtemään vain allekirjoittamalla vastuuvapaussopimuksen.

Lopulta päätin jäädä sairaalaan. Se oli hyvä päätös, sillä oloni oli varsin huono. Sairaalasta ei kuitenkaan saanut minkäänlaisia sairaalavaatteita, vaan jouduin nukkumaan ensimmäisen yön päivävaatteissani. Sen jälkeen mieheni toi minulle vaihtovaatteita. Muuten tunsin koko ajan olevani hyvissä käsissä. Ystävälliset sairaanhoitajat kävivät kysymässä usein, onko kaikki kunnossa.”

Yllättävä tilanne

”Melkein kaikissa tilanteissa pärjäsin hyvin kielen puolesta, sillä kaikki lääkärit puhuivat sujuvaa englantia ja myös suuri osa hoitajista. Toisena sairaalapäivänä jouduin kuitenkin kummalliseen tilanteeseen. Vain espanjaa puhuva hoitaja tuli hakemaan minua. Hän osoitti rintakehäänsä ja sanoi espanjaksi jotakin kuvauksesta, mutten tarkkaan ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti.

Rintakehän osoittaminen pelästytti. Mietin, oliko minulla sittenkin jokin vakavampi sairaus, mutten ollut vain ymmärtänyt sitä lääkärien puheista. Itku kurkussa odotin, mihin minua oltiin viemässä.

Tutkimushuoneessa onneksi paljastui, että kyseessä oli tietokonetomografia ja sittenkin vatsan kuvaus. Sillä haluttiin varmistaa, että diagnoosi oli varmasti oikea. Hoitaja oli luultavasti vain perehtynyt tietoihini huonosti.”

Vakuutus korvasi sairaalahoidon Espanjassa

”Olin sairaalassa kolme päivää. Lähtöpäivänä olisin kaivannut suomalaisen tulkkia, mutta kukaan ei ehtinyt paikalle. Olisin halunnut esimerkiksi varmistaa, että kaikki vakuutusasiat oli hoidettu oikein.

Jo sairaalan pihalla puhelimeni kuitenkin piippasi. Sain vakuutusyhtiöltä tekstiviestin, jossa se kysyi, miten olin kokenut vakuutukseni toimivan. Kävi siis ilmi, että kaikki vakuutusasiat oli hoidettu puolestani ja vakuutus korvasi hoitoni.

Loppujen lopuksi sairaalareissun helppoudesta ja henkilökunnan ystävällisyydestä jäi hyvä mieli. Oli kuitenkin ihanaa päästä kotiin lepäämään.”

Matkusta turvallisesti

1. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa paikallisen asiakasmaksun hinnalla, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä.

2. Matkavakuutuksella saa matkalle lisäturvaa, mutta sen tarkka sisältö kannattaa tarkistaa vakuutusyhtiöstä. Matkavakuutus voi esimerkiksi korvata kustannukset, jos paikallinen päivystys on kiinni tai joutuu palaamaan ambulanssilennolla kotiin.

3. ”Matkalle kannattaa ottaa mukaan myös säännöllistä lääkitystä koskevat lääkemääräykset. Reseptit saa tulostettua Omakanta-palvelusta”, kertoo suunnittelija Reetta Kyyrö Kelan kansainvälisten asioiden osaamiskeskuksesta.

Lue myös: Diabetes-diagnoosi yllätti Marita Taavitsaisen – Näin laulaja sai tietää sairaudestaan

”Diabeetikon pitäisi koko ajan miettiä, miltä nyt tuntuu. Jatkuvaa itsetutkiskelua. Ei yhtään minua”, Marita kertoo. © Pekka Holmström / Om-arkisto