Verensokeriarvot kuntoon – Riitta sai verensokerin tasoittumaan syömällä oikein: ”Ruokaremontti on ollut hyvä vaihtoehto lääkkeille”

Elintavat hoitavat aikuistyypin diabetesta. Niiden teho yllätti Riitta Helesteen, jonka verensokeriarvot heilahtelivat. Näin ruokaremontti vapautti Riitan lääkehoidosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Olen entistä pirteämpi. Jaksan potkukelkkailla ihan eri tavalla kuin aiempina talvina”, Riitta Heleste kertoo. © Sini-Marja Niska

Elintavat hoitavat aikuistyypin diabetesta. Niiden teho yllätti Riitta Helesteen, jonka verensokeriarvot heilahtelivat. Näin ruokaremontti vapautti Riitan lääkehoidosta.
Teksti: Virve Järvinen

Ennen Riitta Heleste, 77, meni usein syömisen jälkeen nukkumaan. Verensokeriarvot nousivat aterian jälkeen ja väsytti. Väsymys jäi, kun Riitta opetteli syömään oikein. Nyt verensokerit pysyvät tasaisina koko päivän, ja virtaa riittää.

Verensokeriarvot laskivat aina painon pudottua

”Osallistuin vajaa 30 vuotta sitten vapaaehtoisena silloisen Kansanterveyslaitoksen tutkimukseen. Oma äitini oli menehtynyt diabeteksen komplikaatioihin poikkeuksellisen nuorena, ja geenini kiinnostivat tutkijoita. Lisäksi minulla oli ylipainoa, joka kasvatti riskiäni sairastua entisestään.

Terveyttäni seurattiin kymmenen vuotta, ja siinä ajassa huomasin selvästi painon yhteyden verensokeriarvoihin. Arvot laskivat aina, kun onnistuin pudottamaan painoa.

En onnistunut pitämään painoa samoissa lukemissa. Painon ja verensokeriarvot jojoilivat seurannan jälkeenkin. 15 vuotta sitten sain avukseni lääkkeet, ja kaksi vuotta sitten lääkeannosta nostettiin. Sen jälkeen minulla oli jatkuvasti etova olo. Lääkäri neuvoi pitämään taukoa lääkkeestä. Itse aloin miettiä, olisiko lääkkeille olemassa vaihtoehto.”

Lue myös: Sokerihiirtä uhkaavat ylipaino ja aikuistyypin diabetes – Lue, miten haitallista sokeri oikeasti on!

Jojoilulle stoppi ja tilalle kaksi kunnon ateriaa päivässä

”Lopetin tupakoinnin 40 vuotta sitten, ja se laukaisi minulla syömisongelmat. Vuorottelin ylensyönnin ja laihdutuskuurien välillä. Ehdin kokeilla monenlaisia dieettejä, kunnes ymmärsin, etteivät ne pidemmän päälle auta.

Tutustuin Gery ry:n toimintaan. Yhdistys edistää ikäihmisten hyvinvointia ravitsemuksen, liikunnan ja sosiaalisen toiminnan avulla. Siellä painotetaan säännöllistä syömistä ja monipuolisia, lautasmallin mukaisia aterioita.

Aloin huolehtia, että syön joka päivä kaksi kunnon ateriaa. Eläkeläisenä rytmini on myöhäinen, ja lounasaikani on vasta kahden, kolmen maissa.

Vaikka syön aamulla puuroa, leipää tai smoothieta, en pärjää iltapäivään ilman välipalaa. Nautin sen usein ystävän kanssa harrastuksissa, vaikka uimahallilla. Viideltä syön kotona toisen välipalan, esimerkiksi jugurttia ja hedelmää.

Katan päivällisen iltaseitsemän, -kahdeksan aikaan. Myöhäinen päivällinen pitää iltanapostelut kurissa, jolloin minulla on aamulla oikea nälkä.”

Lue myös: Verensokeri heittelee – Miten pidän verensokerin tasaisena? Auttaako ketogeeninen dieetti?

”En osta herkkunälkään viineriä, vaan graavilohta”

”Rajoitan hiilihydraattien syömistä, sillä ne nostavat runsaina määrinä verensokeria. Korvaan usein perunan lämpimillä kasviksilla, kuten parsakaalilla, kesäkurpitsalla tai lempparillani varsisellerillä.

Jätin sokeria sisältävät tuotteet kokonaan jo neljä vuotta sitten. Minun on helpompi olla täysin ilman herkkuja kuin syödä niitä kohtuudella. Banaanin ja kuivahedelmien makeus riittää minulle, nykyään cashew-pähkinätkin maistuvat minusta makeille.

Koetan syödä säännöllisesti. Aina se ei onnistu, sillä syömisten pitää joustaa menojen mukaan eikä toisin päin. Siksi minulla on aina matkassa mukana evästä, kuten banaani, proteiinipirtelö tai pieni pussi pähkinöitä.

Jos tulen kaupasta nälkäisenä kotiin, voin syödä pienen palan ruisleipää ennen kuin alan kokata. Pala leipää on minulle kuin Espanjassa tapakset. Niiden ansiosta aterialla ei ole hevosennälkä, eikä tule syötyä jättiannoksia.

En ole syömisissäni ehdoton, mutta erotan arjen juhlasta. Voin syödä palan kakkua ystävän syntymäpäivillä, ja kiirepäivinä saatan ostaa kaupasta valmista ruokaa. Toisin kuin ennen, en osta herkkunälkään viineriä, vaan graavilohta.

Painossani on viiden kilon vaihtelu. Se on vähän, sillä aiemmin painoni seilasi 20 kilon väliä.

Ruokaremontti on ollut hyvä vaihtoehto lääkkeille. Vaikka joskus vielä tarvitsisin lääkkeitä, pärjäisin aiempaa pienemmällä annoksella.”

Lue myös: Mikä olisi paras dieetti? Asiantuntijat vertailivat kuusi tapaa pudottaa painoa – Lue, millainen ruokavalio sopii erityyppisille laihduttajille

Lue myös: Näin laihdut helposti 5 kiloa – Ota avuksi uni, ruokarytmi ja omat makumieltymyksesi

X